Tijdens de verkiezing van de vakantiefoto van het jaar wordt de beste vakantiefoto geselecteerd door onze vakkundige jury. De weekwinnaar is inmiddels bekend: Mariska Leemhuis stuurde de winnende foto in. Namens Zoover en CEWE bedanken we haar voor deze prachtige inzending. ‘Een foto met prachtige, doorlopende lijnen. De omgeving geeft de foto iets mysterieus omdat het niet direct duidelijk is wat het precies is. De kinderen met schaduw zorgen ervoor dat de foto perfect bij het thema past’, aldus onze vakjury. Lees ons interview met Mariska, waarin ze je meer vertelt over de foto.

De winnende foto van Mariska Leemhuis

Fotolocatie

De foto is gemaakt in Billund. ‘Het hele plaatsje Billund is “Lego minded”. September vorig jaar is het Lego House geopend. Ik maakte de foto op de terrassen buiten. Het huis is ontworpen als opgestapelde Legoblokken. Dit zie je ook op de foto. De kinderen kunnen hier lekker op klimmen en zelf kun je er lekker zitten en genieten van het zonnetje. Van bovenaf lijken het ook echt legoblokjes. Ze hebben zelfs de kenmerkende kleuren: rood, geel, blauw en natuurlijk groen.’

Vakantiegebied

Mariska en haar familie zijn niet alleen in Denemarken geweest. ‘We hebben een rondje door Scandinavië gemaakt. Na Zweden en Noorwegen verbleven we een midweekje in Denemarken, in het plaatsje Ribe.’ Deze plek is gelegen aan de Waddenzee en ligt op een uur rijden van Billund. Ribe is een mooi, rustig middeleeuws stadje, waar je iedere avond mee kan op een ronde met de nachtwacht. Dit is één van de tradities die ze daar nog graag in stand houden. Daarnaast waren er leuke marktjes en kun je zo naar een Waddeneiland (ja, ook in Denemarken heb je mooie Waddeneilanden). Mariska vertelt: ‘Denemarken is heel anders dan Zweden of Noorwegen. Eigenlijk lijkt het zelfs meer op Nederland. Het is er rustig en er is veel platteland.’

De accommodatie

Het gezin verbleef aan de rand van het stadje Ribe in de vakantiehuisjes van Byferie. Een mooie plek met ruime vakantiewoningen, die bovendien een goede beoordeling krijgt op Zoover. ‘Voordat we boekten heb ik eerst op Zoover naar de beoordelingen gekeken. Daar gaven mensen aan dat het ongemakkelijk kan zijn met de slaapbank in de huiskamer. Wij besloten dat een appartement met aparte tweede slaapkamer daarom prettiger zou zijn.Wat op Zoover staat, klopt negen van de tien keer. Voor wat betreft de negatieve punten beoordeel ik altijd zelf of ik dat belangrijk vind of niet’.

Denemarken als vakantieland

Hoewel het voor Mariska en haar gezin de eerste keer was dat ze in Denemarken was, kan ze het land zeker aanraden. ‘Denemarken is, vanwege het befaamde Legoland, een echte aanrader voor gezinnen met kinderen. Voor onze kinderen was dit dan ook het hoogtepunt van de vakantie. Zij beweren zelfs dat we in vier landen zijn geweest: Noorwegen, Zweden, Denemarken en Legoland!’ Maar naast Legoland heeft Denemarken nog veel meer te bieden. ‘Als je van rust houdt is Denemarken echt een aanrader. Je kunt er lekker fietsen, want er lijken ook mooie fietspaden te zijn. Ook kun je een of meerdere dagen naar de Waddenkust of bijvoorbeeld Waddeneiland Rømø gaan. Hoewel Legoland natuurlijk fantastisch is voor (vooral jonge) kinderen, zou ik Noorwegen en Zweden sneller aanraden voor vakanties met oudere kinderen: net wat ruiger en spannender om bijvoorbeeld buitensporten te beoefenen’.

Fotografie voor Mariska

Het is niet geheel toevallig dat Mariska de winnende foto heeft gemaakt: bij familie en vrienden staat ze bekend als een enthousiaste amateurfotograaf. Al is dat sinds de komst van de kinderen anders geworden. Wel legt Mariska bijvoorbeeld speciale gelegenheden vast, zoals feestdagen of op de school van haar kinderen. Mariska fotografeert met een spiegelreflexcamera van Canon. ‘In de vakanties vind ik het heerlijk om echt even de tijd te nemen en lekker op pad te gaan met mijn fotocamera. Maar toch maak ik ook veel foto’s met mijn telefoon, die pak je er toch sneller bij. ’

Waar heb je op gelet bij het maken van de foto?

´Ik gebruik de automatische stand eigenlijk nooit. Het enige wat ik gebruik is de autofocus voor het scherpstellen, maar voor de rest speel ik graag met de instellingen.’ Waarom denk je dat je foto de weekwinnaar is? ‘Het was gewoon een mooi moment. Door het gouden uurtje ontstond er een magisch tafereel. De lange schaduwen zorgden voor mooie lijnen in de foto. Geweldig dat mijn inspanningen beloond worden. Meestal druk ik foto’s af voor plakboeken die ik bijhoud voor mijn kinderen. Ik ga nu zeker nog aan de slag om er een mooi fotoboek van te maken.’

Wil je nog kans maken op de prijzen in onze ‘Vakantiefoto van het Jaar verkiezing’? Wees dan supersnel, want meedoen kan nog maar tot en met 6 oktober 2018.