Sint Petersburg was voor een lange tijd niet toegankelijk voor toeristen. Door de koude oorlog en de grens tussen Oost- en West-Europa was het geen optie om even naar een stad als Praag, Moskou of Sint Petersburg te reizen. De tijden zijn veranderd en de steden in voormalig Sovjet-unie steeds meer westers. Dit blog besteden we aandacht aan deze Russische culturele trekpleister.

De geschiedenis van Sint-Petersburg
Sint-Petersburg was lang de hoofdstad van Rusland. Alhoewel Moskou deze titel al een tijd heeft overgenomen, blijft Sint-Petersburg een belangrijke stad. In de historie was Sint-Petersburg één van de rijkste steden ter wereld. Sint-Petersburg heeft een grote link met Nederland. Tsaar Peter verbleef een lange tijd in Nederland en gaf de stad een Nederlandse naam die late verbasterde naar andere namen, waaronder het Duitse “Sankt-Peterburg”. Ook de vele grachten zijn gemaakt naar “Amsterdams model”. Dit is goed terug te zien als je door de stad loopt. Ook kreeg de stad, naar aanleiding van de vele handel tussen Nederland en Sint-Petersburg, een heuse Hollandse wijk met een gereformeerde kerk. Sint-Petersburg is overigens niet vernoemd naar de tsaar, maar naar de beschermheilige van de stad: apostel Petrus.

De stad heeft later ook de namen Petrograd en Leningrad gedragen. Leningrad kennen veel mensen van het beleg van Leningrad. Hier is in de stad nog veel van te zien en deze aanval van Nazi-Duitsland heeft veel in de stad verwoest. Het maakte deel uit van de bekende en beruchte operatie Barbarossa. Gelukkig zijn veel gebouwen inmiddels weer opgebouwd. De rijke geschiedenis van de voormalige hoofdstad van Rusland is onder andere in de vele musea te vinden. Het museum de Hermitage is daarvan veruit de bekendste.

Hermitage
Vraag iemand wat het bekendste museum ter wereld is en de kans is groot dat hij of zij met de Hermitage aankomt. Net als bijvoorbeeld het Louvre in Parijs is de Hermitage één van de belangrijkste musea ter wereld. Met waardevolle kunststukken uit de oudheid, maar ook erg zeldzame schilderijen, is dit museum een absolute must bij een bezoek aan Sint-Petersburg. Niet alleen de inhoud van het museum, maar ook het gebouw zelf is een waar plaatje. De Hermitage bevindt zich voor een groot deel in het imposante winterpaleis: dit is onbetwist één van de mooiste gebouwen van Sint-Petersburg. De Hermitage was oorspronkelijk de persoonlijke kunstverzameling van Catharina de Grote, maar werd na een kleine eeuw in 1852 opengesteld voor publiek.  

Andere unieke fotoplekken
De Hermitage is groot, maar het is nog steeds een klein deel van de gehele stad. Hieronder een overzicht van andere trekpleisters in de stad:

Paleizenstad
Sint-petersburg was in de geschiedenis een rijke stad. Er werd veel handel gedreven doordat het een strategische ligging had. Daardoor was het de stad bij uitstek om uit te bloeien tot één van de belangrijkste steden ter wereld. De rijkdom uit zich onder andere door de vele paleizen in de stad. Het Mariinski-, Taurisch-, en Mensjikovpaleis zijn drie van de bekendste. Maar er zijn nog een aantal andere paleizen in en rond Sint-Petersburg.

Kathedralen
Misschien zou “de stad van paleizen en kathedralen” wel een toepasselijke bijnaam voor de stad zijn, want naast paleizen zijn er ook een aantal mooie kerken en kathedralen in de stad te vinden. De rijkdom is ook goed te zien in deze kathedralen. Bij het bouwen van de heilige bouwwerken is op werkelijk niets bezuinigd. Dit is onder meer te zien in de Izaäkkathedraal met een koepel bedekt met bladgoud, muren gemaakt van marmer en zuilen van graniet. Daarnaast zijn er prachtige muurschilderingen te vinden. Ook de andere kathedralen, zoals de “Smolny kathedraal” en “de kerk van de verlosser op het bloed”, zijn echte parels.

Kathedralen zijn mooie gebouwen om te fotograferen. Iedere kerk en kathedraal is weer anders. Ze hebben vaak wel één overeenkomst: prachtige details! Het fotograferen van kerkgebouwen is een vak apart. De gebouwen kenmerken zich vaak door mooie lijnen, kunst en contrasten. Concentreer je hier op bij het fotograferen. Naast deze details moet je er rekening mee houden dat kerkgebouwen soms erg donker kunnen zijn. Door te experimenteren met instellingen als witbalans, ISO en diafragma. Flitsen is om meerdere redenen niet gewenst in een kerkgebouw, al was het alleen al omdat je foto er vaak niet veel mooier van wordt. Probeer het eerst met de andere mogelijkheden om meer licht te creëren!

Andere leuke dingen aan Sint-Petersburg
De stad staat ook bekend door haar beroemde theaters. In de prachtige zalen zou je denken dat zelfs de slechtste B-artiesten als muziek in de oren klinken. Gelukkig treden hier echt alleen de beste orkesten en artiesten op. Een bezoek aan een theater is dan ook een echte aanrader.

Daarnaast vragen de vele grachten om een mooie rondvaart in de stad. Vanuit de boot maak je goede foto’s van bijvoorbeeld de Hermitage, maar ook van de vele andere mooie gebouwen. De stad heeft op culinair gebied veel te bieden; voor zowel de grote als de kleine portemonnee zijn er veel leuke eetgelegenheden.

Hoe fotografeer ik deze stad?
Sint Petersburg heeft erg veel kunstschatten. Niet alle kunstwerken kan en mag je fotograferen. Als bezoeker van een museum, mag je in veel gevallen geen foto’s maken van schilderijen. Dit heeft onder andere als reden dat het maken van foto’s de kwaliteit van het doek kan beïnvloeden. Er zijn in deze vroegere hoofdstad van Rusland gelukkig veel mogelijkheden waar foto’s nemen wel mag. De stad kent veel mooie en sierlijke details waar je gebruik van kunt maken bij het nemen van je foto’s.

Ga je de stad bezoeken? We wensen je veel plezier!