We proberen je altijd opnieuw te inspireren en geven je daarom graag tips en tricks voor fotografie. Zodat je zelf aan de slag aan kan met je camera om nog mooiere foto’s te maken. Dit blog hebben we in samenwerking met Natuurfotoworkshop samengesteld en we gaan de diepte in. Lees snel verder voor alles over landschapsfotografie.

Van alle vormen van fotografie lijkt landschapsfotografie misschien wel de gemakkelijkste, ze zijn immers overal aanwezig. Schijn bedriegt, want in een landschap komen heel veel zaken samen. De volgende tien tips helpen je op weg.

1. Werk met een grote scherptediepte

In een klassieke landschapsfoto is alles scherp, van de voorste centimeter tot de horizon. Daarmee wijkt landschapsfotografie sterk af van bijvoorbeeld vogel- of macrofotografie. De hoeveelheid scherpte in een foto noemen we scherptediepte. Deze is afhankelijk van de volgende factoren:

Lens: met een groothoeklens, een typische landschapslens, krijg je gemakkelijker een grote scherptediepte dan met bijvoorbeeld een telelens.

Diafragma: met het diafragma bepaal je als fotograaf de scherptediepte. Het diafragma wordt uitgedrukt in een getal. Het volgende ezelsbruggetje helpt je de werking te snappen: laag getal (bijvoorbeeld f/4) weinig scherptediepte, groot getal (bijvoorbeeld f/16) veel scherptediepte. Een goede richtlijn is diafragmawaarde f/11.

2. Gebruik een krachtige voorgrond

Gebruik je een groothoeklens, dan is een krachtige voorgrond essentieel. In een landschap is alles snel ver weg en verschijnt daarom klein in beeld. Een krachtig voorgrondelement biedt detail en daarmee iets om naar te kijken. Qua voorgrond zijn er legio mogelijkheden, zolang deze door vorm, kleur, tint of textuur maar voldoende afwijken van de omgeving. Als landschapsfotograaf ga je het beste dus eerst op zoek naar een mooie kei, pol gras, grillige tak of opvallende bladeren.

3. Licht als kers op de taart

Speciaal licht maakt alles anders. Het mooiste licht heb je tijdens het zogenaamde gouden uurtje. Dit is de periode rond de zonsopkomst en -ondergang. Het landschap baadt dan in warm licht, zonder te harde contrasten, maar met aantrekkelijke (lange) schaduwen. In de ochtend heb je vocht als extra sfeermaker. Een beetje nevel of mist zorgt, naast sfeer, voor extra diepte, maar ook kleur, zeker in tegenlicht.

4. Gebruik filters

Je kent de volgende situatie vast: een witte lucht boven een mooi landschap, of juist een nagenoeg zwart landschap onder een kleurrijke lucht. Het zogenaamde dynamische bereik van de camera is niet toereikend om dit grote contrast te overbruggen, in tegenstelling tot ons oog. Filters, in dit specifieke voorbeeld, grijsverloopfilters overbruggen dit contrast, waardoor alles perfect belicht wordt. Nog een onmisbaar filter is het polarisatiefilter. Dit filter haalt reflecties weg, waardoor je diepere tinten overhoudt. Bekend is het dieper blauw maken van de lucht. Een polarisatiefilter schroef je op de lens. Het effect bepaal je door aan het voorste gedeelte van het filter te draaien. Wanneer het beeld in je zoeker iets dimt, werkt het filter maximaal.

5. Lucht en horizon

In veel landschappen speelt de horizon een belangrijke, dwingende rol. Bepaal waar het in je foto om gaat: landschap of lucht. Plaats de horizon niet in het midden, maar hoog in beeld bij een saaie lucht en een boeiend landschap, of juist laag bij spectaculaire wolkenformaties. Bedenk dat er niet altijd een horizon op een landschapsfoto hoeft te staan als deze er niet toe doet of simpelweg niet aanwezig is, zoals in een bos.

6. Werk nauwkeurig

Door de grootse schaal van een landschap is het vaak klik en door. Helaas is dat niet waar. Een goede foto vergt nauwkeurig werken. Dit begint met aandachtig kijken. Een paar stappen naar links of rechts kan een groot verschil opleveren. Maar er zijn oneindig veel meer zaken om rekening mee te houden: staat de horizon netjes waterpas, kloppen de camera-instellingen, staat als erop, maar worden essentiële elementen niet onhandig aangesneden? Een statief is hierbij erg behulpzaam. Je bent niet alleen vrijer in de camera-instellingen, maar wordt ook gedwongen meer rust te nemen, hetgeen de nauwkeurigheid uiteraard ten goede komt.

7. Gebruik lijnen

Een foto moet je kunnen lezen. Net als met normale tekst doen we dat het liefst van links naar rechts. Fysieke lijnen in een foto kunnen je ogen automatisch door een foto leiden. Diagonale en gekromde s-curven werken hierbij het beste. Er hoeven niet altijd fysieke lijnen aanwezig te zijn. Ons oog kan die ook in gedachte maken. Neem bijvoorbeeld een krachtig voorgrondelement links onderin en een eyecatcher rechtsboven in beeld. Onze blik springt automatisch tussen dit soort opvallende elementen op en neer.

8. Benut dynamiek voor meer spanning

Een foto is maar een platte, tweedimensionale weergave van de werkelijkheid. Gebruik eens een grijsfilter (donkergekleurd glaasje), waardoor de sluitertijd flink toeneemt. Bewegende elementen vervagen en kunnen zo abstracte patronen vormen. Denk daarbij aan stromend water en voorbijtrekkende wolken.

9. Plan je uitstapje aan de hand van het weer

Ieder weertype is geschikt voor het maken van foto’s, maar niet altijd geschikt voor ieder type landschap. Bepaal aan de hand van het weer je bestemming. Daarmee voorkom je teleurstelling. Op zonnige dagen zijn open landschappen aantrekkelijk, terwijl grauwe momenten zich prima lenen voor bijvoorbeeld boslandschappen. In deze laatste zijn grote contrasten niet wenselijk.

10. Heb geduld

Een landschapsfoto lijkt gemakkelijk, maar de voorgaande tips laten zien dat er nogal wat bij komt kijken. Ook voor een landschapsfoto geldt daarom dat je moet beschikken over veel geduld en doorzettingsvermogen. Je zult regelmatig naar eenzelfde plek moeten terugkeren in de hoop dat alle omstandigheden in optimale vorm samenkomen.

€10 korting op workshops

Honderden workshops per jaar, door heel het land, voor de beginner of meer ervaren fotograaf. Natuurfotoworkshops organiseert inspirerende workshops waar jij ook aan kan deelnemen. Als klant van CEWE ontvang je nu €10 korting op één van de workshops met de code CewE_18_Fw. Veel plezier!