Compositieregels helpen ons om een beeld volgens een bepaalde indeling te ordenen; ze zorgen ervoor dat de foto ‘kloppend’ is. Bewust, of onbewust houd ook jij hier rekening mee. We maken bijvoorbeeld zelden een strandfoto waarbij we enkel een klein lijntje zee en voor de rest strand fotograferen. Veel gebruikelijker is om een juiste verhouding aan te brengen tussen zand, zee en lucht. Op deze manier gebruiken we compositieregels voor onze foto’s. Hieronder lichten we de compositieregel van de lijnen en diagonalen uit.

Lijnen leiden de weg

Waarom doen foto’s van lange kronkelende bergwegen het altijd zo goed? Simpel. De wegen leiden ons de weg door een mooi landschap en breken de foto. Hierdoor voorkom je dat het een foto van een eentonig landschap wordt. Naast keurige lijnen van wegen door een landschap kun je de lijnen ook in andere landschappen zoeken. Zoals een heuvelachtig grasland waarbij hekjes voor een afscheiding tussen de percelen zorgen.

Lijnen kunnen zorgen voor bijzondere foto’s. De duurste foto ooit verkocht, is gemaakt door Andreas Gursky en bracht meer dan 4,3 miljoen euro op! Wat bij deze foto van de Rijn meteen opvalt is de manier waarop Andreas dankbaar gebruikmaakt van de lijnen in het landschap, maar ook van de gulden snede.

Achter de horizon

Je kunt de compositieregel van de lijnen en diagonalen zien als twee aparte compositieregels, maar eigenlijk zijn ze moeilijk van elkaar te scheiden. Want zodra lijnen de diepte inlopen, zie je al snel diagonalen. Je ziet bijvoorbeeld de lijnen tulpen in het niets verdwijnen, of denk aan de herkenbare “Route 66-achtige” wegen waarbij een brede weg in een stipje aan de horizon transformeert. Beperk jezelf niet tot lijnen op de grond. Aan de zijkanten of zelfs aan de bovenkant kunnen ook mooie lijnen zijn om te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een straat met lijnen aan beide kanten of aan een tunnel.

Producttip: heb je een krap kamertje in je huis? Met een mooie landschapsfoto zorg je dat de ruimte opeens een stuk groter lijkt. Zoek je mooiste landschapsfoto uit en ontwikkel hem op een wanddecoratie van CEWE!

Meer dan alleen landschapsfotografie

Lijnen en diagonalen fotograferen kan meer zijn dan alleen landschapsfotografie. Zelfs als je nu gewoon thuis bent heb je waarschijnlijk verschillende lijnen in je eigen kamer. Denk bijvoorbeeld eens aan de sierlijke lijnen in de bladeren van je kamerplant, je tegel-, laminaat- of houten vloer, of de boeken op je boekenplank. Er zijn altijd wel lijnen te vinden die op het eerste gezicht niet heel uniek zijn, maar als je ze uit een bepaalde hoek fotografeert, tot de mooiste foto’s kunnen leiden.

Lees ook welke andere compositieregels er zijn. Zoals je leest zijn lijnen op diverse manieren te gebruiken in je foto’s. Een handige manier om je fotografie eens op een andere manier aan te pakken. Succes met het fotograferen van lijnen en diagonalen!