Nu het WK vol aan de gang is, zien we behoorlijk wat mooie voetbaltrucjes voorbij komen. Trucjes zijn niet alleen voor voetballers; ze zijn er ook voor fotografen! In dit blog lees je drie leuke trucjes die je kunt gebruiken tijdens het fotograferen.

#1 Magische reflectie

Reflectie is een fototechniek die je misschien al wel eens gebruikt in je foto’s. Bijvoorbeeld als je een meer fotografeert en de weerspiegeling van de horizon op het meer in je foto laat terugkomen of wanneer je een foto maakt schuin langs een winkelruit, zodat je de weerspiegeling verticaal op de foto krijgt. Maar meren en winkelruiten vind je niet in iedere omgeving. Bovenstaande foto is niet eindeloos bewerkt om een reflectie te krijgen. Met een simpele truc kun je namelijk overal zorgen voor deze magische effect. Bovenstaande foto is genomen met een mobieltje en een klein fietsnavigatie-systeempje tijdens een fietstochtje. Hetzelfde effect is ook eenvoudig te realiseren met je fototoestel en een mobiele telefoon. Houd je telefoon vlak onder de lens zodat het mobieltje voor reflectie zorgt op de camera.

#2 Bliksemsnel fotograferen

De volgende truc komt vast en zeker van pas deze zomer. In de zomermaanden komt het natuurverschijnsel onweer het meeste voor. Onweer fotograferen kan best lastig zijn. Allereerst heb je een behoorlijke dosis geduld nodig tot er een mooie bliksemschicht verschijnt. Is het dan eindelijk zover, dan is de kans groot dat je de bliksemschicht nét mist. Hoewel de truc niet de àllerbeste bliksemfoto’s tot gevolg heeft, is het een handige truc voor mensen die nog niet zo bedreven zijn in het fotograferen, maar wel de bliksem willen fotograferen. Het enige dat je hoeft te doen is een fototoestel pakken die een filmfunctie heeft; een mobieltje volstaat ook. Film de bliksem en filter het mooiste moment van de bliksem uit het filmpje.

Bij een telefoontje doe je dit door een screenshot te maken. Laat het filmpje afspelen en maak een screenshot. Je kunt het filmpje ook even op pauze zetten, maar zorg er dan wel voor dat er geen andere dingen in het beeld staan zoals een pauze of play knop. Dit doe je op de meeste telefoons door even kort op het scherm te klikken naast een eventuele button.

Bij een fototoestel is het afhankelijk wat voor toestel je gebruikt en of het überhaupt een optie is om gelijk op het toestel een screenshot te maken. Je kunt sowieso via je computer een screenshot maken, hiervoor kun je ook gelijk het knipprogramma gebruiken dat vaak standaard op je computer is geïnstalleerd.

Om een steady filmpje te maken, kun je jouw toestel het beste op een vaste ondergrond of een statief plaatsen. Vergeet niet om het toestel in de filmstand te zetten. Lees meer over bliksem fotograferen.

#3 Groot of klein?

Dit is waarschijnlijk het bekendste fototrucje. Want wie kent ze niet: de iconische foto’s voor de toren van Pisa, waarop het lijkt dat iemand de toren met de handen staande probeert te houden. Dit trucje is overal en altijd toe te passen; ook als je niet op vakantie bent in Pisa deze zomer. Door perspectief op de foto aan te brengen kun je kleine dingen groot doen lijken en grote dingen klein. Gebruik bij dit trucje je creativiteit. Sta je bij een fontein? Vraag je reisgenoot voor de fontein te gaan staan met het hoofd naar boven en het lichaam naar de camera. Zo lijkt het alsof het water uit de mond komt! Je kunt zelfs de grootste auto’s op speelgoedautootjes doen lijken, als de afstand maar groot genoeg is.

Producttip: verbaas je gasten thuis met een creatieve foto en bestel je foto op canvas. Niet vertellen hoe je de foto hebt gemaakt! 😉

Wil je eens iets anders dan de standaard vakantiefoto’s? Ga aan de slag met bovenstaande trucjes. Alhoewel we natuurlijk wel hopen dat het onweer je zoveel mogelijk gespaard blijft. Heb je een leuke foto gemaakt met behulp van één van de fototrucjes? Vergeet ze dan niet te delen op social media. Daarmee maak je bij CEWE namelijk kans op een gratis CEWE fotoboek! Je hoeft hiervoor alleen de gedeelde foto te voorzien van de tekst #cewevakantie.

Ken jij nog een leuk trucje? Plaats hem dan hieronder in een reactie!