“We hebben hier orka’s, walvissen, zeearenden, papegaaiduikers, grinden, potvissen, koningseiders en zo kan ik nog wel even doorgaan.” Op een van de meest westelijke puntjes in Noorwegen, op een onwaarschijnlijk mooie plek vol natuur, wildlife en honderden kleine eilandjes, woont Marten Bril. Bijna letterlijk aan het einde van de wereld heeft hij hier, samen met zijn vrouw, een leven opgebouwd waar menig fotograaf jaloers op zal zijn. Bij CEWE hadden we het geluk hem te mogen interviewen over zijn liefde voor fotografie en zijn leven in het Noorse ‘Andenes’.

Vanuit zijn bedrijf Seasafari Andenes organiseert Marten boottrips. Met een stoere rib boot brengt hij zijn gasten naar plekken waar de meest prachtige dieren in het wild leven. “Het is hier een absoluut Mekka voor fotografen, die krijg ik dan ook regelmatig aan boord. Doordat ik zelf ook fotografeer, weet ik waar ze naar op zoek zijn en hoe ik de boot uit het licht moet draaien voor de beste omstandigheden.” Bril fotografeert zelf al sinds zijn zesde. Het begon allemaal met een camera van zijn vader waar hij mee mocht spelen. Vanaf dat moment was hij verknocht aan alles dat met fotografie te maken had. “Toen ik in mijn studententijd de kans kreeg om een tweedehands Nikon spiegelreflexcamera te kopen, nam ik extra studiefinanciering op om het ding te kunnen kopen.”

Totdat de digitale fotografie zijn intrede deed; voor Marten het einde van een tijdperk. Hij verloor zijn interesse in de fotografie. “De jeu was eraf. De lol zat ‘m voor mij in het ontwikkelen van die films.” Zo’n tien jaar fotografeerde Marten weinig. Een vakantie naar Noorwegen wakkerde zijn liefde voor fotografie weer aan. “Sinds die tijd ben ik me volledig gaan richten op wildlife fotografie.” En dat doet Bril niet onverdienstelijk. Wie kan ons betere tips geven dan een wildlife fotograaf die bijna iedere dag op zee zit om de mooiste dieren van de Noorse onderwaterwereld te fotograferen?! Marten: “De beste tip die ik je kan geven is: leer het gedrag van de dieren kennen. Door ze goed te bestuderen, kun je 90% van hun acties voorspellen.”

Niet zelden krijgt Marten mensen aan boord die de trip voornamelijk door hun lens ervaren. “Doodzonde. Ze zijn zo bezig met het maken van dat ene perfecte plaatje dat ze vergeten te genieten. De mooiste foto zit namelijk in je hoofd. De ervaring, de geuren, dat wat je allemaal ziet onderweg; dat maakt de foto én de herinnering. ‘Leg die lens nou eens neer’, zeg ik dan ook regelmatig tegen mijn gasten. Bovendien realiseren ze zich niet hoe moeilijk het is om dat ene perfecte plaatje te schieten. Ik heb ooit de staart van een potvis voor zonsondergang gefotografeerd. Een foto waar ik trots op ben. ‘Zo’n foto wil ik ook.’, zeggen ze dan. Tja, ik heb er maar drie jaar over gedaan… Al begrijpt Marten ook dat niet iedereen het geluk heeft om dagelijks te oefenen met het fotograferen van orka’s en walvissen. Daarom geeft hij ons wat praktische tips:

  • Tijd heeft prioriteit; zorg voor snelheid in je foto’s. Zelf fotografeer ik meestal in S-mode.
  • Durf te spelen met een hoge ISO-waarde. Soms moet je accepteren dat je een beetje ruis in je foto hebt, maar daardoor wel de snelheid erin kunt houden.
  • Leer fotograferen in RAW. Op die manier kun je ‘imperfecties’ nabewerken. Waar je wel goed op moet letten is dat je foto’s scherp zijn. Zelf gooi ik onscherpe foto’s altijd weg: de basis moet goed zijn.
  • Onthoud dat je niet van iedere foto een poster kunt maken. Soms mis je een mooi moment of lukt het je niet om dat ene plaatje vast te leggen zoals jij dat wilt. Je kunt niet veranderen wat geweest is. Accepteer dat en blijf oefenen, proberen en leren. Je merkt vanzelf dat je vooruitgang boekt en het gedrag van de dieren leert kennen.

Bril fotografeert zelf met een Nikon D4 en – sinds vorig jaar- ook met een D5. Hij varieert met lenzen; voor walvissen gebruikt hij overwegend 200 mm vast brandpunt en zoomlens 70-200, voor vogels meestal de 200-400 zoomlens en de 600 mm met vast brandpunt.
Wil je meer weten over Marten Bril en zijn bedrijf? Kijk dan op www.seasafariandenes.nl.