We proberen je altijd opnieuw te inspireren en geven je daarom graag tips en tricks voor fotografie, zodat je zelf aan de slag aan kan met je camera om nog mooiere foto’s te maken. Dit blog hebben we in samenwerking met Focus Magazine samengesteld en geeft je informatie over de software die je kunt gebruiken om jouw foto’s nóg mooier te maken.

De nieuwste ontwikkelingen

Door de jaren heen zijn er heel wat soorten camera’s ontwikkeld: van grote, houten camera’s met glazen filmplaten tot en met actioncams en meer. Vaak start je met een kleine, handige compactcamera, maar als het fotovirus je eenmaal besmet heeft, wil je méér…

Tekst en beeld: Mich Buschman / Focus Media

De bridge camera zou een volgende stap kunnen zijn. In uitvoering, uiterlijk en mogelijkheden is deze deels vergelijkbaar met een systeem- en spiegelreflexcamera, maar de zoomlens – met doorgaans een groot zoombereik – zit er vast op en de sensor is vrij klein. De videocamera, 360 graden camera, actioncam (zoals de bekende GoPro), de dronecamera, meetzoeker- en middenformaatcamera laten we hier buiten beschouwing. De systeemcamera maakt een enorme vlucht. Bekende merken daarin zijn: Sony, Olympus, Fujifilm, Panasonic en sinds kort ook Canon en Nikon. Dankzij de relatief grote sensor in het APS-C en full-frameformaat is de beeldkwaliteit heel goed. Er zit geen opnamevertragende spiegel in, dus ook geen prismahuis, zodat het beeld altijd rechtstreeks op de sensor valt en het achterop op het scherm en bij sommige camera’s in de elektronische zoeker te zien is. De lenzen kunnen we wisselen voor allerlei specifieke types: groothoek, tele, macro, standaard, fisheye. Er zijn zoomlenzen en lichtsterke vaste brandpunten. De uitvoeringen, met name bij de APS-C en Micro Four Thirds-camera’s, zijn kleiner en lichter dan bij de spiegelreflex camera’s.

De nieuwste ontwikkelingen
Omdat veel mensen met ‘andere media’; de gsm en soms zelfs de tablet is gaan fotograferen, is de belangstelling voor die grote, zware en dure camera’s behoorlijk afgenomen. Maar de unieke eigenschappen en mogelijkheden, zoals de beeldkwaliteit, de uitgebreide belichtings- en autofocusopties, de verwisselbare lenzen, de flitsers, enzovoorts, zijn voor vrijetijdsfotografen en professionals onmisbaar. De kleine compactcamera is de minst interessante en daarvan zien we dan ook sterk teruglopende verkoopaantallen. De systeemcamera’s bieden veel met hun scherpe, heldere en vaak uitklapbare touchscreens, autofocus-gevoeligheid over het hele beeldveld, stille bediening, seriesnelheden van soms wel 20 beelden per seconde, 4K-video, connectiviteit door middel van wifi, bluetooth en gezichts- en oogherkenning. Ook is er de mogelijkheid om er draadloos mee te kunnen flitsen voor dat veel mooiere zij- en tegenlicht. Daarnaast zijn de ‘oude vertrouwde’ of noodzakelijke instelmogelijkheden gebleven: we kunnen in raw en jpeg, in verschillende formaten en compressievormen opnemen. De belichting is er in de vorm van de (groene) volautomaat, P, de pictogramstanden, diafragmavoorkeuze A/Av, sluitertijdvoorkeuze S/Tv en volledig handmatig M. We kunnen de autofocus vergrendeld (Single) of volgend (Continu) instellen, met verschillende voorkeuren. Enkelvoudig, beeld-voor-beeld, of continu opnames maken, traag of zeer snel; het kan allemaal. Ook kunnen de kleuren allerlei specifieke invullingen krijgen, die bijvoorbeeld beter passen bij portret- en landschapsopnames. Zwart-wit, sepia, diverse creatieve nabewerkingen zijn eveneens voorhanden. Het gemak van swipen, vergroten en verkleinen van de beelden op een aanraakscherm is aanwezig en we kunnen met een app op de smartphone onze opnames snel met anderen delen. De beeldstabilisatie in de lens of de camera maakt opnames bij slecht licht – met langere sluitertijden – nog scherp. En zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Lenzen
Je kunt lenzen van het cameramerk kopen, maar ook van niet-gebonden merken, zoals Tamron, Sigma of Tokina. Wat minder bekend zijn de merken Zeiss en Samyang, merken die meestal lenzen leveren met uitsluitend handmatige scherpstelling. Door zeer ingenieuze computerberekeningen zijn er nu lenzen die een veel groter zoombereik hebben, bijvoorbeeld van 24-600 mm of langer. Er zijn nieuwe nano coatings die strooilicht veel beter tegengaan en ook speciale fluorine coatings waardoor vet, stof en vocht minder snel aan het glas hechten. De huidige lenzen zijn ook steeds vaker goed afgedicht tegen binnendringen van stof en vocht. Om ze zo snel mogelijk op het onderwerp te kunnen laten scherpstellen met de autofocus, zijn er bij tele(zoom)lenzen scherpstelbegrenzers, bijvoorbeeld van 6 meter afstand tot oneindig, terwijl we tot 1 meter dichtbij kúnnen. De autofocus is stil om tijdens het filmen geen storende geluiden op te nemen. Waar mogelijk zijn er lichtere glassoorten en materialen benut èn zijn de ontwerpen compacter dan voorheen. Op reis of vakantie je fotoapparatuur meenemen wordt daardoor een stuk minder bezwaarlijk!

Jouw visie
Soms sta je versteld van een foto: het onderwerp is zó goed gezien, of: zo subtiel van kleur, zo mooi in het onscherpe gebied ook en ga zo maar door. Het zit ‘m niet alleen in het onderwerp. Het kan ook een onverwacht standpunt zijn, dat je verrast. Ook is het geen kwestie van techniek alleen, of van een mooi model … Het is hóe die fotograaf met de ‘ingrediënten’ is omgegaan. Door je te verdiepen in de fotografie, teken- en schilderkunst, kun je inspiratie opdoen. De dingen die jij óók zo zou willen doen, passen bij je. Je kunt daar naar op zoek gaan, lezen over compositie, de niet zo voor de hand liggende momenten toch benutten, zoals tijdens een regenbui. Houd je van sport; de actie, de passie, verdiep je daar dan in en begin bij de amateurwedstrijden. Laat je foto’s zien en leer van serieuze, opbouwende kritieken. Veel plezier met jóuw fotografie!

Systeemcamera’s zijn compact en licht uitgevoerd. Modellen zonder elektronische zoeker missen het kenmerkende ‘dak’ van het prismahuis op de spiegelreflex camera’s.

Als we de lens verwijderen, zien we direct de beeldsensor. Deze is kwetsbaar en vangt gemakkelijk stof …

In recente systeemcamera’s is het hele beeldveld voorzien van autofocus-veldjes. Ook zijn er vaak gezichts- en oogherkenningstoepassingen in opgenomen.

Het lichtmeetsysteem in de camera’s ‘mixt’ helderheden tot een gemiddelde helderheid. Daardoor kunnen lichte onderwerpen te donker worden weergegeven. In de onderste opname zijn twee handmatige ingrepen gedaan: met de +/- correctie is de foto lichter gemaakt en de witbalans is van de automaat (AWB) verdraaid naar daglicht, om de ochtendkleur te behouden. Zó kun je jouw visie op het onderwerp beter vormgeven.

Snel bewegende onderwerpen volg je met de camera: in de zoeker of op het display. Dankzij een zeer snelle sluitertijd van 1/1500 seconde is de weergave scherp, maar lijkt het ook of de propeller stilstaat.

Op het topdisplay rechts zien we de instellingen staan, maar ook aan de draaiwielen en op de lens lezen we af, welke instellingen de camera heeft: ISO 200, diafragma F2,8 en de sluitertijd is 1/500 seconde. (Fujifilm X- H1)

Weerbestendig uitgevoerde camera’s en lenzen kunnen een spatje regen verdragen. Alle weer is fotoweer!

Benut de zonnekap bij tegenlicht en de zon van opzij.

Fotografeer je uit de hand, zet dan altijd de beeldstabilisatie op de lens en/of in de camera aan.

Wil je geen moment missen, zet dan je camera in de snelle opnamemodus. Deze maakt 6 beelden per seconde of wel meer. Hoewel dit damhert langzaam liep, was één van de zes opnames de beste.

Met veel huidige lenzen kun je close-ups maken. Duik vaker in de wereld van het kleine. (deel van een majolica pot in een olielamp).

De werkelijkheid hoeft niet altijd realistisch op je foto’s te staan. Tegenwoordig zitten er in de camera’s diverse creatieve apps als nabewerkingsoptie. Natuurlijk zijn er ook losse programma’s beschikbaar.

Een sepia-tint, zó uit de camera!