De kerstdagen hebben we alweer een tijdje achter ons. Veel mensen namen gedurende deze dagen de tijd om ouderwets bij te kletsen met misschien wel de belangrijkste personen uit je leven: je familie! Door de waan van de dag denken we helaas niet altijd even veel aan deze mensen, terwijl we dat wel graag willen. Om het hele jaar, en niet alleen tijdens kerst, dichterbij je familie te zijn en meer aan ze te denken, is het leuk om een familieportret te maken. In dit blog geven we je tips en leggen we uit waar je op moet letten. 

Plan een dag en kleed je op je paasbest!
Voor een goede familiefoto is het uiteraard belangrijk dat iedereen op de foto komt. Het liefst gebeurt dat natuurlijk in je beste kleding. Feestdagen zijn daarom vaak een uitstekend moment om met de hele familie op de foto te gaan. Het zijn de dagen waarop iedereen uit de familie samenkomt, een vrije dag heeft en ook nog eens goed gekleed is. Pasen duurt nog even, maar dat heeft als voordeel dat je nu alvast iedereen kunt informeren over de foto. Of je de foto nu in de planning hebt voor Pasen of voor een andere dag, zorg ervoor dat iedereen op zijn paasbest gekleed is!

Omgeving en licht
Familiefoto’s worden meestal binnen genomen. Alhoewel je binnenshuis beschikt over een setting die je goed kunt inrichten, waarbij je niet afhankelijk bent van het weer, is het wel een beetje standaard. Wil je iets uniek? Dan kun je het beste een foto nemen in een nabijgelegen natuurgebied. Een mooie heide of een duingebied is al snel aantrekkelijker dan een abstracte achtergrond zoals een fotodoek. Buiten fotograferen heeft wel een nadeel: het is lastiger om veel materiaal mee te nemen en je bent afhankelijk van het weer. Toch hoeft dit je niet tegen te houden: buienradar is inmiddels een geliefde vriend van elke fotograaf en met een statief plus goede camera kom je al heel ver bij het fotograferen!

Een ander voordeel van buitenfotografie is het natuurlijke licht. In ons land hebben we genoeg dagen waarop het een klein beetje bewolkt is. De zon die achter een lichte wolkenpartij schijnt, zorgt vaak voor goede lichtomstandigheden voor de foto.

De houding van de familie
Natuurlijk houd je tijdens het fotograferen rekening met de grootte van iedereen. Zijn er familieleden die iets minder ter been zijn? Maak dan gebruik van een bankje, die je in de meeste natuurgebieden wel kunt vinden. Wil je de plek van de foto helemaal zelf in de hand hebben? Neem dan een mooi klapstoeltje mee voor de foto. Jonge kinderen – en soms ook oudere kinderen 😉 – klimmen maar al te graag in bomen. Om de foto wat minder statisch over te laten komen, kun je ze in of op een (omgevallen) boom laten klauteren. Let alleen wel op dat ze dit veilig doen en dat de mooie kleding niet vies wordt door het klauteren. Geen klautermogelijkheden in de buurt? Op de nek bij papa is ook leuk!

Het nemen van de foto
Als je de setting hebt bepaalt is het belangrijk dat de instellingen en de positie van de camera goed staan. Is de houding ten opzichte van de zon goed? Wordt de foto niet te licht of te donker? Komt iedereen goed op de foto? Neem vooral eerst wat testfoto’s. Heb je een onrustige familie? Laat ze dan vooral eerst even een rondje lopen in de omgeving, zodat jij de camera alvast goed kunt instellen. Voor het nemen van de foto kun je een voorbijganger vragen, maar je kunt ook gebruikmaken van de zelfontspanner of een afstandsbediening. Het voordeel van een afstandsbediening is dat je precies op het geschikte moment een foto kunt nemen: bijvoorbeeld als er een grap is gemaakt of als het zonlicht net goed valt. Je kunt natuurlijk een foto nemen van de hele familie, maar als je toch bij elkaar bent is dit ook een mooie kans van alleen de kinderen, de broers en zussen of per gezin een foto te maken.

Maak veel foto’s, let op je opslag en schiet in RAW
RAW foto’s vragen behoorlijk wat meer opslag, maar ze hebben wel een aantal voordelen ten opzichte van JPEG (‘normale’ bestandstype-aanduiding voor foto’s). Allereerst is het misschien slim om even kort uit te leggen wat RAW is. Het is een bestandstype-aanduiding die aangeeft dat de foto eigenlijk nog een beetje raw, oftewel ruw, is. Net als een ruwe diamant kun je de foto later op een geschikt moment nog “bijslijpen”. RAW-foto’s helpen je om later het licht aan te passen. Dit is ideaal als je te maken hebt met een foto als een familieportret. Het buitenlicht verandert soms wel per seconde, als er bijvoorbeeld net een dikke wolk voor de zon komt. Dan is het handig als je de foto handmatig nog wat kan aanpassen. RAW heeft wel als nadeel dat de indeling veel meer van je opslag vereist. Zorg daarom voor voldoende opslagcapaciteit door wat foto’s van de camera af te halen of door een extra SD-kaart mee te nemen. Meer weten over RAW? Klik dan hier.

Ontwikkel je familieportret
Uiteindelijk wil je de foto zo goed mogelijk laten ontwikkelen op een unieke en moderne manier of juist een veelgebruikte stof zoals canvas. CEWE biedt een breed scala aan mogelijkheden. Maak je meerdere foto’s? Je hoeft niet te kiezen! Met een collage plaats je meerdere foto’s op één canvas. Wil je liever geen wanddecoratie? Dan is het ook leuk om de foto’s in een klein fotoboekje te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld eens aan een CEWE Pure fotoboekje. Bewaar de familiefoto’s goed, zodat je later ook nog andere fotoproducten kunt ontwikkelen!

Veel succes met portretfotografie!