Bij stilleven denk je misschien al snel aan het schilderij van de zonnebloemen van Van Gogh. Toch is het tegenwoordig ietsje gemakkelijker om een stilleven te maken. Je kunt het namelijk ook heel goed met je camera doen. Het enige dat je nodig hebt is een onderwerp, een goede achtergrond en natuurlijk je camera! Daarnaast zijn een paar kleine tips over stilleven ook wel handig. Daarom besteden we in dit blog aandacht aan stilleven!

Kies een onderwerp

Het onderwerp is waarom het draait in het stilleven. Er kan een bepaalde boodschap achter zitten, maar dit hoeft niet perse. Houd in het stilleven rekening met de kleuren en het licht op de foto. Bedenk bijvoorbeeld van te voren wat je gaat doen met de foto. Hang je het stilleven aan de muur? Dan is het goed om van te voren te kijken waar je de wanddecoratie gaat ophangen, zodat je dan al de bijpassende kleuren van het onderwerp kunt uitzoeken. Ook het onderwerp kan van invloed zijn op je interieur. Een veldboeket in een oude stenen vaas met een wat ruigere achtergrond past waarschijnlijk geweldig in een landelijk ingericht huis, maar is misschien niet zo geschikt in een modern ingerichte kamer. Hier kun je bijvoorbeeld weer gaan voor een rustige achtergrond en onderwerp zoals de vaas hierboven. Denk trouwens niet altijd aan bloemen of eten om te fotograferen. Hele hedendaagse gebruiksvoorwerpen kunnen ook fantastisch zijn om te fotografen. Speel je bijvoorbeeld een instrument zoals trompet? Dan kun je die natuurlijk ook als onderwerp van je stilleven nemen. Niets is te gek!

Achtergrond en licht van buiten

De achtergrond is bepalend voor de sfeer die je wilt creëren. Welke boodschap wil je opwekken met de foto? Wil je bijvoorbeeld een positief gevoel geven? Gebruik dan een mooie lichte achtergrond. Ook de lichtinval en de lichtinstellingen van je camera helpen hieraan mee. Probeer bijvoorbeeld eens om het zonlicht alleen op het onderwerp te laten vallen. Dit doe je door het zonlicht van buiten te breken. Alleen het zonlicht dat op het onderwerp valt wordt niet gefilterd. Dit is het beste te doen in de ochtend, als het zonlicht nog wat lager staat en door een raampje naar binnen valt. Kleine raampjes geven een betere lichtbundel. Anders kan een gordijn ook uitkomst bieden. Een andere optie is om een paar grote stukken karton te gebruiken voor het raam. Zorg er daarnaast ook voor dat andere lichten in de ruimte uitstaan. De lichtbundel op het onderwerp geeft een magisch effect aan je foto en biedt extra dimensie door onder andere de schaduwen die je creëert. Als je moeite hebt om het licht goed op het onderwerp te krijgen, kun je ook een spiegel gebruiken om het licht te bundelen en op het decor te richten.

Tip: niet iedereen heeft altijd beschikking over verschillende achtergronden. Wil je bijvoorbeeld een beige achtergrond, maar heb je geen beige muren in je huis? Gebruik dan een speciaal gekleurd papier.

Camera instellen

Zoals je leest is licht een belangrijk onderdeel van stilleven fotografie. Wat echt opvalt bij stillevens is het gebruik van instellingen die de foto donkerder of lichter maken. Probeer eerst het licht optimaal te krijgen met de natuurlijke lichtbron. Witbalans helpt je om daarna nog aanpassingen te doen voor de warmte van het licht. Een andere belangrijke instelling is het gebruik van scherptediepte. Breng het onderwerp duidelijk in kaart en zorg ervoor dat de achtergrond ook daadwerkelijk alleen een achtergrond is. Als je geen gebruik maakt van scherptediepte, is je achtergrond teveel aanwezig en wordt de foto te druk.

Tip: gebruik een statief om de trillingen van je hand weg te nemen

Zomer stilleven

Niet alleen binnen kun je geweldige stillevens maken, ook buiten zijn er meer dan voldoende taferelen! Denk bijvoorbeeld aan een mooi kunstwerk of de zomers aangeklede buitentafel. Daarbij is de scherptediepte nog eens extra belangrijk, omdat je (waarschijnlijk) meer diepte in de achtergrond hebt. Daarnaast is het met je fotocamera nabootsen van een schilderij als Van Gogh’s zonnebloemen natuurlijk ook een vrolijke en zomerse creatie.

Tip: deel jouw zomerse stillevens (of je andere vakantiefoto’s) op social media, gebruik daarbij de hashtag #cewevakantie en maak kans op een gratis CEWE fotoboek!