Eens in de tijd besteedt CEWE aandacht aan de mooiste gebieden om te bezoeken en te fotograferen. Met dit winterse weer denken we al snel aan koude, sneeuw en ijs! Een land dat haar naam dankt aan de kou is IJsland. Dit land is weggelegd voor de echte natuurliefhebber en fotograaf. Hieronder lees je waarom jij een bezoek aan dit land eens moet overwegen.

Waarom IJsland zoveel prachtige natuur heeft
IJsland heeft met 103.000 m2 een behoorlijke oppervlakte als je het vergelijkt met Nederland of België welke respectievelijk ca. 2,5 en 3 keer zo klein zijn. Op zich is het dan nog geen reusachtig eiland. Toch wonen er op IJsland slechts 335.000 inwoners! Met slechts 3,3 inwoners per vierkante kilometer blijft er wel erg veel natuur over om te aanschouwen. Helemaal als je beseft dat het overgrote deel van de inwoners in de hoofdstad Reykjavik woont. Verder heeft de natuur van IJsland een mooi groen en fris uiterlijk. Vaak wordt onterecht gedacht dat IJsland in de winter extreem koude omstandigheden kent. Door de matige “golfstroom” zijn temperaturen op IJsland nooit echt extreem. Hier staat weer tegenover dat het in de zomer ook nooit erg warm zal worden.

Aan water geen gebrek!
De mooiste natuurwonderen van het eiland kenmerken zich vooral door mooie watervallen, geisers en warmwaterbronnen. De bekendste waterval is de Gulfoss waterval; ofwel de gouden waterval. Volgens de legende gooide een rijke boer hier ooit al zijn goud in het water. De Gulfoss is niet de enige waterval die prachtig is. Over het hele eiland vind je al meer dan 50 bekende watervallen, maar ook kleinere onbekende watervallen. Op IJsland valt het water niet alleen naar beneden, ook kent het eiland tal van prachtige geisers die ontstaan door de vulkanische basis van het eiland. De hitte zorgt voor enorme en indrukwekkende geisers. Na al dat moois, kom je toch het beste tot rust in één van de warmwaterbronnen. De bekendste is de Blue Lagoon. Wil je de Blue Lagoon bezoeken, dan kun je het beste de kaartjes online bestellen! Ook zijn er wat minder bekende en daarom minder massale bronnen zoals de Hellulaug en Grettisslaug.  

Vulkaangebied
Het is alweer een tijdje terug, maar de meesten van ons kunnen de uitbarsting van de Eyjafjallajökull, ofwel de vulkaan met de lastige naam op IJsland, van 2010 nog goed herinneren. Als gevolg van de uitbarsting lag het complete vliegverkeer in Noord-Europa stil. Toch brengt een vulkaan ook veel moois om naar te kijken. IJsland kent maar liefs 140(!) vulkanen. Vrees niet, want slechts 30 vulkanen zijn actief en lang niet alle vulkanen zijn even groot. Toch is een vulkaanuitbarsting op IJsland geen unicum. Alleen al in de 21e eeuw waren er op IJsland drie noemenswaardige uitbarstingen. Een bezoek aan een vulkaan mag je niet missen op IJsland. Het is verstandig om met een georganiseerde reis mee te gaan. Erg interessant is de Thrihnukagigur vulkaan. Hier kun je afdalen in de buik van een vulkaan. De magmakamer is er leeg, dus je hoeft niet bang te zijn voor een plotselinge uitbarsting ;).

Reykjavik
Erg stedelijk zal IJsland niet snel worden. De grootste stad, Reykjavik, telt bijna net zoveel inwoners als Delft. Toch is Reykjavik een gezellig stadje met genoeg te doen. Reykjavik kent leuke restaurantjes en barretjes. De IJslandse hoofdstad staat niet bekend om zijn architecturale hoogstandjes, hoewel Harpa, het nieuwe congrescentrum met concertgebouw, de uitzondering is die de regel bevestigd. De afwezigheid van grote gebouwen siert de stad juist. Je vindt in Reykjavik vooral vrolijk gekleurde huisjes, enkele kerkjes en een mooie, maar bescheiden haven. Het hoogste gebouw van de stad – en misschien wel het meest opvallende – is een kerk met de bijna onuitspreekbare naam Hallgrímskirkja.

Huur een 4×4!
Als je dan toch in de hoofdstad bent, is dit ook een goede plek om je huurauto te regelen. IJsland is namelijk een behoorlijk uitgestrekt gebied dat je het beste kunt verkennen met de auto. In dit land wordt opeens erg duidelijk waarom de 4×4 terreinwagens uitgevonden zijn. Op zich zijn er goede wegen, maar het leukste is toch wel om met een terreinwagen echt off-road te gaan. Zo zie je ook het meeste van de natuur. Vraag bij het verhuurbedrijf wel naar goede auto-routes.

Fotografeer IJsland op haar best!
Vanwege de noordelijke ligging is er niet veel daglicht beschikbaar in de winter. Probeer rond deze tijd dus zo efficiënt mogelijk met de tijd om te gaan. Als je IJsland in het voorjaar bezoekt heb je hier al snel minder last van. Een voordeel van de noordelijke ligging is wel het feit dat je het noorderlicht hier goed kunt zien. Het land kent vele wijde landschappen waar je volop kunt fotograferen Probeer rekening te houden met de compositieregels om een goede verdeling in de foto’s te krijgen. Zoals gezegd is IJsland ook een land van water. Ga je geisers  fotograferen, dan is het verstandig om de camera goed te beschermen tegen deze omstandigheden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hoes.

Watervallen kun je goed vastleggen met behulp van een lange sluitertijd. Het zorgt voor een mooi effect in de foto’s; de waterstroom wordt minder scherp en daardoor lijkt het water naar beneden te ‘glijden’. Gebruik in dit geval wel een statief.

IJsland is een land van een brede en oneindige horizon. Deze diepte is met het blote oog goed te zien. Dat komt doordat we als mensen een goed perspectief hebben. Op foto’s is het vaak lastiger om diepte goed te fotograferen. Je krijgt de beste diepte in je foto door het perspectief dat je zelf hebt op de camera mee te nemen. Een steen, een persoon of iets anders dat zich dicht op de voorgrond bevindt, kan helpen om meer diepte in de foto te creëren.

Als je één van de geluksvogels bent die IJsland binnenkort gaat bezoeken, dan wenst CEWE je erg veel plezier en mooie indrukken van dit magische land!