Het is alweer 2018: we beginnen het jaar met een schone lei, goede moed en vooral héél veel mooie fotokansen! Ieder seizoen en de bijbehorende maanden heeft wel iets bijzonders aankomend jaar. Koude maakt, hopelijk, snel plaats voor een fris voorjaarszonnetje, gevolgd door een lekkere zomer. Hieronder een halfjaaroverzicht met een aantal fotokansen en -tips voor het eerste deel van 2018!

Januari – februari
De eerste twee maanden van het jaar zijn dé maanden om gezellig in huis te zitten. Alhoewel er af en toe wel best een lekker dagje tussen kan zitten waarop je juist wel naar buiten wil. Het kan in deze maanden nog behoorlijk koud worden en er is ook zeker veel kans op sneeuw – en dat biedt natuurlijk mooie fotokansen. Op dagen dat het grijs en grauw blijft, kun je maar het beste iets doen dat zich binnen afspeelt. Binnenkort wordt in de jaarbeurs Utrecht de vakantiebeurs gehouden. Wat is er nu fijner dan op een grijze dag uit te kijken naar je zomervakantie? Lees er hier meer over. Daarnaast is een grijze dag geschikt om een fototentoonstelling te bezoeken. Op deze site vind je verschillende foto exposities door het land!

Maart – april
Maand drie en vier brengt ons veel mooie natuurverschijnselen. De eerste knoppen komen aan de bomen en de boel wordt al wat zonniger. Alhoewel de winter nog steeds wel een beetje voelbaar is, krijgen warmere dagen beetje bij beetje meer macht. Maart en april zijn de maanden waarin de meeste lammetjes worden geboren. Een leuk foto-uitje is dan ook om eens een schaapskooi te bezoeken om deze prachtige knuffelbeestjes te aanschouwen en te fotograferen. Sowieso komt de natuur in deze maanden weer echt tot leven. Alles is nog erg pril en dat is juist mooi om te fotograferen. Maak bijvoorbeeld een mooie foto van de eerste knoppen aan een boom, schiet een plaatje van de koeien die weer de weide in mogen of een groep krokussen die ontpoppen uit een koude wintergrond.

Mei – juni
Dit is altijd zo’n heerlijke periode. Op 21 juni is het de langste dag! Dat betekent dat je ‘s avonds ook nog lekker op pad kunt met de camera. De zon gaat toch pas laat onder waardoor de kans aanwezig is dat er een warme zomeravond tussen zit. Met het mooie weer rond deze tijd, is de kans groot op een mooi gouden uurtje. Eind juni begint de zomer. Op fotogebied kenmerkt deze periode zich door haar frisgroene kleuren. De natuur is nog volop in bloei en nog niet uitgegroeid. Maak hier gebruik van tijdens het fotograferen. Daarnaast is het ook de tijd van de eerste gewassen die alweer in bloei komen, zoals de knalgele koolzaadvelden. Omdat seizoensfotografie zich vooral concentreert op de groei in de natuur, zijn deze maanden interessant voor liefhebbers van natuur. Samen met juli en augustus zijn mei en juni maanden waarop akkers in bloei staan. Lees voor het fotograferen van akkers en velden eens dit blog over compositieregels.

 

Juli – augustus
Juli en augustus kennen we als de twee echte zomermaanden. In deze maanden maak je misschien wel de meeste foto’s van het hele jaar. Dit komt vooral doordat je tijdens je zomervakantie genoeg inspiratie hebt om de mooiste foto’s te maken van de mooie omgeving, de witte stranden of gewoon van een lekkere zomerbarbecue met familie en vrienden. Door de warme dagen ben je veel buiten en geniet je volop van de lange dagen. In de zomer geniet je van bijna acht uur langer licht ten opzichte van de winter. Hierdoor heb je veel meer mogelijkheden om met goed daglicht te fotograferen.

Wat te doen met de foto’s van het seizoen?!
Ben je van plan om een fotoboek te maken van 2018? Zorg er dan voor dat je van elk seizoen foto’s maakt. Op deze manier krijg je op het einde een mooi overzicht van het jaar. Je kunt hiermee veel soorten fotoproducten maken. Het is niet alleen superleuk om een fotoboek van 2018 te maken op het einde van het jaar, maar je kunt ook denken aan collages, mooie seizoens art-prints of gebruik de foto’s in een kalender met een typische foto van elke maand!

CEWE gaat je weer zo goed mogelijk helpen met het maken van mooie foto’s in 2018. Maar we leren ook graag van jou! Lees vooral onze fotografieblogs voor handige tips op het gebied van fototechnieken. Blijf op de hoogte door ons te volgen op Facebook, hier deel je bovendien ook gemakkelijk jouw eigen leuke fotografie weetjes met anderen.

Succes met het maken van mooie foto’s!