Deze week is het kunstweek. Van 10 tot en met 18 november 2018 is er in Nederland extra aandacht voor verschillende kunstwerken. Bij kunst denk je misschien al snel aan beelden of schilderijen. Maar wist je dat fotografie ook een vorm van kunst is? Net als in andere kunstvormen kun je je in fotografie helemaal verliezen: als maker, maar zeker ook als aanschouwer. Denk aan foto-exposities en hoe geboeid mensen naar de foto’s kijken. Het ene fotokunstwerk is mooier dan de ander, maar allemaal vertellen ze een eigen verhaal. Als fotograaf wil je een foto gewoon soms schieten om het moment vast te leggen. Maar op andere momenten wil je een diepere betekenis aan een foto meegeven. Kortom; fotografie is een bijzondere manier van kunst.

Fotograferen van kunst

Niet alleen fotograferen is een kunst, ook het fotograferen van kunst is een kunst op zich. Volg je ons nog? Hieronder vind je tips om kunst te fotograferen.

Geen flitser? Geen probleem!

Voordat je begint met het fotograferen van kunst, een waarschuwing: je mag niet zomaar alle kunst fotograferen. Fotograferen kan namelijk effect hebben op de kwaliteit van het kunstwerk. Daarom is het belangrijk om eerst te onderzoeken of je het onderwerp van jouw foto überhaupt mag fotograferen. Soms mag het niet en soms mag het alleen als de flitser uit is. Vooral in donkere ruimtes kan het dan problematisch zijn om een bijzonder object of schilderij vast te leggen. Wil je alsnog voldoende licht laten vallen op het onderwerp? Probeer dan eens om met ISO, sluitertijd of witbalans de hoeveelheid licht te vergroten en vergeet niet om de flitser uit te schakelen!

Ruis verwijderen

Je hebt niet altijd het geluk dat een kunstwerk helemaal “clean” is voor een foto: auto’s, mensen of andere bewegende voorwerpen kunnen het beeld behoorlijk verstoren. Je kunt natuurlijk vroeg opstaan zodat je de mensenmassa’s kunt ontwijken, maar – vooral bij beroemde kunstwerken – is het soms alsnog best lastig. Een andere optie is om de “storende” objecten weg te filteren met een bewerkingsprogramma. Dit vereist wel de nodige kwaliteiten in het bewerken van foto’s.

De derde optie is daarom misschien wel de beste optie. Je kunt gebruikmaken van de beweging rond het kunstobject. Terwijl alles zich rond bijvoorbeeld het standbeeld beweegt, blijf jij je camera op het object richten met behulp van een statief. Door een hoge sluitertijd te gebruiken, vervagen de bewegende beelden en valt het beeld waar de foto om draait juist extra op. De bewegingen om het kunstwerk geven bovendien een extra effect aan de foto geven. Let op: een lange sluitertijd kan ook zorgen voor veel licht op de lens. Daarom is het belangrijk dat je de lichtinstellingen zoals witbalans en ISO hierop aanpast. Een grijsverloopfilter – ook wel ND-filter genoemd – kan je helpen om de lichtinval op de lens te beperken. Deze handige filters zijn al te koop voor minder dan drie tientjes.

Gebruik de afstand en zoek het hogerop

Als je dichtbij een onderwerp staat, ben je genoodzaakt om uit een bepaalde hoek te fotograferen. Door afstand te nemen van het onderwerp, kun je het beeld vele malen beter fotograferen. Dit geldt vooral als je een groot kunstwerk fotografeert, zoals bijvoorbeeld het vrijheidsbeeld in New York. Afstand is in zo’n geval cruciaal om het beeld goed tot zijn recht te laten komen. In veel gevallen kan een hoger oriëntatiepunt bij het fotograferen ook helpen. Zoek het daarom hogerop door bijvoorbeeld op een muurtje te klimmen.

Fotografie als kunst

Het fotograferen van kunst is één, het fotograferen als vorm van kunst is andere koek. Misschien ben je gewend om juist het moment te fotograferen. Bijvoorbeeld omdat je het leuk vindt om deze herinnering voor later vast te leggen. Wil je kunstig fotograferen, dan is de herinnering van ondergeschikt belang. We geven je een paar tips hoe jij je kunt focussen op een artistiek effect.

Eindeloze opties

Zoek een inspirerende omgeving om abstracte lijnen te vinden die je goed kunt fotograferen. Het kan helpen om je te focussen op details. Gebruik macrofotografie om de focus in het foto-onderwerp te vinden. Met name de compositieregel van de lijnen en diagonalen kan je helpen om een abstracte foto te maken. Beperk jezelf echter niet tot abstractie. Denk bijvoorbeeld aan stillevenfotografie, natuurfotografie of het fotograferen van druppels olie in water; de mogelijkheden zijn onbeperkt.

Ruis niet altijd ongewenst en experimenteer met kleuren (of juist zonder)

Daarnaast kan fotograferen met een instelling die ongebruikelijk is, ook creatieve effecten opleveren. Probeer eens te fotograferen met een ongebruikelijk hoge ISO. Daardoor krijg je een soort ruis over de foto die normaal ongewenst is, maar bij een kunstfoto ook kan zorgen voor een creatief effect. Vooral als je deze instelling combineert met een zwart/wit of sepia kleur, zorgt de hoge ISO voor een mysterieus effect.

Tip: Een foto-expositie bezoeken is fantastisch, maar het is ook leuk om zelf een expositie te organiseren voor of samen met familie en vrienden. Geef een thema aan de expositie, laat de fotografieliefhebbers een aantal foto’s schieten met dit thema in hun achterhoofden ontwikkel ze op groot fotopapier van CEWE.

Meer weten over de kunstweek? Via de website van de nationale kunstweek vind je de deelnemende locaties. Is een weekje voor jou als kunstliefhebber te weinig? Ga naar Ameland en geniet de hele maand van kunst in de Amelander kunstmaand!