Ons brein houdt ons maar al te graag voor de gek. Neem bijvoorbeeld eens de kunstwerken van Escher. De schilderijen spelen met je brein, door de  trappen in de tekening bijvoorbeeld niet naar boven, maar opzij te laten lopen. Er klopt iets niet. Zo zijn er natuurlijk tal van tekenaars die je op deze manier kunnen “bedriegen”. Ook met fotografie kun je hetzelfde effect creëren. Hieronder voorbeelden van optisch bedrog met fotografie.

Het grote klein maken en het kleine groot maken

Optische illusie in foto’s wordt ook wel aangeduid met “forced perspective”; geforceerd perspectief dus. Het betekent dat je de perspectieven gebruikt om het beeld te veranderen. Door voorwerpen en perspectieven te veranderen in de foto, krijg je onlogische beelden. Houd je je hand bijvoorbeeld vlak voor je fototoestel en een gebouw ver genoeg op de achtergrond, dan kun je ervoor zorgen dat je zelfs de grootste gebouwen op je handen kunt dragen (althans, zo lijkt het op je foto’s). De mogelijkheden zijn eindeloos: je kleinkind die opa op de pink kan dragen, de illusie dat je met je handen de toren van Pisa overeind kunt houden of een kasteel die op een fontein lijkt te staan.

Verander de houding

Door de houding te veranderen en gebruik te maken van wanden, kun je grappige effecten creëren. Laat iemand tegen een muur zitten en draai de foto 90 graden. Je ziet dan opeens niet iemand die tegen de muur op de grond zit, maar iemand die op de grond ligt met de benen tegen de “muur”. Deze eenvoudige illusie-truc kun je voor veel dingen gebruiken. Zo kun je iemand over de muur laten fietsen, laat je iemand eenvoudig tegen een muur oplopen of kun je zelfs mensen laten zweven. Althans zo lijkt het; het blijft natuurlijk een illusie.

Ook geinig

De zwevende man

Een andere manier om iemand op je foto te laten zweven is door een donkere plek op de grond te zoeken. Bijvoorbeeld als ergens een plas water heeft gelegen. Plaats dan de persoon een stukje verder op de foto en het lijkt net of deze persoon zweeft. De donkere plek zorgt ervoor  dat het lijkt alsof dit de schaduw van de zwevende persoon is.

De luchtfietser

Ken je iemand die graag fietst? Fotografeer hem of haar eens op een andere manier en laat hem in een fietshouding op de grond liggen met zijn (hopelijk lichte) fiets in de lucht. Draai de foto later om. Zo lijkt het net alsof hij door de lucht fietst!

Fotografietip: Pinterest is een leuke manier om foto-inspiratie op te doen. Zo ook voor forced perspective. Niet alleen leuk voor je inspiratie, maar ook om jezelf eens lekker voor de gek te laten houden. Normale foto’s bewerken? Dat kan natuurlijk ook gewoon. Hiervoor zijn verschillende fotobewerkingsprogramma’s beschikbaar.

Leuke foto gemaakt met optische illusie? Plaats ze in een leuke print in je woonkamer en verbaas iedereen die bij je op bezoek komt.