Oh, wat zijn we er weer aan toe. Even lekker bijkomen tijdens de winterdagen. Met de feestdagen nog in het vooruitzicht, lijkt het alsof het jaar lang duurt. Toch is het alweer bijna november. Dan begint de voorpret voor de feestdagen weer. Lekker luisteren naar kersthits, koude winterdagen en warme chocolademelk bij de haard. Helemaal lekker in de winter? Een stedentrip! Hieronder drie tips voor leuke winterse stedentrips.

Welbehagen in Kopenhagen

Deze stad is bekend van haar gekleurde huisjes, de haven en de zeiljachten. Kopenhagen is ook bekend vanwege de zeemeermin op de stenen. Maar in kopenhagen is meer! Helemaal in de winter. Er zijn zes kerstmarkten te vinden, waarbij iedere kerstmarkt weer een tikkeltje anders is. Alhoewel je op iedere kerstmarkt natuurlijk de vertrouwde chocolademelk en glühwein vindt, heeft de ene kerstmarkt een Russisch thema (Tivoli kerstmarkt, in de Tivoli tuinen) en de andere richt zich juist op moderne, zelfgemaakte accessoires (bij de Royal Danish Academy). De kerstmarkten in Kopenhagen onderscheiden zich vooral door hun originaliteit. Is een bezoek aan de Deense kerstmarkten te kort dag? Ga dan in februari naar het Wondercool winterfestival, waar lekker eten, goede concerten en architectuur samenkomen.

Fotografietip: Kopenhagen kenmerkt zich door oud en nieuw op een unieke manier te combineren. Zo fotografeer je een typische Kopenhagen foto het best in de haven met de gekleurde huisjes en de mooie bootjes. Sla deze fotokans niet over, maar denk er ook aan om de architectuur van de nieuwe gebouwen te fotograferen. Het lijnenspel van het operagebouw is bijvoorbeeld heel bijzonder. Het gebouw ziet er vanaf de andere kant van het water strak en modern uit.

Winter in Antwerpen

Van het hoge Denemarken gaan we naar de Sinjoren in Antwerpen. Sinjoren is een bijnaam voor de Antwerpenaren en komt van het Spaanse woord ‘meneer’. Vanaf 8 december luidt Antwerpen het winterseizoen echt in met de opening van een winterwonderland in de stad. Naast de gezellige kerstmarkt is er ook een ruime schaatsbaan en een groot reuzenrad aanwezig. Antwerpen zelf is bovendien ook echt de moeite waard. Antwerpen was en is één van de belangrijkste handelssteden van Europa. Dit is al het geval vanaf omstreeks 1500 en dit kun je goed zien aan de mooie gebouwen in de stad. Neem eens een kijkje in de kathedraal, fotografeer de grote markt in kerstsferen of ga met de trein en laat je verrassen bij aankomst in Antwerpen.

Fotografietip: het reuzenrad is een unieke kans om mooie foto’s te schieten. Zorg dat je vlak voor zonsondergang in het rad zit en geniet van het prachtige uitzicht! Kleed je wel goed aan, want boven is het nog een stukje frisser dan beneden.

Opwarmen in Sevilla

Een buitenbeentje zouden we op z’n zachts kunnen zeggen. Sevilla. Als je aan kerst en winter denkt, denk je niet meteen aan één van de warmste steden van Europa. Of juist wel, want met zo’n 15 graden als wintertemperatuur is sneeuw en ijs een zeldzaamheid in Sevilla. Dat betekent dat je hier lekker kunt opwarmen. Wil je er in de zomer niet te lang rond het middaguur in de stad zijn vanwege de hoge temperaturen; in de winter is het behoorlijk aangenaam om lekker actief bezig te zijn. Actief zijn in deze stad is gemakkelijk: bezoek het koninklijk paleis, de prachtige kathedraal of de beroemde Plaza de España. Daarnaast heeft Sevilla op culinair niveau (tapas!) en op winkelgebied veel te bieden. Het blijft natuurlijk persoonlijk, maar volgens veel Spanjaarden is Sevilla de mooiste stad van Spanje. Dat zegt heel wat als je weet hoe mooi steden als Madrid, Valencia en Barcelona zijn.

Fotografietip: de stad heeft vele Arabische invloeden. Hierdoor kent het kunstige details en is het geen standaard Europese stad. Leg daarom het accent van je foto’s in de kleurige patronen, ronde bogen en de bijzondere tegels.

Meer inspiratie voor een stedentrip? Vorig jaar schreven we al eens een blog over vijf stedentrips in de winter.

Tip: na een stedentrip leg je de foto’s het beste vast in een fotoboekje. Dit kun je ook doen in een klein fotoboekje, de CEWE Pure. CEWE Pure is beschikbaar voor Android en Apple. Eenvoudig via je smartphone te maken en te bestellen: klaar in drie stappen!