Wanneer je een CEWE FOTOBOEK gaat maken, moet je voordat je gaat beginnen aangeven of je wel of geen gebruik wilt maken van de fotoboek-assistent. Misschien denk je: die heb ik helemaal niet nodig, ik vul mijn fotoboek liever zelf. Dat kan! Toch willen we hier uitleggen hoe de fotoboek-assistent werkt en waarom hij voor iedereen, ook voor doorgewinterde fotoboekmakers of vormgevers, een heel handig hulpje kan zijn.

Waarom is de fotoboek-assistent zo handig?
Wat is er nu zo handig aan die fotoboek-assistent? Omdat de assistent het gehele fotoboek binnen een paar minuten vult, neemt hij je een hoop werk uit handen. Hiermee bespaar je veel tijd. Bovendien kun je elke pagina vervolgens apart bewerken als je dat nodig vindt. Je kunt hierdoor nog steeds zelf creatief aan de slag. De fotoboek-assistent geeft je alleen een heel fijn duwtje in de rug waardoor het minder moeilijk is om je fotoboek te ontwerpen. Een gevuld boek bewerken is nu eenmaal makkelijker dan van scratch af aan beginnen in een blanco boek.

Een leuke bijkomstigheid is dat de fotoboek-assistent je vaak aangenaam weet te verrassen. Hij combineert foto’s die je wellicht zelf niet snel gecombineerd zou hebben en er worden uitsneden gemaakt die je misschien zelf niet zou maken. Zo word je mogelijk nog geïnspireerd ook! Vind je de combinatie iets minder geschikt? Dan kun je dit altijd nog zelf aanpassen.

Hoe werkt de fotoboek-assistent?
Natuurlijk is het eerst belangrijk dat je de software hebt gedownload. Ook is het handig om van tevoren de foto’s te sorteren die je graag in je fotoboek terug wilt zien en die in een apart mapje te plaatsen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, open je de CEWE fotosoftware en ga je naar fotoboeken bovenin het scherm. Je kiest een formaat en daarna papiersoort plus omslag. Je krijgt nu de keuze om een voorstel te laten maken door de assistent. Selecteer de map waar de foto’s in staan. Vervolgens voeg je de foto’s toe. Rechts in het scherm zie je twee schuifbalken. Door het aantal foto’s of pagina’s aan te passen rekent de software automatisch uit hoeveel pagina’s je nodig hebt. De assistent werkt met een maximaal aantal foto’s per pagina afhankelijk van de grootte van het boek. Heb je veel foto’s en kun je daardoor niet alle foto’s kwijt in het boek? Dan kun je een groter formaat kiezen of wat foto’s weghalen uit de selectie, zodat je meer ruimte krijgt. Je ziet onder de schuifbalk hoeveel foto’s er zijn verdeeld over het fotoboek en hoeveel ruimte je eventueel tekort komt.

Alle foto’s geselecteerd? Ga dan verder met het kiezen van een stijl. In het linker schermpje van het ontwerpscherm zie je de keuzes. Eventueel kun je, door op het knopje ‘meer’ te klikken, extra stijlen downloaden. Sleep de gekozen stijl naar het middenscherm. De assistent verdeeld nu de foto’s over het boek met de gekozen stijl als input. Stijl gekozen? Ga dan verder naar controleren en bewerken. Op bovenstaande foto stond het kopje koffie niet helemaal goed op de foto. Op onderstaande foto is het beeld een klein beetje naar rechts geschoven, zodat het kopje alsnog goed op de foto komt. Dit kun je zo voor elke pagina controleren en eventueel wat aanpassen naar je eigen wens.

Zelf aan de slag
Toch helemaal zelf aan de slag? Houd er dan rekening mee dat je iets langer bezig bent met je fotoboek. Het is handig om in dit geval systematisch te werken door bijvoorbeeld wel één stijl te gebruiken voor alle pagina’s. Dit doe je door bij ‘stijlen’ linksonderin het ontwerpscherm met de rechtermuisknop op een stijl te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘op elke pagina toepassen’.

Inspiratie
Misschien kun je wel wat inspiratie gebruiken. Deze vind je vast en zeker bij de fotoboeken die onze klanten hebben gemaakt. Hier staan tal van klantvoorbeelden die je inspireren met een bepaald ontwerp. Trots op je eigen fotoboek-ontwerp? Deel hem dan met anderen en ontvang €10,- korting op je volgende CEWE fotoboek bestelling!

Veel plezier met het maken van je fotoboek!