Op het hoofdkantoor van CEWE zien we sommige namen met enige regelmaat voorbij komen. Eén van die namen is Luc de Beer, een van onze trouwe klanten. Hij en zijn vrouw zijn niet alleen fanatieke fotoboekenmakers, maar Luc geeft ook nog eens cursussen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van foto’s en fotoboeken. In dit blog vertelt Luc waarom hij zo’n fan is van CEWE en wat hij als docent fotoboekenmaker zoal behandelt in een cursus.

Pas op: verslavend

“Sinds zes jaar maken mijn vrouw Joke en ik digitale fotoboeken.”, vertelt Luc. Daarbij hebben de twee een strikte rolverdeling: Luc maakt de foto’s en Joke de fotoboeken. Het echtpaar maakt speciale fotoboeken van de reizen die ze samen hebben gemaakt. “Zo zijn we naar Zuid-Afrika en Amerika geweest. Mijn vrouw heeft daar vervolgens prachtige fotoboeken van gemaakt; een geweldig overzicht van al onze herinneringen.” Niet alleen de reizen zijn een dankbaar onderwerp. Joke maakt ook jaarboeken, fotoboeken van de kleinkinderen en zelfs een speciaal fotoboek over het politiewerk van Luc. “Mijn vrouw heeft zelfs een fotoboek gemaakt van onze levens. Voor dat boek hebben we geprobeerd alle foto’s die er van ons zijn, te verzamelen. Zo hebben we foto’s van familie en vrienden gekregen en die gescand, maar ook foto’s van internet gehaald. Joke heeft een fotoboek van gemaakt dat begint met foto’s van ons apart, uit onze jeugd. Uiteraard zie je dan op een bepaald moment in de tijd foto’s van ons leven samen. We maken altijd XL fotoboeken, die een formaat van 30 x 30 hebben, omdat daar zowel liggende als staande foto’s goed in uitkomen.” Als je zo fanatiek aan de slag gaat met de software van CEWE, dan moet je er wel lol in hebben. “En of we dat hebben.”, zegt Luc. “Zes jaar geleden kon mijn vrouw de computer alleen nog maar bedienen door de stekker erin en eruit te doen. Nu is ze volleerd fotoboekenmaker. Doordat ze er zoveel plezier beleeft, heeft ze de computer echt leren bedienen. Ik waarschuw mijn cursisten dan ook altijd: ‘Denk erom, fotoboeken maken werkt verslavend.’”

Fotoboekcursussen

Het plezier dat zijn vrouw beleeft aan het maken van fotoboeken, is mede te danken aan de cursussen van Marius. “Joke heeft enorm veel van hem geleerd tijdens de webworkshops. Ze ging iedere keer een niveautje hoger. Nu bespreekt ze zelfs met Marius over wat er al dan niet mogelijk is in de software”. De leercurve van zijn vrouw vormde voor Luc de Beer een inspiratiebron. “Ik was al docent bij Seniorweb, waar we ouderen wegwijs maken in het gebruik van computers. Daar merkte ik steeds vaker dat mijn cursisten niet zozeer de behoefte hadden om een computer te leren bedienen, maar liever leerden hoe ze hun iPad’s en tablets konden bedienen. Toen bedacht ik me dat een cursus fotoboek maken met de iPad of tablet een leuke aanvulling zou zijn.” Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels heeft Luc een compleet CEWE cursusprogramma ontwikkeld over en ruim vijftig cursisten opgeleid tot fotoboekmaker.

KISS: Keep It Simple and Slow

De cursus van Luc is opgebouwd uit drie modules, verdeeld over drie ochtenden. “Daarbij hanteren we het KISS-principe; we houden het simpel en laagdrempelig. Als we te snel gaan, haken cursisten af en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tijdens de eerste ochtend leren de deelnemers foto’s maken, in plaats van plaatjes. Zonder mooie foto’s immers geen mooi fotoboek.” De cursisten krijgen les in compositie, standpunt en het opbouwen van hun beeld. “Ze leren te kijken naar lijnen en we leggen ze uit hoe ze ervoor zorgen dat de horizon op hun foto recht is. Een leeglopende zee is voor niemand leuk.”, grapt Luc. De cursisten krijgen vervolgens huiswerk mee: met de informatie uit les één moeten ze opnieuw foto’s maken. “Je ziet dan al gauw dat het lampje gaat branden en dat de foto’s beter worden.”

In de tweede les leren de cursisten de gemaakte foto’s te bewerken met behulp van de CEWE app. “We brengen ze de basisprincipes bij, zoals het aanpassen van de helderheid en het contrast. Ook leren we ze hoe je een foto ‘cropt’.” In de derde les is het tijd voor het maken van een daadwerkelijk fotoboek via de app van CEWE. “En na afloop van de cursus krijgen we regelmatig enthousiaste berichtjes binnen van cursisten die hun eerste fotoboek binnen hebben gekregen en daar heel blij mee zijn.”, vertelt Luc trots.

Hoge kwaliteit

De reden dat Luc CEWE fotoboekencursussen geeft is voor hem zo klaar als een klontje. “CEWE heeft de beste kwaliteit, geeft garantie en bovendien is hun service uitstekend. Ik ben al eens naar de fabriek in Mönchengladbach geweest en heb toen met eigen ogen gezien hoe CEWE haar kwaliteitscontroles uitvoert. Dat zie je absoluut terug in de hoogwaardige fotoboeken die je thuis krijgt gestuurd.”

Heb je interesse in de fotoboekencursus van Luc en woon je in (de omgeving van) Leiderdorp? Neem dan contact op met Seniorweb Leiderdorp.