Nederland kent veel onontdekte en unieke plekjes. Hiervoor hoef je vaak helemaal niet ver te rijden. Elke provincie heeft zo zijn charmes en eigenaardigheden. In dit blog lichten we een paar fotogenieke uitjes in ons kikkerlandje uit.

Tulpenvelden

Als er iets oer-Hollands is, dan zijn het tulpenvelden, toch? Nou.. eigenlijk klopt deze bewering niet helemaal, want de eerste tulpen kwamen vanuit Turkije onze kant op. Inmiddels is de tulp toch onlosmakelijk met Nederland verbonden. Het is een echt exportproduct van Nederland en je vindt ze in verschillende kleuren op veel plaatsen in Nederland. Vooral in het westen van Nederland zijn veel velden te vinden. De tulpenvelden staan ongeveer van april tot en met juni in bloei. Je kunt er daarom juist nu volop van genieten! Let bij het fotograferen van deze velden op het contrast van de lijnen. Door gebruik te maken van compositieregels maak je de foto van tulpenvelden “kloppend”. Vooral de compositieregel van de diagonalen is bij tulpenvelden een goede regel om te gebruiken. Doordat de lijnen van een tulpenveld vaak in een keurige lijn naar de horizon lopen, geeft dit je foto een mooi effect. In het blog over compositieregels lees je er meer over.

Vestingstadjes

Nederland heeft een aantal bijzondere vestingsteden en -dorpen. Wist je bijvoorbeeld dat Maastricht van oorsprong een vestingstad is? Ook Naarden, Hulst en Bourtange zijn typische vestingplaatsjes met een flinke gracht om de vesting. Deze plaatsjes kennen hun oorsprong vooral tussen de 15e en de 18e eeuw. Doordat de plaatsen toen der tijd helemaal volgebouwd werden, is een nieuw gebouw in een vesting eigenlijk een rariteit. Hierdoor lijkt het in een vesting alsof je een sprong terug in de tijd maakt. Oude huizen, straten gemaakt van keitjes en de flinke dijken of muren om een vesting maken het plaatje helemaal compleet. Bij het fotograferen van een vesting is het aan te raden om een beetje op tijd in het plaatsje aanwezig te zijn. Hierdoor voorkom je dat er al veel mensen op straat zijn, zodat jij perfect jouw foto kunt maken van dit plaatsje. Hierdoor lijkt de foto nog authentieker.

Rivierengebied

Doordat Nederland een deltaland is, zijn we gedwongen om op een zorgvuldige manier om te gaan met het waterschap. Dit zie je terug in het rivierengebied. Zowel de opwaartse stroom van het water uit de zee, als het water dat vanuit Duitsland onze kant op stroomt, heeft ervoor gezorgd dat Nederland op een slimme manier met deze hoeveelheid water om moet gaan. Mede hierdoor is het land wereldwijd toonaangevend in het managen van waterschap. De mensen die begin dit jaar het hoge water en het onderstromen van de uiterwaarden hebben gezien, weten dat dit prachtige beelden oplevert. Rijd met je auto, motor, fiets of wat dan ook langs de mooie dijk en neem vooral je camera mee, want het levert unieke beelden op!

Waddengebied

Het waddengebied staat op de UNESCO-werelderfgoed lijst. In dit gebied in het Noorden van Nederland wordt de zee wat vrijer gelaten dan in het rivierengebied. Nergens ter wereld vind je een omgeving zoals het Wad. Misschien is dit wel het meest fotogenieke uitje van deze lijst, als je van de zee en het strand houdt tenminste. Het is een absolute aanrader om eens een dagje naar één van onze prachtige waddeneilanden te gaan. Vanaf het moment dat je op de veerboot naar één van de eilanden stapt, word je als fotograaf beloond. En, we kunnen je uit ervaring vertellen: als je het vaste land weer betreedt, ben je stiekem jaloers op de mensen die in de wachtrij staan om nog naar het eiland te vertrekken. Lees er meer over in het blog over het waddengebied. Je leest hier ook hoe je jouw fotografie skills hier het beste kunt inzetten.

Natuurlijk zijn er in Nederland nog veel meer plekjes om te fotograferen. Neem bijvoorbeeld de Hoge Veluwe, het glooiende Zuid-Limburg of de meren van Friesland. Er is bijna altijd wel een mooi plaatsje bij jou in de buurt. Veel plezier en geniet van het ons mooie land!