We hebben er bijna allemaal wel eens in gezeten. Vliegtuigen. Je hebt ze in verschillende maten, kleuren en van verschillende maatschappijen. In ons land heeft eigenlijk iedere provincie een vliegveld. Soms om de kleinste zweefvliegtuigjes op te laten, maar ook om bijvoorbeeld de enorme Airbus A380 op te laten stijgen. De gevoelens over vliegen variëren nogal. De één heeft enorme vliegangst en de ander kan niet wachten tot het moment dat het vliegtuig de neus omhoog trekt om op te stijgen. Of je nu wel of geen vliegangst hebt: fotograferen van vliegtuigen kan altijd!

De plaats van fotograferen
Om een goed en veilig uitzicht op de vliegtuigen te hebben, zijn er rondom vliegvelden vaak speciale plekken gecreëerd. Deze plekken worden gebruikt door vliegtuigspotters, maar zijn natuurlijk ook populair bij fotografen. De locaties van deze plekken zijn zorgvuldig uitgekozen door het vliegveld, waardoor je een goed zicht hebt op de vliegtuigen. Bij de spottersplek van de Buitenveldertbaan op Schiphol fotografeer je de toestellen net op het moment dat ze opstijgen.

De techniek
Als fotograaf wil je altijd zo dicht mogelijk bij het onderwerp komen. Dat is bij deze vorm van fotografie natuurlijk niet echt aan te raden. Hierdoor ben je beperkt. Een telelens kan je helpen met het fotograferen van een afstand. Vliegtuigen bewegen behoorlijk snel; kies daarom een lage sluitertijd om de vliegtuigen goed te fotograferen. Nog niet zo vertrouwd met alle instellingen zoals sluitertijd? Zet dan de automatische stand in sport. Een vliegtuig beweegt namelijk behoorlijk snel. Indien je al wat meer geoefend bent, kun je ook eens proberen om het vliegtuig met panningtechniek te fotograferen. Hierdoor creëer je een creatief effect. Panning toepassen is erg lastig vanwege de snelheid van het meebewegen met het onderwerp. Je leest er hier meer over.

Tip: fotografeer ook eens een landend vliegtuig in het schemer (tijdens het gouden uurtje). Dit geeft mooi effect aan de foto.

De tijd
Op zoek naar een specifiek vliegtuig dat aankomt? Bijvoorbeeld van een bekende? Vraag dan even naar het vluchtnummer. Je kunt dan precies zien hoe laat het vliegtuig aankomt en ook of het vertraagd is. Je hoeft alleen het vluchtnummer even in te voeren op google. Wil je gewoon een vliegtuig als de A380 spotten? Zoek dan op de site van de vliegmaatschappij zelf wanneer het vliegtuig aankomt. Emirates heeft bijvoorbeeld een A380 die ook vluchten heeft naar Schiphol.

Fotograferen vanuit het vliegtuig
Geen last van vliegangst en binnenkort een reisje met de vliegmobiel in de planning? Dan kun je natuurlijk van de gelegenheid gebruikmaken om mooie foto’s te schieten vanuit het vliegtuig! Hiervoor hebben we wat tips voor je. Allereerst is het goed om zo snel mogelijk online in te checken. Je kunt zo de beste stoel uitzoeken. Hierbij geldt natuurlijk wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Uiteraard prefereer je, als echte (hobby)fotograaf, ten alle tijden een mooi plaatsje aan het raam. Als je echt wilt genieten van het uitzicht, is het daarnaast ook zaak dat je niet op een vleugel uitkijkt. Natuurlijk zijn we blij dat deze dingen aan het toestel zitten, maar het liefst wil jij ze tijdens je vlucht niet zien! Zodra je aan het raam zit en geen vleugel in het zicht hebt, kun je al stellen dat je jouw stoel goed hebt uitgekozen. Ooit afgevraagd waarom businessclass altijd voorin is? Dit heeft ook met het uitzicht te maken. Maar ook met andere dingen zoals lawaai. Helemaal achterin het vliegtuig heb je het meeste lawaai, maar heb je wel beter uitzicht aan het raam dan in het midden. Klik hier voor meer tips voor de beste plek in de twee veel bevlogen vliegtuigen: de A320 en Boing 777.

Tip: op veel lokale vliegvelden kun je een rondvlucht boeken. Het kost wel wat geld, maar het is het dubbel en dwars waard! Helemaal als je over een mooi landschap vliegt zoals de wadden.

Succes met het fotograferen!