Ken je de zeven wereldwonderen? Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar weet je ook welke plekken er allemaal toe behoren, of dat er meerdere soorten wereldwonderen zijn? Zo zijn er moderne, natuurlijke, maar ook middeleeuwse wereldwonderen! Waarschijnlijk de bekendste zeven, zijn de zeven klassieke of antieke wereldwonderen. Helaas zijn al deze gebouwen, op de piramide van Cheops na, zo goed als vernietigd. Omdat het wel zo leuk is om de wereldwonderen zelf te kunnen zien, laten we deze daarom buiten beschouwing. In een reeks van drie blogs nemen we je mee in een wonderbaarlijke reis over de wereld, zodat jij inspiratie krijgt voor unieke plekken die je kunt ontdekken met jouw camera! In dit tweede blog van de reeks wereldwonderen lichten we de moderne wereldwonderen voor je uit.

New7wonders
Net als de natuurlijke wereldwonderen zijn de moderne wereldwonderen bepaald door middel van een stemming. In 2007 zijn uit een selectie, door meer dan 100 miljoen mensen, de moderne zeven wereldwonderen geselecteerd. Hoewel je bij modern misschien denkt aan het centraal station van Luik/Rotterdam, heeft modern hier toch een andere betekenis. Het wil zeggen dat het niet in de klassieke oudheid gebouwd is, maar aan wat eeuwen later; het zijn de wonderen uit de periode waarin wij ons bevinden.

1. Chichén Itzá
Deze plaats in Noord-Yukatan (Mexico) werd eeuwen bewoond door de Maya’s. Het was een pelgrimsplaats waar de goden gunstig gestemd werden. Dit complex bestaat uit meerdere gebouwen. De belangrijkste trekpleister is het piramidevormig gebouw genaamd ‘El Castillo’. Deze piramide vormde de toegang tot een ondergrondse wereld. De piramide ligt bij een natuurlijke waterbron welke Cenote wordt genoemd. De bron werd heilig verklaard door de Itza’s; een Mayavolk. Chichén betekent iets als ‘aan de rand van de bron’ of ‘aan de mond van het water’. Waar de Spanjaarden tijdens hun ontdekkingsreizen ooit nog erg veel moeite moesten doen om dit wonder te zien, is het inmiddels goed te bereiken. Bij het fotograferen van dit bouwwerk is het belangrijk om je te focussen op de details van het gebouw. Onderdelen zoals de Jaguar entree van de tempel maken het gebouwencomplex een beetje mysterieus. Extra mysterieus is het verschijnsel met ‘de slangen’ op het lente- en herfstpunt. Door een effect met de zon, lijkt het alsof er slangen via de trap naar beneden kruipen. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk dan dit filmpje.

2. Cristo Redentor
Wie Rio de Janeiro zegt, zegt Christus de Verlosser. Het beeld is één geworden met de stad en is niet meer weg te denken. Het lijkt alsof het beeld elke dag over de stad waakt en het wordt dan ook gezien als een bescherming van de stad. Als we het dan toch over moderne wereldwonderen hebben is dit een relatief jong bouwwerk in deze lijst. Het bouwwerk stamt uit 1931, staat op één van de hoogste bergen rond Rio en is 38 meter hoog. De spanwijdte van de armen is met 28 meter net zo indrukwekkend als de hoogte. Bij een bezoek aan het beeld is het handig om niet op een druk tijdstip te gaan (helemaal als je op een fatsoenlijke manier je foto’s wilt nemen). Het is een super toeristische trekpleister. Je hoeft niet alleen voor dit beeld de berg te bezoeken; het uitzicht is ook fenomenaal. Maak gebruik van perspectief om meer diepte te creëren. Dit geldt niet alleen voor het fotograferen van het uitzicht, maar ook voor het fotograferen van het beeld.

Tip: door het beeld vlak na of voor de openings- of sluitingstijd te bezoeken, voorkom je niet alleen de massa mensen, je kunt ook gebruikmaken van een mooie zonsopgang of -ondergang! Hiervoor moet je natuurlijk wel net geluk hebben met de tijd van het jaar. In februari gaat de zon ongeveer om 18:30 onder.

3. Colosseum
Grote kans dat je het colosseum wel eens bezocht hebt. In tegenstelling tot de andere bouwwerken in deze lijst is het Colosseum het enige bouwwerk dat in Europa staat. Het gebouw is eigenlijk niet te missen bij een bezoek aan Rome. Tegenwoordig bouwen we met gemak de grootste stadions, maar als je bedenkt dat het Colloseum ooit tot wel 73.000 mensen huisvestte in een tijd waarin de bouwkennis en hulpmiddelen nog niet zo ontwikkeld waren, mag het inderdaad een wonder heten. Wie het gebouw wel eens bezocht heeft, kan bovendien beamen dat dit op een kunstzinnige en gedetailleerde manier gedaan is. Geen zin om de dure entreetickets van het Colosseum te betalen? In de avond is het Colosseum erg mooi verlicht. Zo krijg je misschien niet het beeld van binnen, maar misschien wel het mooiste beeld op het Colosseum! De tips in dit blog over nacht-/avondfotografie kun je gebruiken voor het fotograferen van dit typisch Italiaanse gebouw.

4. Chinese muur
Ken je die Chinees met als bijnaam Lang? Zijn echte naam is de Chinese muur en hij is meer dan 6.000 kilometer! Bij een bezoek aan China kun je er zowel letterlijk als figuurlijk niet omheen. De muur loopt van Shanhaiguan in Oost-China naar de Jiayupas bij de stad Jiayuguan. De muur beschermde het Chinese rijk tegen nomadische ruitervolkeren. Zoals je van zo’n lange muur mag verwachten, is de verdedigingsmuur op verschillende plaatsen in China te bezoeken. Dit is erg fijn in verband met het massatoerisme wat je bij de andere wereldwonderen aantreft. Wanneer je de kans krijgt om wat mooie foto’s te schieten van dit unieke bouwwerk, moet je je concentreren op het lijnenspel van de muur over het landschap. Helemaal in de berg-, en bosachtige landschappen, loopt de muur als een kunstwerk door het landschap. Vooral de mogelijkheden om het contrast goed te fotograferen, van een breed bouwwerk dichtbij naar een klein lijntje in de verte, benadrukken de lengte van dit geheel.

5. Machu Picchu
De Inca’s waren een Peruaans indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw in het noord-westen van Peru leefde. Zowel de oorlog die de Spanjaarden tegen de Inca’s voerden, als de besmettelijke ziektes die tegelijkertijd op de Inca’s werden overgebracht, zorgen voor de complete overwinning van de Spanjaarden en het einde van de Inca’s. Bij deze oorlog hoorde ook de vernietiging van veel bouwwerken van de Inca’s. Eén van de weinige plaatsen die ongedeerd bleef, is de Machu Picchu. De Spanjaarden wisten nooit van het bestaan en de stad is hierdoor niet vernietigd. Om de stad te bereiken, is een goede conditie een must. Helemaal als je het hoger gelegen Huayna Picchu wil bereiken. Om de hoogte vast te leggen kun je wederom gebruikmaken van contrast. Leg ook vooral één van de lama’s op je camera vast. Deze dieren zijn bijna één met de plek.

Vind je Machu Picchu toch iets te ver? Kijk dan eens op Google street view! Sinds een tijdje is het door het bedrijf mogelijk gemaakt om virtueel van achter je PC over dit terrein te lopen.

6. Rotswoningen in Petra
De hoofdstad van de Nabateeërs is de letterlijke vertaling voor de Romeinse naam Petra. Terwijl elk wonder in deze lijst is opgebouwd uit stenen zijn de rotswoningen van Petra uitgehouwen uit steen. Alhoewel dit in het verleden op zich vaker is gedaan, is de schaal waarop het hier is gebeurd uniek (om maar te zwijgen van de prachtige details aan de grotten). De grotten bevinden zich in het huidige Jordanië en zijn een absolute trekpleister geworden van het land.

Je wilt natuurlijk het liefst de hele rotswoningen fotograferen. Gezien de grootte van de bouwwerken kun je de grotten het beste fotograferen met een groothoeklens. Daarnaast is het gebruik van een hoog diafragma een handig hulpmiddel om alles op de foto te krijgen.

7. Taj Mahal
De Taj Mahal zou zomaar eens een gebouw uit een sprookje kunnen zijn. De witte steensoort en de grote koepel met de vier torens aan elke hoek van het complex zorgen voor een uniek geheel. Taj Mahal betekent letterlijk: paleis van de kroon. Erg bijzonder is de bestemming van het paleis. Dit marmeren complex werd neergezet voor de overleden echtgenote van de vijfde heerser van het Mogolrijk wat nu het grootste deel van India beslaat.

Je kunt de Taj Mahal natuurlijk fotograferen van de voorkant met het kenmerkende water voor de ingang van het gebouw. Hierbij valt gelijk de symmetrie op, wat erg belangrijk is geweest bij de bouw van het gebouw. Dit is echter wel de bekendste en minst unieke manier om het gebouw op de foto te zetten. In het gebouw zelf is er genoeg inspiratie om mooie foto’s te maken. De gekleurde lijnen zijn kenmerkend voor de binnenkant. Probeer ook eens om het gebouw vanuit andere hoeken te fotograferen om iets meer variatie in de foto’s te krijgen.

Of je nu de minst toegankelijke berg van de Machu Pichu beklimt, of gewoon lekker “dichtbij” het Colosseum van Rome bezoekt: CEWE wenst je veel plezier en succes met het fotograferen van de moderne wereldwonderen!