Tijdens de verkiezing van de vakantiefoto van het jaar wordt de beste vakantiefoto geselecteerd door onze vakkundige jury. De eerste weekwinnaar is inmiddels bekend: Siegfried Claeys stuurde de winnende foto in. Namens Zoover en CEWE bedanken we hem voor zijn prachtige inzending. De jury wond er geen doekjes om, hun commentaar was lovend: ‘Wit zand, een heldere, blauwgroene zee en een strakblauwe lucht. De prachtige kleuren maken dit tot een absolute topfoto die perfect aansluit bij het weekthema. De mensen op het strand geven daarnaast mooi de grootte van de omgeving aan.’ Lees ons interview met Siegfried, waarin hij je meer vertelt over de achtergrond van de foto.

Waarom Kaapverdië?

Wat meteen opvalt aan de foto is het tropische beeld van het witte strand met de prachtige zee ernaast. Deze foto moet wel genomen zijn op een fijne zomerlocatie. Wat ook opvalt is dat de horizon niet getekend wordt door grote hotels. Siegfried vertelt: “We gaan graag op zoek naar landen of eilanden waar nog geen massatoerisme is. Het is voor ons belangrijk dat er zon is en dat je er lekker kunt relaxen. We zoeken naar een goede mix van een familievakantie, vanwege onze twee tieners, in combinatie met een land waar je goed kunt fotograferen. De Afrikaanse cultuur, de stranden, de blauwgroene zee: Kaapverdië sprak ons meteen aan. Daarnaast vind je er leuke dorpjes met kleurrijke huisjes, die zich goed lenen om te fotograferen.”

Accommodatie

De foto van Siegfried is al in de zomer van 2014 genomen. Hij en zijn gezin verbleven destijds in het Riu Funana hotel. “Een fijne accommodatie.”, aldus Siegfried. Het is belangrijk om je accommodatie zorgvuldig te selecteren. Waarschijnlijk heb je een tijdje voor je vakantie gespaard en lekker tot rust moet komen. Even helemaal weg van je dagelijkse bezigheden! Siegfried pakt het als volgt aan: “Bij het selecteren van een accommodatie check ik altijd eerst wat reisbrochures. Daarna kijk ik op Zoover voor foto’s van het hotel en feedback van gasten. Ik kijk ook op websites van andere vakantiebeoordelaars, maar Zoover is wel echt een platform waarop ik kan vertrouwen.”

Locatie

Tot rust komen op deze locatie? Geen probleem zo te horen! “Kaapverdië is een prachtig land. Het was voor ons de eerste keer dat we hier kwamen, maar ik denk erover om er nog eens op vakantie te gaan. Dan gaan we een ander eiland ontdekken. Ieder eiland van Kaapverdië heeft namelijk weer een ander karakter.” Op de vraag of Siegfried het land kan aanraden aan andere reizigers, antwoordt hij met een volmondig ‘ja’. “Zeker als je van rust en sfeer houdt. No stress is het motto van dit land. Dat is écht ontspannen en daarom is het ook een reden voor ons om er nog eens terug te gaan. Zelf zaten we op het eiland Sal. We zijn nieuwsgierig naar de natuur van de andere eilanden.”

De foto van Siegfried is genomen bij een duin bij Santa Maria, een toeristische trekpleister van het eiland. “Vandaar dat je veel mensen op de foto ziet. Je bereikt de plek met jeeps, waarna je lopend de duin op gaat. De plek is zo bijzonder omdat je vanaf de duin stijl naar beneden kunt kijken. Dan valt direct de mooie blauwe kleur van de zee op. Wat ook opvalt zijn de nette stranden. Je ziet hier weinig parasols en strandbedjes en bovendien geen vervuiling. Op het eiland zijn maar een paar hotels en dat is het.”

Fotografie voor Siegfried

Onze weekwinnaar geeft aan dat hij vooral een hobby fotograaf is. Zijn hobby speelt een belangrijke rol bij het selecteren van de vakantie. Doordat Siegfried een gezin met twee tieners heeft, is het voor hem belangrijk dat ze de vakantie samen uitkiezen. Hij kiest daarom een locatie waar het gezin zich kan vermaken en hij op pad kan om mooie foto’s te maken. Bij het nemen van de winnende vakantiefoto had Siegfried de volgende tactiek: “Ik ben verschillende keren gaan wandelen langs het strand, op zoek naar de bijzondere plekken van het eiland. Met name het contrast van deze setting sprak me aan: de blauw-groene zee met een helder blauwe lucht erboven en een bijna spierwit strand – maar ook het contrast van de situatie. Enerzijds het verlaten, bijna desolate gevoel van een uitgestrekte zandvlakte en plots de massa mensen die de duin op sjouwt. De mensen en de lijn van de duin geven de foto een mooie compositie”.

Tips voor de foto’s

Wat te doen met je vakantiefoto’s? Onze weekwinnaar geeft wat tips. “Ik maak graag fotoboeken van mijn foto’s. Van de reis naar Kaapverdië heb ik al een fotoboek gemaakt. Maar ook neem ik regelmatig eens deel aan fototentoonstellingen. Dan laat ik mijn foto’s afdrukken in fotoboeken van CEWE.” Waarom hij kiest voor CEWE? “De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Ik heb verschillende aanbieders bekeken en afdrukken laten maken. CEWE kwam iedere keer als beste uit de bus. Onlangs heb ik bovendien ervaren dat de service van CEWE uitmuntend is. Het was voor het eerst dat de bladen in mijn fotoboek los raakten. CEWE heeft het probleem heel netjes opgelost, want ik kreeg al heel gauw een nieuw boek thuisgestuurd dat wel goed was. De kwaliteit, de prijs en de service hebben mij dusdanig overtuigd, dat ik mijn fotoboeken alleen nog bij CEWE bestel.” Naast trouwe klant is Siegfried fervent deelnemer van de CEWE photo Awards. “Vorig jaar werd ik vierde en ook dit jaar zijn er weer twee van mijn foto’s genomineerd.”  

Product- en fototip van Siegfried: “Fotografeer in RAW, dan heb je daarna nog veel vrijheid om de foto te bewerken. Daarnaast vind ik een liggend fotoboek met fotopapier het mooist. De vouw in het midden is mooi plat zodat je panoramafoto’s goed over het midden kunt plaatsen.”

De prijs

Met zijn inzending heeft Siegfried niet alleen veel eer van zijn fotografiewerk, maar ook een CEWE waardebon van €50,- gewonnen. Wat wordt het thema van het nieuwe fotoboek? Siegfried: “Dit jaar hebben we een rondreis gemaakt door het westen van Amerika. De foto’s ben ik nu aan het ontwikkelen in Lightroom. Het bedrag kan ik dus mooi besteden aan een fotoboek van deze reis!”

Wil je ook kans maken op mooie prijzen in onze ‘Vakantiefoto van het Jaar verkiezing’? Meedoen kan nog tot en met 6 oktober 2018.