We proberen je altijd opnieuw te inspireren en geven je daarom graag tips en tricks voor fotografie, zodat je zelf aan de slag aan kan met je camera om nog mooiere foto’s te maken. Dit blog hebben we in samenwerking met Van Duuren Media samengesteld en geeft je informatie over de software die je kunt gebruiken om jouw foto’s nóg mooier te maken.

 

Hoe goed je je foto’s ook belicht of componeert, je ontkomt er regelmatig niet aan dat je de foto’s op een of andere manier wilt aanpassen. Misschien heb je de foto nét wat onderbelicht, is de witbalans niet helemaal naar je zin of staat de horizon tóch nog scheef. Allemaal redenen om naar een beeldbewerking-applicatie te grijpen. Welke applicatie dat is, ligt aan het platform waarop je je foto wilt bewerken. Staat je foto op je smartphone en zo ja, is dat een iPhone of een Android-telefoon? Of staat je foto op de computer en is dat dan een Windows- of een Macintosh-computer? En nog een ding: wil je gratis, voor een prikkie of voor de hoofdprijs je beeld bewerken?

Smartphone
Een foto die je hebt gemaakt met je mobieltje wil je misschien snel delen met vrienden of familie, op Facebook of Instagram. Voordat je dat doet moet je foto er tiptop uitzien. Op je smartphone heb je een uitgebreide keuze aan apps om foto’s mee te bewerken. Al die verschillende apps zijn bijna allemaal gratis. Op een iPhone staat standaard Apple Foto’s, dat uitgebreide mogelijkheden heeft om foto’s mee aan te passen.

Op een Android-telefoon heb je meestal al wat beperkte bewerkingsmogelijkheden in de Galerij-app. Wil je een foto echt snel en goed kunnen bewerken dan is Snapseed een van de meest uitgebreide apps. Met Snapseed kun je RAW-bewerken, filters gebruiken, een foto snel automatisch aanpassen. Voor uitgebreide bewerkingen kun je gebruik maken van Curves, mooie zwart-wit-omzettingen maken en hele speciale effecten toepassen. Snapseed is gratis, wordt bijgehouden door Google en is er voor iOS en Android.

Desktop
Voor je desktop-computer is de keuze uitgebreid. De moeder aller beeldbewerkers is natuurlijk Photoshop. Photoshop is tegenwoordig alleen maar beschikbaar als je lid bent van Adobe’s Creative Cloud. Voor een fotografielidmaatschap betaal je iets meer dan een tientje in de maand en dan beschik je over Photoshop én Lightroom. Als je dat tientje geen probleem vindt, heb je de beste, meest complete beeldbewerking-applicaties tot je beschikking. Voor Photoshop geldt: meest compleet betekent ook meest complex. Photoshop is in de loop van de 25 jaar dat de app bestaat uitgegroeid tot een alleskunner. Je bewerkt er niet alleen foto’s mee, maar maakt er composities mee van meerdere foto’s in zoveel lagen als je maar wilt. Je kunt er interfaces mee ontwikkelen. Het is ook nog eens geschikt voor 3D-toepassingen. Kortom, voor een fotograaf is het misschien een beetje teveel van het goede. Lightroom daarentegen is op maat gesneden voor het bewerken van je foto’s.

Een foto bewerkt in Snapseed: omgezet naar zwart-wit, getint met een een fancy kader.

Maar het gebruik van Lightroom is gebonden aan het lidmaatschap van Creative Cloud en kost dus dat tientje in de maand. Er zijn natuurlijk ook gratis applicaties. Je kunt gratis aan het werk met bijvoorbeeld GIMP of Pixlr. Voor een beetje geld – vijf tientjes – schaf je eenmalig Affinity Photo aan. Dat is op dit moment hét alternatief voor Photoshop. Affinity Photo heeft heel veel mogelijkheden die Photoshop ook biedt. Ook Affinity Photo leer je niet een-twee-drie. Op de site van de makers staan veel filmpjes die je de basisvaardigheden van Affinity Photo leren.

Alternatieven voor Lightroom
Lightroom was tot vorig jaar beschikbaar als los pakket. Je kocht het één keer en was niet verplicht lid te worden van Creative Cloud. Nu je (als je Lightroom Classic wilt gebruiken) wel lid moet worden, zoeken steeds meer fotografen naar alternatieven voor het programma. Die zijn er wel, maar het echte alternatief heeft zich nog niet aangediend. Je kunt aan de gang met Luminar, dat nu nog geen bibliotheekfunctie heeft zoals Lightroom, maar dat dit jaar wel krijgt. Een duur alternatief is Capture One, dat je wel als compleet alternatief voor Lightroom kunt zien.

Foto bewerkt in Lightroom.

Eén ding nog: als je aan het werk gaat met een van de vele beeldbewerking-applicaties, leer dan alle ins-en-outs van die applicatie. Alleen als je een applicatie goed beheerst kun je snel en effectief een foto aanpassen. En onthoud: hoe moeilijk sommige software ook in elkaar lijkt te zitten, oefening baart kunst!

Bekijk ook eens deze boekentips!