Door gebruik te maken van een spiegelend oppervlak creëer je een ruimtelijk en creatief effect op een foto. Weerkaatsing van het beeld kom je in het dagelijks leven overal tegen. Winkelruiten, stilstaand water of plassen op de weg: je kunt veel dingen gebruiken om reflectie te fotograferen. In dit blog geeft CEWE je tips om met reflectiefotografie aan de slag te gaan!

Reflectie van meren, rivieren of vijvers
Vijvers van onder andere stadsparken kunnen een prachtig decor zijn voor jouw spiegelfoto. Het water is er meestal rustig en dat versterkt het spiegelende effect. Ook meren kunnen een mooie reflectie opleveren. In de bergen zie je vaak kraakhelder (smelt)water van de bergtoppen samenkomen in een meer onderaan één van deze toppen. Door de berg rechtstreeks en met de weerkaatsing op het water te fotograferen, komen de bergen extra imposant over. Heb je een goede reflectiefoto gemaakt? Draai de foto dan eens 180 graden. Heeft de kijker door dat je hem fopt?

Om een goede reflectiefoto te maken hoeft het water overigens niet helemaal stil te liggen. Als het water iets golft, krijg je juist creatieve effecten op de foto. Het kan hierbij helpen om de sluitertijd wat langer te zetten zodat er meer licht op de camera valt. Hierdoor krijgt het gespiegelde een “vlakker” beeld en wordt het water als het ware gladgestreken door de instelling.

Reflectiefotografie bij dieren
Reflectiefotografie kun je uitstekend toepassen bij drinkende dieren die net het water aanraken met hun tong. Beroemde natuurfotografen zoals Frans Lanting maken ook gebruik van deze techniek bij het fotograferen van dieren. Frans maakte onder andere deze prachtige foto van drinkende leeuwen, maar ook van een familie olifanten aan het water. Kom je het liefst niet bij dit soort toch wel gevaarlijke beesten? Niet getreurd. De techniek pas je ook eenvoudig toe bij het fotograferen van een paar koeien aan de waterkant, een ooievaar die met zijn lange poten in het water staat of een zwaan die over het water drijft.

Na regen komt reflectiefotografie!
Wanneer de bui eindelijk over is, wordt het voor jou tijd om naar buiten te gaan! Want al die mooie plassen op straat zijn een leuke mogelijkheid om mooie onderwerpen, zoals bijvoorbeeld een sierlijk gebouw, eens op een andere manier op de foto te zetten. Zoek een goede grote plas op een straat of een plein uit en fotografeer het onderwerp via de plas in plaats van rechtstreeks. Let er uiteraard op dat er geen verkeer rijdt op de betreffende weg en dat je veilig de foto kunt nemen zonder aangereden te worden. Pleinen bieden over het algemeen een veilige plaats om via een plas te fotograferen en hier staan vaak veel sierlijke gebouwen, zoals een mooi stadhuis. Wat ook een leuk effect geeft: fotografeer een  persoon via de plas. Doordat het om een reflectie gaat, is het wel handig om de foto na het maken 180 graden te draaien. Hierdoor staat het gefotografeerde onderwerp of de persoon niet op de kop.

Reflectie in de nacht
Het spiegelende effect van de lichten in de nacht geeft altijd extra kracht aan de reclectiefoto. De meeste steden zijn gebouwd aan een bekende rivier zoals Londen aan de Thames of Parijs aan de Seine. De reflectie van verlichte (monumentale) gebouwen zoals “the Houses of Parliament” of de “Eiffeltoren” geven een uniek beeld, als je ze vergelijkt met  de standaard foto’s van deze veel gefotografeerde gebouwen (zie bovenstaande foto van the Houses of Parliament). Je kunt dit spiegelende effect ook gebruiken voor het fotograferen van een skyline (bijvoorbeeld tijdens een rondvaart).

Andere spiegels
Water geeft een mooie natuurlijke reflectie, maar alle gebouwen met spiegelende ramen, zonnebrillen of glimmend metaal zijn natuurlijk ook uitermate geschikt voor deze vorm van fotografie. Fotografeer bijvoorbeeld een straat via de spiegelende ruiten van een gebouw of maak een selfie via de zonnebril van iemand die je kent.

Spiegeltje, spiegeltje, wie maakt de mooiste reflectiefoto van dit land? Succes!