Sommige mensen gaan wel heel ver voor een mooie vakantiefoto. Of moeten we zeggen “sommige mensen laten anderen wel heel ver gaan voor de perfecte vakantiefoto”? Onze collega’s bij Zoover schreven er vorig jaar nog een blogartikel over. Of de prijswinnaars van de “vakantiefoto van het jaar 2018” zó ver gaan is maar de vraag. In dit blog lees je in ieder geval hoe je anderen het beste een foto van jou kunt laten maken. Want hoewel sommige mensen tegenwoordig wel een beetje geobsedeerd lijken door zichzelf, kan een fotootje van jezelf op zijn tijd natuurlijk geen kwaad.

Stel van te voren in

We hebben niet altijd een vriend of vriendin bij de hand die een mooie foto van ons wil en kan maken. Het aanspreken van een vreemde, is dan natuurlijk dé oplossing. Zorg er wel voor dat zelfs de minst ervaren fotograaf de foto nog goed maakt. Dit doe je bijvoorbeeld door de instellingen alvast goed te zetten. Welke instellingen dat zijn, is persoonlijk en afhankelijk van de situatie. Veel van de regels voor portretfotografie zijn prima te gebruiken. Maak van te voren een paar testfoto’s om te zien of je de juiste instellingen te pakken hebt. Een statief maakt het voor de voorbijganger die de foto neemt nog makkelijker om een goede foto te maken. Denk ook na over de verhouding van het landschap op de achtergrond. Houd rekening met de compositieregel van derden of de gulden snede om de achtergrond “kloppend” te maken. Door helemaal klaar te staan voor de foto overtuig je bovendien sneller de voorbijganger om even tijd voor je te maken.

Denk alvast na over je pose

Welke pose neem je aan? Wil je vrolijk, serieus of juist grappig op de foto staan? Denk hier vast over na . Kijk bijvoorbeeld naar oude foto’s van jezelf. Sta je daar goed op als je serieus kijkt of juist als je lacht? Door hierover na te denken sta je straks op je best op de foto. Denk ook na over het doel van de foto. Heb je altijd nog die oude Facebook profielfoto van een paar jaar geleden en wil je een keer iets anders? Wil je een foto insturen naar het plaatselijke modellenbureau voor een auditie? Of wil je juist een zakelijke profielfoto voor je LinkedIn-account? Pas je van te voren aan op het doel van je foto. Je nieuwe werkgever kan het vast en zeker waarderen dat je een nette profielfoto op LinkedIn zet. Net als dat de vakantiefoto die je van jezelf stuurt naar je familie wel wat vrolijker mag zijn.

Externe factoren

Vaak zijn er externe factoren waarmee je rekening moet houden als je een ander een foto laat maken. Is de kans bijvoorbeeld groot dat er iemand achter je langs door het beeld loopt (bijvoorbeeld bij een vakantiefoto van jou voor de Eiffeltoren)? Dan probeer je deze storende factor zo goed mogelijk te voorkomen, door op een rustigere plek te gaan staan. Je kunt degene die de foto maakt hierover instrueren. Denk daarnaast na over het licht. Wat is de positie van de zon? Zijn er wolkjes aan de lucht die af en toe voor de zon verdwijnen of is het egaal weer waardoor je er zeker van bent dat de instellingen de hele tijd constant kunnen blijven? Bekijk de fotoplek goed van te voren en bedenk welke externe factoren jouw foto mogelijk kunnen verpesten of welke elementen jouw foto juist mooier maken.

Hoe doen de vriendjes van dit op Instagram

Instagram is het medium waar foto’s (laten) maken van jezelf meer regel dan uitzondering zijn. Soms leidt dit tot de meest hilarische omstandigheden, waarbij “de vriendjes van” de dupe zijn en in onmogelijke posities of situaties verzeild raken. Onze vrienden bij Zoover schreven er vorig jaar al een blog-bericht over, met zowel de fotograaf als het model op de foto. Laat je jezelf fotograferen door je vriend, vriendin of een willekeurige voorbijganger? Houd in ieder geval bovenstaande tips in je achterhoofd, spaar de fotograaf een klein beetje en kijk goed om je heen of er misschien iemand in de buurt is die een foto maakt van jullie beide! 😉

Tip: zoek op Instagram eens op #boyfriendsofinstagram. De beelden zijn werkelijk hilarisch!