Eens in de tijd licht CEWE de mooiste fotogebieden of -locaties uit. Deze keer pakken we onze biezen en gaan we naar de Biesbosch: een uniek gebied met een rijke flora en fauna. Door het verschil in het getij van de Biesbosch, ziet het gebied er niet altijd hetzelfde uit en verandert het landschap nog telkens.

Ontstaan

De Biesbosch is al eeuwenoud en stond niet altijd in het teken van de natuur alleen. Eerder werd hier vooral hard gewerkt: boeren en arbeiders deden hun werk. Tegenwoordig is er nog steeds veel landbouw in de Biesbosch. De naam is al een tijdje geleden veranderd toen de rivierdelta in het gebied steeds groter werd. In het verleden heette het gebied het Bergsche veld. De naam Biesbosch verwijst naar de Biezen in het gebied. Deze plantensoort vormde zich als eerste na sedimentatie van het gebied. Sedimentatie is eigenlijk het ophopen van zand en komt met name voor in buitendijkse gebieden. Door het stromende water is er nog steeds sprake van veranderingen aan de Biesbosch.

Wat kun je er fotograferen?

De Biesbosch is een getijdengebied. Dit betekent dat het getij zorgt voor schommelingen in de waterstand. In dit deltagebied kan zowel opwaarts water vanuit zee stromen maar er komt met name water vanuit de Waal en de Maas samen. Door het getijdenverschil is het landschap niet altijd hetzelfde. Zand kan zichtbaar worden en verdwijnen. Bomen staan bij hoogwater met de voeten in het natte, maar bij droog weer heb je juist weer een goed beeld op de vele slikplaten in het gebied. Vooral bij laag water zijn de vogels in het gebied extra goed te fotograferen. Een typische vogel die in de Biesbosch voorkomt is de Steltloper, die met hun lange poten goed op de slikplaten blijven staan. Naast al die vreemde vogels huisvest de Biesbosch nog meer diersoorten. Onder andere de bever is een veel geziene gast in het gebied. Het gebied introduceerde de bever opnieuw in 1988 na een lange tijd van afwezigheid in Nederland. Ze zijn lastiger te fotograferen vanwege hun kleur en je moet ze natuurlijk maar net tegenkomen. Gelukkig hebben ze een woonadres, waar ze met een gezin samenwonen. Aangezien de Biesbosch circa 250 bevers huisvest is de kans groot dat je een beverburcht tegenkomt; helemaal als je met een bootje langs de oevers vaart.

De Biesbosch zelf fotograferen

Wil je dit natuurschoon zelf ervaren? Dat kan op verschillende manieren. Hoewel fietsen meestal een mooie en sportieve manier is om natuurgebieden te ontdekken, is dit niet ideaal in de Biesbosch. Als je echt diep in het gebied wilt komen zijn de fietspaden namelijk beperkt. Daarom is het aan te raden de Biesbosch wandelend of per boot te ontdekken. De onverharde wandelpaden zijn voor velen goed toegankelijk. Doordat je jezelf niet al te snel door het natuurgebied verplaatst, zie je veel onderweg. De wandelpaden geven je dé garantie voor een fotografisch uitzicht. Een andere optie is om het gebied met de boot te betreden. Dit is misschien nog wel leuker dan wandelen, aangezien je vanaf het water mooie landschappen kunt fotograferen. Hiervoor zijn veel mogelijkheden: laat je in een rondvaartboot alles vertellen over het gebied onder begeleiding van een gids, huur zelf een fluisterbootje of ga lekker actief op pad met een kano. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de natte omgeving in combinatie met je fototoestel. Bescherm je toestel bijvoorbeeld met een waterdichte of -afstotende hoes.

Meer weten over de activiteiten in de Biesbosch? Bekijk dan de website van het nationale park.

Bezoek je dit gebied voor een weekendje weg of een vakantie? Maak dan een mooie foto en verras iemand met een zelf ontworpen kaartje.