Ga je binnenkort op wintersportvakantie? Dan zie je hoogstwaarschijnlijk veel sneeuw. Als je thuis blijft is het natuurlijk altijd maar weer afwachten of er veel sneeuw valt. Alhoewel sneeuw soms vervelend kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je de weg op moet, is het in de meeste gevallen een prachtig natuurverschijnsel. Het vastleggen van het witte sneeuwlandschap is een mooie kans om unieke foto’s te maken; zo vaak valt er immers geen sneeuw meer in ons land! Lees hieronder wat tips voor wanneer je deze winter een mooi winterlandschap fotografeert.
Instellingen
Sneeuw en het bijbehorende witte landschap kunnen je camera flink verwarren. Doordat het zonlicht het witte landschap weerkaatst, komt er flink wat licht op de camera. Dit is helemaal het geval bij een extra zonnige dag. Kleuren komen bij een winterlandschap bovendien niet altijd goed tot hun recht. Daarom moet je de instellingen van de camera aanpassen aan deze omstandigheden. Dit doe je het beste door gebruik te maken van witbalans. Je kunt een beetje experimenteren met de instellingen. Probeer bijvoorbeeld de instelling met het schaduw-embleem. Om te zorgen dat door de sneeuw de foto niet onder- of overbelicht raakt, kun je gebruikmaken van de histogram die de meeste camera’s wel hebben. Dit kan je ook helpen wanneer je bijvoorbeeld tegen de zon in wilt fotograferen.
Contrast en details
Het witte landschap kan soms net even iets te wit zijn; alsof je een a4’tje fotografeert! Dat is natuurlijk geen unieke en mooie winterfoto. Het beste is om contrasten te zoeken. Hiervoor kun je verschillende voorwerpen gebruiken. In een besneeuwd bos heb je bijvoorbeeld de donkere boomstammen die afsteken tegen het witte landschap. Je kunt ook de blauwe lucht gebruiken om contrast te ontwikkelen, maar op een bewolkte dag valt dit contrast weg. Gebruik in dat geval je fantasie om contrast te ontwikkelen: als het maar afsteekt van de rest. Naast contrast biedt de koude ook perspectief op een mooie detailfoto. Bevroren takken, wat ijspegels aan een dakgoot of de details in de kristallen van de sneeuw zijn voorbeelden van mooie details.
Geniet vooral (vroeg) van de sneeuw!
Sneeuw is in ons land eigenlijk al vrij uniek te noemen. Het aantal dagen dat het sneeuw loopt erg uiteen, maar per jaar sneeuwt het ongeveer op maar 25 dagen in het jaar – en dan is dit vaak ook nog natte sneeuw dat niet blijft liggen. Geniet dan ook van de dagen dat het sneeuwt! Kleed je goed aan en heb plezier. Voor kinderen is de sneeuw een ware inspiratiebron voor het maken van leuke bouwwerken of het spelen van een goed potje sneeuwballen gooien. Maareeh.. daar ben je natuurlijk nooit te oud voor! Het vastleggen van al dit moois met je camera hoort er ook bij. Waarschuw wel even van te voren bij een potje sneeuwballen gooien, zodat je geen sneeuwbal in de lens krijgt! 😉
In de wintermaanden kan het lekker zijn om iets langer in je warme bed te blijven liggen. We helpen je alvast even uit deze droom voor wanneer er sneeuw valt! Want hoe lekker het bed ook ligt op een koude dag, je kunt er het beste maar vroeg uit zijn voor de foto’s. Tijdens het gouden uurtje in de ochtend is niet alleen het licht het mooiste. Vroeg opstaan op een dergelijke dag heeft nog meer voordelen: de sneeuw is nog onaangeroerd door voetstappen, de bomen zijn nog mooi wit van de sneeuw of het ijs, en bovendien is de sneeuw simpelweg nog niet gesmolten.
Veel plezier met de sneeuw!
Product tip: maak een mooie canvas van je sneeuwfoto’s!