We fotograferen graag de bijzondere momenten in ons leven. We maken foto’s van elkaar, maar ook onze huisdieren maken een belangrijk t deel uit van ons leven. Een van de meest voorkomende huisdieren, is de trouwe viervoeter. Honden vergen weliswaar wat tijd van ons (je moet ze wassen, eten geven en ermee wandelen), maar we hebben er ook veel aan. Ze troosten ons als we niet zo lekker in ons vel zitten, zorgen ervoor dat we onze dagelijkse portie beweging krijgen en maken ons aan het lachen als ze weer iets geks doen. De liefde tussen baasje en hond is groot. Daarom is het de hoogste tijd om de viervoeters lekker in het zonnetje te zetten en ze eens te verwennen met een mooie fotoshoot!

Voorbereiding
Voor een fotoshoot met je hond moet je, net als bij een normale fotoshoot, wat voorbereidingen treffen. Zorg ervoor dat de hond lekker gewassen en gekamd is. Hierdoor ziet de vacht er verzorgd uit. Ook de locatie zoek je zorgvuldig uit. Het is belangrijk dat je de hond meeneemt naar een plek waar hij of zij zich op het gemak voelt. Ook honden kunnen echt uitkijken naar een bepaalde plaats, zoals het bos, strand of een mooi heideveld. Deze locaties zijn uitermate geschikt om je hond te fotograferen: je hebt een natuurlijke achtergrond voor je foto en je kunt er lekker ravotten met de hond.

Portret-, en sportfotografie
Je kunt het fotograferen van de hond op twee manieren aanpakken. Bewegend door met de hond te spelen of juist stilstaand alsof je een portretfoto van een persoon maakt.

Beweging: sport
Als je de hond graag bewegend op de foto wilt, kun je het beste wat meer mensen meenemen. Laat bijvoorbeeld de kinderen met de hond spelen. Dat zorgt voor een ‘natuurlijke’ foto en zorgt ervoor dat je de foto niet zo in scène hoeft te zetten. Neem bovendien iets mee waar de hond mee kan spelen zoals een frisbee of een bal. Door het vele spelen met de hond komt er natuurlijk behoorlijk wat beweging vrij. Benader de foto’s daarom zoals je bij sportfotografie zou doen. Hieronder de belangrijkste regels:

  • Gebruik een korte sluitertijd;
  • Verhoog je ISO-waarde om de korte sluitertijd mogelijk te maken;
  • Zet de camera op autofocus, zodat je zelf niet steeds hoeft scherp te stellen.

Stilstaand: portret
Een andere manier om je grote vriend te fotograferen, is portretfotografie. Deze vorm van fotografie vergt wat meer geduld. Om een hond stil op een plek te houden ben je immers wel even bezig (uiteraard afhankelijk van wat voor hond je hebt). Desalniettemin is het resultaat vaak fantastisch. Een hond is geen statisch dier; ze bewegen nu eenmaal en hebben veel energie. Honden zijn super nieuwsgierig en willen zo snel mogelijk de omgeving verkennen. Een foto met daarop een hond die in een keurige houding recht naar de camera zit, is misschien een beetje saai. Probeer de foto daarom zo natuurlijk mogelijk te maken. Dit is voor jezelf bovendien wel zo gemakkelijk, omdat je jouw hond dan niet perse in een bepaalde houding hoeft te fotograferen. Liggend, staand of op de rug; het mag allemaal! Het is afhankelijk van ras, persoonlijkheid en leeftijd hoe druk je hond is. De hond even aaien kan ervoor zorgen dat hij/zij in de relaxmodus komt. Het kan ook helpen om hem of haar eerst even lekker te vermoeien met wat oefeningen. Wil je beide vormen van fotografie proberen? Maak dan eerste de bewegende foto’s en daarna pas de portretfoto’s.

De volgende tips kun je gebruiken bij het fotograferen van de stilstaande (of liggende) hond:

  • Maak met behulp van een hoger diafragma de achtergrond onscherp;
  • Maak wat proeffoto’s (zonder hond) zodat je zeker weet dat de instellingen goed staan;
  • Houd het contact met je viervoeter om de hond bij de aandacht te houden;
  • Andere mensen meenemen in het portret kan de foto speelser maken.

Laag bij de grond
Een hond leeft een stuk lager bij de grond dan wij. Hierdoor heb je al snel de neiging om de foto van bovenaf te nemen. Leer dit meteen af bij het fotograferen van de viervoeter. Door op dezelfde hoogte als de hond te fotograferen krijg je de hond beter in beeld en komt de foto goed tot zijn recht. Ga zitten op je knieën of plaats jezelf in een hurkhouding om laag bij de grond te komen. Ook leuk: ga op je buik liggen en maak de foto van onderaf, zodat je hond extra groot lijkt. Een handige tip is om iets mee te nemen waardoor je met je knieën op de grond kunt zitten zonder dat je broek meteen vies wordt.

Leuke hondenproducten

Fotoboek van jouw hond
We maken vaak genoeg fotoboeken van onszelf; van verjaardagen, bijzondere dagen of van vakanties bijvoorbeeld. Een fotoboek voor en van de hond is natuurlijk ook leuk. Dit hoeft niet direct een enorm fotoboek te zijn; je hebt ook de mogelijkheid om een mini-fotoboek bij CEWE te ontwikkelen.

Viervoeter foto-prints
De fotoprints van CEWE hebben net even een beetje meer dan de normale foto’s. Hierdoor zijn ze aantrekkelijk om in een fotoknijper op bijvoorbeeld de schouw te plaatsen. Maak wat foto-prints van de hond en plaats ze op een mooie plek in het huis (bijvoorbeeld boven de hondenmand).

Wanddecoratie
De wanddecoratie leent zich uitstekend voor foto’s met de hond. Maak bijvoorbeeld een mooie canvas van een dagje strand met de hond.

Broodtrommel of mok voor de kinderen
Over het algemeen zijn kinderen nog wel de grootste liefhebber van de trouwe viervoeter. Extra leuk daarom om de kinderen een broodtrommel of een mok cadeau te doen. Zo kan de hond overal mee naar toe!

Bovenstaande en andere producten vind je op de site of in de CEWE bestelsoftware. Succes met fotograferen!