De heide bloeit! Ondanks de droogte, zijn er gelukkig grote delen van de heide bespaard gebleven. Dit prachtige natuurfenomeen is een lust voor het oog, brengt voldoende redenen voor een wandeling en is bovendien prachtig om te fotograferen. In dit blog lees je wat heide zo mooi maakt, waar je op moet letten en waar de mooiste heidevelden zich bevinden.

Heide

Heidevelden kenmerken zich natuurlijk door hun paarse kleuren. Deze kleur geeft een magisch effect aan de heidevelden. Normaal gesproken, als de heide niet in bloei staat, is het al prachtig om de heide te fotograferen. De paarse gloed geeft een extra dimensie aan de foto’s. Maar waar bevinden zich de heidevelden? Hieronder zes mooie heidevelden in België en Nederland:

  1. Hoge Veluwe (NL)
  2. Mechelse Heide (BE)
  3. Dwingeloo (NL)
  4. Kalmthoutse heide (BE/NL)
  5. Hoge Veluwe (NL)
  6. Sallandse Heuvelrug (NL)

Bovenstaande velden behoren tot de grootste en mooiste heidevelden. Als je geen zin hebt om ver te reizen, is er altijd wel een (kleiner) heideveld bij jou in de buurt.

Heide fotograferen? Vijf tips!

#1 Gebruik landschapsfotografie

Voor het fotograferen van de kleurrijke velden, is het gebruik van landschapsfotografie het meest toegankelijk en het meest gebruikt. Het is hierbij aan te raden om een statief te gebruiken. Hierdoor voorkom je trillingen. Kies een licht en bij voorkeur inklapbaar statief, zodat je deze eenvoudig mee kunt nemen tijdens een heidewandeling. Heb je een goed fototoestel op je smartphone en wil je alleen landschapsfoto’s maken? Dan is het niet nodig om je grote spiegelreflex fototoestel mee te sjouwen tijdens een wandeling. Door de lage ISO-waarde die je gebruikt voor het landschap, volstaat de kleine sensor in je smartphone ook al redelijk goed. Alsnog is het aan te raden om zelfs voor je smartphone een statiefje te kopen. Deze heb je al voor een tientje en het verhoogt de kwaliteit van je foto’s zichtbaar! Lees meer in het blog over landschapsfotografie.

#2 Gebruik macrofotografie

Meer gericht op de details? Dan is macrofotografie op de heide ook toe te passen. Voor deze detailfoto’s is het slim om wel een andere lens mee te nemen. Met de smartphone fotograferen wordt iets lastiger. Neem bij voorkeur een macro-objectief mee voor het beste resultaat. Beperk je niet tot het fotograferen van een heideplant, maar let ook op details zoals de vele insecten. Probeer met je diafragma een mooie scherptediepte te creëren waarbij je de herkenbare paarse gloed meeneemt op de achtergrond.

#3 Wees er vroeg of laat bij

Misschien een cliché, maar we blijven het bij de meeste blogs met veel liefde herhalen. De foto’s worden er namelijk nog mooier van: gebruik het gouden uurtje optimaal. Hierbij kun je kiezen om er vroeg uit te gaan of om nog even te wachten tot de zon bijna onder gaat. Hierbij heeft de ochtend de voorkeur. Als de grond weer ietsjes vochtiger wordt (laten we hopen dat het nog wat gaat regenen) kan er namelijk een mooie dauw ontstaan boven het heideveld. In combinatie met de oranje gloed van de ochtendzon en het paarse veld, geeft dit het beste resultaat.

#4 Compositie

Als iets belangrijk is bij het fotograferen van de heide met landschapsfotografie, dan is het compositie wel. De verhouding van landschap en lucht zijn essentieel voor een mooie en kloppende foto. Door op de achtergrond een bos mee te nemen, komt er nog een extra lijn in het landschap bij en krijg je een mooie driedeling van heide, bos en lucht. Gebruik hierbij de regels van derden of de gulden snede. Gebruik daarnaast de lijnen van het landschap voor een goede foto. Denk hierbij aan een kronkelend wandelpad door de heide, een glooiende lijn door de heuvels of een recht karrespoor (of hoevenspoor) door de heide die in de verte verdwijnt.

#5 Contrast

Het gebruik van contrast in de foto zorgt voor een mooier geheel. Zoek een hoog punt en fotografeer ook iets mee op de voorgrond zodat de diepte goed zichtbaar wordt. Probeer niet alleen de heide te fotograferen om te voorkomen dat het één paarse gloed wordt. Je kunt bijvoorbeeld ook het boompje mee fotograferen dat zo lieflijk aan de horizon staat.

Producttip: foto’s klaar? Maak een collectie heidekaartjes die je zomaar naar iemand toe kunt sturen. Doordat de kaartjes niet perse symbool staan voor een bepaalde gelegenheid, zijn ze bijna altijd wel gepast. Denk aan een verjaardag, een huwelijk of gewoon zomaar een kaartje! Door een stapeltje thuis op voorraad te leggen, heb je altijd een kaartje in huis om te sturen.

Veel plezier met het fotograferen van de heide. Heb je een mooie heidefoto gemaakt? Deel de foto via social media en maak kans op een gratis CEWE fotoboek! Je hoeft de gedeelde foto alleen maar te voorzien van de tekst #cewevakantie.