We proberen je altijd opnieuw te inspireren en geven je daarom graag tips en tricks voor fotografie, zodat je zelf aan de slag aan kan met je camera om nog mooiere foto’s te maken. Dit blog hebben we in samenwerking met Van Duuren Media samengesteld en geeft je informatie over de software die je kunt gebruiken om jouw foto’s nóg mooier te maken.

 

Als je met je smartphone foto’s maakt is de Google Foto’s-app een onmisbare applicatie voor het bewerken, bewaren en delen van je foto’s. Google Foto’s geeft je eigenlijk alles wat je verwacht van een foto-app op een smart-apparaat. De app is geschikt voor iPhone, iPad, Android-telefoon en tablet. Daarnaast kun je Google Foto’s ook openen in een browser-venster op je PC en Mac door photos.google.com te typen. Met Google Foto’s kun je je foto’s gratis op de servers van Google veilig stellen. Je krijgt ongelimiteerde opslagruimte bij Google, zolang je foto’s per stuk niet groter zijn dan 16 Megapixel. Naast die automatische opslag, kun je je foto’s er ook prima in bewerken.

Foto’s bewerken en bekijken doe je bij Google Foto’s in het scherm Foto’s. De camera in je smartphone probeert de foto’s zo goed mogelijk te belichten: niet te donker, niet te licht. En jij probeert het onderwerp zo goed mogelijk in beeld te brengen: uitsnede goed, horizon recht, dat soort dingen. Dat gaat echter niet altijd goed en dan wil je achteraf nog wel het een en ander aanpassen. Daarvoor kun je talloze apps op je smartapparaat downloaden, maar voor eenvoudige aanpassingen kun je ook prima in Google Foto’s terecht. Vooral de mogelijkheid om een foto in één keer automatisch aan te passen werkt vaak verrassend goed.

Automatisch bewerken

Als je bij Google Foto’s een foto groot in beeld hebt, zie je onder de foto vier icoontjes. Van links naar rechts:

  • Het icoontje om foto’s te delen
  • Het icoontje van de schuifregelaars om foto’s te bewerken
  • De i voor informatie over de foto (de datum waarop de foto is gemaakt enzovoort)
  • De prullenmand om foto’s in weg te gooien

Als je op de Schuifregelaars tikt, verschijnen de mogelijkheden waarmee je de foto kunt bewerken. Dat zijn: Fotofilters, Aanpassingen, Bijsnijden en draaien en het icoontje met de 9-Vierkantjes. Een bewerking begint altijd bij de Fotofilters en de instelling staat op Origineel.

Fotofilters

Bij het gereedschap Fotofilters pas je in één keer, door het kiezen van een filter, een aantal bewerkingen toe. De eerste keuze naast Origineel is Automatisch. Het woord zegt het al: Google Foto’s analyseert je foto en past vervolgens aan de hand van die analyse automatisch correcties op de foto toe. Die correcties zijn meestal goed – zo goed dat je vaak verder zelf niets meer hoeft aan te passen. Onthoud in ieder geval dat je die toegepaste automatische correcties ook zelf verder kunt aanpassen. Bij de Fotofilters heb je verder de keuze uit een aantal filtereffecten met namen als Westen, Palma, Eiffel, Blush of Vogue. Uit die namen kun je niet precies opmaken wat het filter doet. Maar je kunt zo’n filter zonder problemen proberen. Niet mooi? Tik weer op Origineel en je bent terug bij het begin.

Aanpassingen met de Schuifregelaars

Als je hier op het icoontje van de Schuifregelaars tikt, verschijnen de mogelijkheden voor het handmatig aanpassen van een foto: Licht, Kleur en Opvallen. Dit lijkt beperkt, je kunt echter Licht en Kleur uitklappen: er verschijnen dan allerlei extra aanpassingsmogelijkheden. Als je de foto bij de Fotofilters nog op Origineel hebt staan, kun je blanco beginnen. Het kan echter geen kwaad om bij Fotofilters eerst Automatisch te kiezen en met die aanpassingen vervolgens verder te gaan. De automatische aanpassingen zijn vaak een goed startpunt. Als je Automatisch hebt gekozen, zijn bij Licht, Kleur en Opvallen de schuifregelaars al een stukje verplaatst. Je kunt nu zelf met die regelaars gaan schuiven, maar beter is het om Licht en Kleur uit te klappen door op het driehoekje te tikken en de verschillende mogelijkheden per onderdeel aan te passen.

Bijsnijden en draaien

Het op één na rechtse icoon in het Schuifregelaars-menu betreft het gereedschap waarmee je een foto kunt Bijsnijden en draaien (roteren). Als je dit gereedschap aantikt, krijg je vier verschillende mogelijkheden: Telkens 90 graden draaien,  Automatisch draaien, Handmatig draaien en Bijsnijden volgens een vaste verhouding.

De bewerkingsmogelijkheden van Google Foto’s lijken beperkt, maar hebben bij nadere beschouwing best veel mogelijkheden. Is dat nog niet genoeg voor je? Dan is Snapseed – ook van Google – de volgende stap waarmee je foto’s kunt finetunen.

Bijschriften:

Google Foto-2: Met de Schuifregelaars – het 2de icoontje van linksonder – ga je naar de bewerkingsmogelijkheden in Google Foto’s.

Google Foto-3: De Filters bij het bewerken in Google Foto’s.

Google Foto-4: De uitgebreide mogelijkheden om je foto in in Google Foto’s aan te passen met Licht, Kleur en Opvallen.

Google Foto-5: Bijsnijden en Draaien in Google Foto’s.

Meer weten over foto’s bewerken in Google Foto’s of over smartphone fotografie?
Bekijk dam eens deze boekentips!

Smartphone fotografie
Google foto’s