Ken je de zeven wereldwonderen? Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar weet je ook welke plekken er allemaal toe behoren, of dat er meerdere soorten wereldwonderen zijn? Zo zijn er moderne, natuurlijke, maar ook middeleeuwse wereldwonderen! Waarschijnlijk de bekendste zeven, zijn de zeven klassieke of antieke wereldwonderen. Helaas zijn al deze gebouwen, op de piramide van Cheops na, zo goed als vernietigd. Omdat het wel zo leuk is om de wereldwonderen zelf te kunnen zien, laten we deze daarom buiten beschouwing. In een reeks van drie blogs nemen we je mee in een wonderbaarlijke reis over de wereld, zodat jij inspiratie krijgt voor unieke plekken die je kunt ontdekken met jouw camera! In dit derde blog van de reeks wereldwonderen lichten we de middeleeuwse wereldwonderen voor je uit.

Stonehenge
Stonehenge is altijd omgeven door geheimen en mysteries. Het is gebouwd omstreeks 2300 voor Christus. Dat is inderdaad een groot wonder als je bedenkt dat de pilaren nog zo goed overeind staan. Zowel over de functie als de mensen die het bouwwerk hebben gebouwd, bestaat de nodige twijfel. Er zijn menselijke resten aangetroffen, waardoor het mogelijk als begraafplaats heeft gediend. Ook de manier waarop de zon zich gedraagt ten opzichte van het bouwwerk is opmerkelijk. De noordoostelijke ingang staat gelijk met de midzomer zonsopkomst en de midwinter ondergang. Het bouwwerk kun je goed fotograferen en dat is natuurlijk het leukste als er geen hordes toeristen omheen lopen. Kies een moment uit buiten de schoolvakanties, dan zit je meestal wel goed. Let op: je moet een flinke reis maken om het bouwwerk te kunnen bewonderen. Als je wel in het hoogseizoen tijdens de vakantie gaat: de meest rustige tijden zijnde gouden uurtjes! Een ander groot voordeel daarvan is dat het direct een mysterieus effect geeft aan je foto’s.

Porseleinen toren van Nanking
Chinezen zijn behoorlijk goed in het namaken van dingen. Dit zie je bijvoorbeeld als je de huidige toren van Nanking bekijkt. Je denkt dan: is dit nou een middeleeuws wonder? Nee, eigenlijk is de huidige toren een hele slechte namaak en stiekem een beetje kitsch. Bij het namaken van de toren hebben ze er namelijk een behoorlijk modern bouwwerk van gemaakt. De oude toren van Nanking was een stuk bijzonderder. Met haar porseleinen tegels was het vast een prachtig bouwwerk om te fotograferen. Helaas is de boeddhistische toren door de christelijke Taiping-volgelingen afgebroken. Je vindt nog enkele resten in een speciaal museum.

Catacomben van Kom el Shoqafa
De catacomben van Kom el Shoqafa vertellen veel over de geschiedenis van Egypte. In de catacomben zijn bijvoorbeeld veel Romeinse spullen gevonden, wat iets zegt over de tijd en de verhouding met de Romeinen. Opmerkelijk is hoe de catacomben zijn ontdekt. In 1900 zakte een ezel door de grond doordat er op deze plek een zwak punt in de catacombe was. De catacomben zijn te bezoeken in Alexandrië.

Hagia Sofia in Istanbul
Dit is onbetwist het mooiste en meest imposante gebouw in Istanboel. Deze oude kathedraal en moskee dient nu alleen nog maar als museum. Het bijzondere aan de Hagia Sofia is de samensmelting tussen het christendom en de islam. Wie goed kijk herkent in de Hagia Sofia een kathedraal, maar na de verovering van het Ottomaanse leger is de kathedraal omgebouwd tot moskee. De kathedraal is zowel van buiten als van binnen goed te fotograferen. Erg typerend aan de kathedraal zijn de christelijke details die nog steeds bewaard zijn gebleven.

Toren van Pisa
Bij deze toren is het niet nodig om nog fototips te geven. Want wie kent ze niet:de honderden foto variaties waarbij het lijkt alsof de gefotografeerde iets met de toren doet. Van het met de handen rechtop houden van de toren, tot er tegen aanleunen of de toren op een wijsvinger kunnen dragen: het is een wonder dat de toren nooit is omgevallen. Bijzonder aan de toren van Pisa is dat hij nooit echt recht heeft gestaan. Wist je dat de toren niet alleen scheef staat, maar ook nog eens krom is? Toen het gebouw wat verzakte, zijn de bouwers gewoon doorgegaan met bouwen en is de toren ook nog eens krom geworden. Inmiddels is de toren gelukkig goed verstevigd en is het veilig om ’m te beklimmen. Denk je nu: “Wat een waardeloze bouwvakkers daar in Italië? Geef mij maar Duitse gründlichkeit!”? Dan kunnen we je uit de droom helpen: ook Duitsers bouwen niet alles even recht. De toren in het Oost-Friese Suurhusen staat nog een stukje schever dan de Italiaanse toren van Pisa. Tja, er is altijd een baas boven baas.

Colosseum in Rome en Chinese muur
Het Colosseum kennen we natuurlijk allemaal als één van de meest spraakmakende gebouwen van Rome. Met haar sierlijke en Italiaanse details is dit misschien wel het mooiste gebouw van Rome. De Chinese muur is nog zo’n iconisch gebouw. Dit bouwwerk is voor ons wel een eind verder weg, maar toch zeker de moeite waard!

Komen deze twee bouwwerken je bekend voor van een eerder blog? Dat klopt! We beschreven deze gebouwen namelijk ook in het lijstje moderne wereldwonderen. Dan moeten ze wel extra uniek zijn toch? Klik hier als wilt weten wat deze bouwwerken zo bijzonder maakt.

Veel plezier als je één van deze gebouwen bezoekt!