Macrofotografie is een goede manier om details vast te leggen met je fototoestel. Maar hoe werkt het? Welke details fotografeer je en bovenal: waar let je op tijdens het fotograferen van details? Dat lees je in onderstaand blog over macrofotografie!

Waar is macrofotografie geschikt?

Macrofotografie is geschikt voor het echte detailwerk. Het is juist daarom belangrijk dat je een goed onderwerp voor de foto hebt. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Macrofotografie wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor het fotograferen van bloemen en planten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de paddenstoelen die nu het bos opruimen door zich tegoed te doen aan gevallen takken, of aan de krokusjes die vrolijk de koude wintergrond uitspringen als het over een half jaartje weer lente wordt. Ook bij het fotograferen van objecten, kleurrijk eten of bij stillevens is macrofotografie een veelgebruikte techniek om het onderwerp goed te accentueren in de foto.

Welke lens en diafragma?

Voor macrofotografie zijn speciale lenzen beschikbaar. Dit zijn, hoe kan het ook anders, macrolenzen. Het voordeel van deze lens is dat hij een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld een telelens. Het is daarom zeker het overwegen waard om een macrolens aan te schaffen. Daarnaast heb je natuurlijk het praktische voordeel dat de macrolens een stuk makkelijker mee te nemen is, dan een zware telelens. Ook met je standaardobjectief maak je prima macrofoto’s. Het gaat er vooral om dat je met een hoog diafragma (let op! Dit betekent een klein diafragmagetal) kunt werken. Welk exacte getal dit is, is natuurlijk afhankelijk van de afstand die je tot het onderwerp wilt nemen. Lees hieronder waarom de mogelijkheid voor een hoog diafragma belangrijk is.

Hoe pas je macrofotografie toe?

Als het materiaal in orde is, kun je verder. Alles draait dan om de juiste houding ten opzichte van het te fotograferen onderwerp, de instellingen van je fototoestel en het onderwerp in verhouding tot de achtergrond. Je houding bepaalt welke details van het onderwerp je fotografeert. Laten we als voorbeeld eens de herfstachtige paddenstoelen en zwammen nemen. Je wilt bij het fotograferen de wonderlijke details van de paddenstoel of zwam meenemen op de foto. Bij een vliegenzwam zijn de rood met witte stippen typerend en wil je deze goed in beeld brengen. Bij een zwavelzwam kan het juist bijzonder zijn om deze van onder te fotograferen vanwege het mooie stapeleffect van de zwam. Deze variatie in je houding ten opzichte van het onderwerp is ook goed toe te passen bij andere onderwerpen, zoals bloemen.

Daarnaast is de achtergrond in verhouding tot het onderwerp bepalend voor de foto die je maakt. Je objectief werkt als het menselijk oog. Deze stelt scherp op een onderwerp en laat het beeld op je netvlies vallen. Doordat je bij macrofotografie een onderwerp van dichtbij fotografeert en je de aandacht hier volledig op wilt vestigen, is de achtergrond minder van belang. Het kan wel een bepaalde sfeer afgeven aan een je onderwerp. Dit doet het menselijk oog ook. Houd je hand maar eens 20 centimeter voor je ogen en kijk wat er met de achtergrond gebeurt. Deze wordt vaag en dit noem je in de fotografie een ‘bokeh’.

Hetzelfde effect kun je bewerkstelligen met je fototoestel. Met weinig scherptediepte krijg je een mooie focus op het onderwerp en vervaagt de achtergrond. Gebruik hiervoor daarom een hoog diafragma.

Producttip: heb je een mooie macrofoto gemaakt, waarmee je graag iets wilt doen? Een wanddecoratie is dan echt geweldig om te bestellen. De details komen op een wanddecoratie extra goed naar voren, zodat je hier volop van kunt genieten in je huis. Bovendien krijg je nu tijdelijk 50% korting op je wanddecoratie nadat je een CEWE fotoboek hebt besteld. Wees alleen wel snel, want deze actie duurt nog tot eind september 2018.

Succes met macrofotografie!