Een statief is één van de oudste hulpmiddelen voor een camera. Eigenlijk stamt het hulpmiddel een beetje af van een schildersezel. Stel je voor dat een kunstschilder de hele tijd het schilderij zou moeten vasthouden tijdens het verven. Niet te doen! Toch zie je de meeste mensen fotograferen zonder statief. In dit blog leggen we daarom uit waarom ook jij iets vaker een statief zou moeten gebruiken.

Sluitertijd

De sluitertijd is een fantastisch middel voor creatieve effecten op een foto. Je kunt bewegende onderwerpen in een lijn op de foto krijgen, zoals bij het fotograferen van auto’s in de nacht waarbij de autolichten als één lijn de weg lijken te volgen. Of wat dacht je van de stroming van water die je denkbeeldig kunt ‘vastzetten’ met sluitertijd. Ook bij een kortere sluitertijd wil je niet dat de camera beweegt doordat je hand trilt. Zo krijg je precies het beeld dat je ook daadwerkelijk wilt fotograferen. Om dit te voorkomen is een statief ook behulpzaam. Dit kan belangrijk zijn voor sportfotografen. Een statief heeft nog een extra functie voor sportfotografen omdat ze bijvoorbeeld een tijd bij een sportveld staan. Als ze dan de hele tijd een camera met grote telelens vast moeten houden, zou het fotograferen al een krachtsport op zich zijn!

Voor veraf én dichtbij

Je kent het wel. Een onderwerp in de verte waardoor je genoodzaakt bent om even iets in te zoomen. Het onderwerp licht scherp op je netvlies, maar toch is het resultaat teleurstellend vanwege de wazigheid. Wanneer je vanaf veraf wilt fotograferen, is het essentieel dat de camera niet beweegt tijdens het maken van de foto. Het fotograferen van het onderwerp in de verte is te vergelijken met een hefboom. Hoe verder je fotografeert des te sneller je onderwerp beïnvloed wordt door je eigen bewegingen. Dit geldt ook van dichtbij tijdens macrofotografie, omdat dan juist de exacte details van de foto zo belangrijk zijn.

Tip: kijk ook eens naar een statief waarbij je de toestelhouder naar beneden kunt richten. Hierdoor maak je ook goede macrofoto’s van het onderwerp bovenaf.

Statief vergeten of thuis gelaten? Met deze tips houd je het toch stabiel

Als je geen statief kunt gebruiken, dan moet je fotograferen met de middelen die je beschikbaar hebt. Een stabiele ondergrond, zoals bijvoorbeeld een muurtje, is een goed alternatief voor een statief.. Behalve dat je totaal niet flexibel bent in dingen als hoogte en dergelijke. Bovendien loop je het risico dat je een deel van de ondergrond meeneemt op de foto. Je kunt in dit geval ook je bovenarmen stabiel tegen je lichaam aanhouden tijdens het fotograferen, wat het trillen ook vermindert. Als laatste redmiddel heb je nog een hekje of een muurtje gebruiken waar je tegenaan kan leunen. Neem je liever geen onhandig groot statief mee? Dat hoeft gelukkig ook niet meer. Tegenwoordig heb je  hele handige inklapbare en lichte statieven die goed mee te nemen zijn.

Tip: ook voor panoramafotografie en 360 graden foto’s is een statief heel handig. Bij het maken van de panoramafoto is het belangrijk dat je alleen in horizontale richting draait en niet in verticale richting beweegt.

Kortom; een statief is de beste optie om de standaard van je foto’s te verhogen. Zo zorg jij dat je de beste foto’s maakt voor bijvoorbeeld die ene mooie wanddecoratie voor in je kamer! Een statief is ook superhandig op je aankomende zomervakantie. Zelfs een klein statiefje kan de kwaliteit van je foto’s al een stuk stabieler maken.

PS: Deel jouw zomerse foto’s op social media, gebruik daarbij de hashtag #cewevakantie en maak kans op een gratis CEWE fotoboek!