We proberen je altijd opnieuw te inspireren en geven je daarom graag tips en tricks voor fotografie. Zodat je zelf aan de slag kan met je camera om nog mooiere foto’s te maken. Dit blog hebben we in samenwerking met Natuurfotoworkshop.nl samengesteld en we gaan de diepte in. Lees snel verder voor alles over macrofotografie.

Macrofotografie is de vorm van natuurfotografie waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt. Een veel gehoorde opmerking is: “Er ging een wereld voor me open toen ik begon met macrofotografie”. Na het lezen van deze blog, geldt dit misschien ook wel voor jou!

  1. Ontdek of je het leuk vindt
   Voor macrofotografie zijn er speciale macrolenzen op de markt. Wanneer je nog niet zo zeker bent of je aan macrofotografie wilt beginnen en je wilt nog niet veel geld uitgeven aan deze duurdere lenzen zijn er ook alternatieven. Veel standaardzoomlenzen en telelenzen kunnen al vrij dichtbij opnames maken. Dit kun je nog verbeteren door gebruik te maken van voorzetlensjes of tussenringen. Veel compact camera’s hebben een speciale macrostand waarmee je je onderwerp zeer dicht kunt benaderen.
  2. Begin in je eigen tuin of stadspark
   Het leuke van macrofotografie is dat je zodra je de deur uitstapt kunt beginnen! Geef je ogen eens goed de kost in je eigen tuin of in een nabij gelegen stadspark of natuurgebiedje. Als je door je knieën gaat zul je zien dat het wemelt van het leven: torretjes, kevertjes, andere insecten, (korst)mossen, planten, bloemen enz. Als je ogen eenmaal geopend zijn kun je je naar hartenlust uitleven op al deze onderwerpen. Begin met stilstaande onderwerpen zoals bloemen of paddenstoelen, je zult merken dat dit al uitdagend genoeg is.
  3. Kies een laag standpunt
   Een ‘must’ voor aansprekende foto’s is dat je door je knieën gaat als je aan de slag gaat met macrofotografie. Zorg dat je kleren aanhebt die vies mogen worden of breng een paar vuilniszakken mee om op te liggen. Bij planten en paddenstoelen zul je zien dat een extreem laag standpunt vanaf de grond bijzondere beelden opleveren. Als je live-view-modus op je camera hebt, werkt dit prettig om goed scherp te kunnen stellen. 

   Uitzonderingen zijn er altijd: soms kan het juist mooi zijn van bovenaf te fotograferen, bijvoorbeeld bij symmetrische vormen.

 1. Gebruik een statiefje of rijstzak
  Je kent ongetwijfeld de grote driepootstatieven, waar je veel fotografen mee rond ziet lopen. Teveel gedoe vind je wellicht. Er zijn ook allerlei alternatieven in de vorm van mini-/ tafelstatiefjes of de zogenaamde Gorilla-pods: statieven met flexibele poten die eventueel ook om bijvoorbeeld een boomtak kunnen worden bevestigd. Voordeel van een dergelijk klein statief is natuurlijk het gemak waarmee je het kunt meenemen in het veld. Behalve een statief kan ook een rijstzak uitkomst bieden voor ondersteuning. Een dergelijke zak is relatief goedkoop en kun je ook eenvoudig zelf maken. Een rijstzak is met name geschikt voor gebruik op de bodem en veel paddenstoelenfotografen maken dan ook gebruik van dit hulpmiddel.

 

 1. Waar leg je de scherpte?
  Nadeel van macrofotografie is dat je scherptebereik meestal beperkt is. Een bloem of insect van voor tot achter scherp krijgen lukt niet altijd, maar dit hoeft ook niet. Belangrijk is wel dat je ervoor zorgt dat je onderwerp scherp is, precies daar waar jij het scherp wilt hebben. Dit is nog niet altijd eenvoudig omdat je camera soms een ander punt kiest dan jij wilt. Als je camera de mogelijkheid heeft om handmatig scherp te stellen, is dit een goede mogelijkheid. 

  Tip: Speel met je scherpstelpunt. Maak bij een paddenstoel een foto met de scherpte op de voorhand van de hoed én een foto met de scherpte op de steel en bekijk thuis wat het beste werkt.

   

 2. Maak eens een macro met een tele(zoom)
  Als je een tele(zoom)lens hebt, gebruik deze dan ook eens voor macrofotografie. Met name voor bewegende onderwerpen die weg kunnen vliegen is zo’n lens heel geschikt omdat je meer afstand tot je onderwerp kunt nemen.
 3. Let op je achtergrond
  Je achtergrond is minstens zo belangrijk als je onderwerp. Bij macrofotografie heb je meestal veel mogelijkheden om hiermee te variëren, maar je moet het wel eerst zien en daarna ook doen! Soms kan een meter opschuiven al enorme verbeteringen opleveren. Bij een hoog F-getal zul je zien dat je achtergrond onrustig kan worden en afleid van je onderwerp, zoek naar het juiste compromis.
 4. Gebruik een paraplu
  Overdag kunnen de contrasten heel groot zijn. Als je dan ook nog eens te maken hebt met schaduw en zon, is het bijna onmogelijk om een mooie foto te maken. De oplossing hiervoor is een witte paraplu te kopen en je onderwerp in de schaduw te zetten, je zult zien dat je dan heel mooie zachte foto’s kunt maken zonder die harde contrasten waar je camera moeite mee heeft.
 5. Speel met je instellingen
  Het leuke van macrofotografie is dat je eindeloos kunt variëren met je instellingen en dat een subtiele verandering soms grote gevolgen heeft. Je kunt spelen met je scherptediepte door een laag of juist hoog F-getal te kiezen. Maak altijd foto’s met verschillende diafragma’s zodat je thuis op een groot scherm kunt beoordelen wat het beste werkt. Je kunt ook spelen met belichting, maak eens een tegenlicht foto of een heel donkere of juist heel lichte foto, waardoor je je onderwerp accentueert.
 6. Macrofotografie is voor alle seizoenen
  In de zomer is macrofotografie interessant vanwege de uitbundig bloeiende bloemen en de talloze insecten. Het hele jaar door kun je boeiende onderwerpen fotograferen. Denk aan mossen en korstmossen, paddenstoelen, verdorde bladeren, boomschors, sneeuw en ijs, overwinterende insecten, knoppen van bomen in de winter, enzovoorts.

€10 korting op workshops
Honderden workshops per jaar, door heel het land, voor de beginner of meer ervaren fotograaf. Natuurfotoworkshop.nl organiseert inspirerende workshops waar jij ook aan kan deelnemen. Als klant van CEWE ontvang je nu €10 korting op één van de workshops met de code CewE_18_Fw.

Veel plezier!