Tien weken lang hebben de deelnemers de meest prachtige foto’s ingezonden. Tien weken lang selecteerde de jury de allerbeste, -mooiste of meest bijzondere foto’s. En tien weken lang zaten de deelnemers in spanning of hún foto zou worden uitgekozen als een van de beste vijftien van die week. Het werd de jury allesbehalve gemakkelijk gemaakt; in totaal werden er meer dan 2.700 foto’s ingezonden. Afgelopen zaterdag was het zover: de grande finale van de CEWE Photo Awards 2017. Van de 150 genomineerde foto’s werden de tien winnaars bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking. Hieronder vind je de winnende foto’s, inclusief toelichting van de vakjury.

Tiende prijs
De tiende prijs gaat naar Marco Hermans, die deze vrolijke, zomerse foto instuurde. Hij wint een CEWE waardebon ter waarde van €200,-. Het jurycommentaar luidde:
“Heerlijk speelse straatfotografie vanuit een mooi standpunt geschoten met een mooie actie en interactie. De zon spat er van af en versterkt het effect van het spel.”

Marco Hermans

Negende prijs
“Een mooie foto en een zeer goed geslaagde uitvoering. Je wordt eerst op het verkeerde been gezet en dat maakt deze foto heel verrassend.”, oordeelde de jury over de foto van Janny Bosman. Haar prachtige, Hollandse natuurfoto werd bekroond met de negende prijs en daarmee wint Janny een stedentrip voor twee personen naar het prachtige Gent.

Janny Bosman

Achtste prijs
Esther Wagenveld zond een winterse zwart-wit foto in. De jury was lovend over onder andere de timing, de sfeer en de techniek: “Een stemmig herfst-/winterbeeld waarbij het totale plaatje klopt. Verstilde beweging met een goede omzetting naar zwart-wit. Foto is op een goed moment gemaakt want positie van het onderwerp is precies goed. Hierdoor valt het op. Zwart/wit omzetting maakt de foto af.”

Ook Esther reist af naar Gent, voor een stedentrip in deze mooie, Belgische stad.

Esther Wagenveld

Zevende prijs
Koeien, water en een grauwe lucht: Hollandser kan het bijna niet. Dat vond de jury ook en daarmee kreeg Sandra van de Kam de zevende prijs voor haar foto: “Een Nederlands beeld en een bewijs van Hollandse nieuwsgierigheid. Een mooi moment goed vastgelegd.” Sandra verdient daarmee een stedentrip naar havenstad Antwerpen, waar ze ongetwijfeld haar passie voor fotografie kwijt kan.

Sandra van de Kam

Zesde prijs
Esmeralda Holman mag trots zijn op het commentaar van de jury, die haar foto bekroonde met de zesde prijs: “Een foto met hoogspanning die een schitterend moment weergeeft op een mooie locatie die goed vastgelegd is. Met recht een unieke foto.” Het vastleggen van dit natuurgeweld levert Esmeralda een tripje naar Antwerpen op. Hopelijk is het tegen die tijd mooier weer in Antwerpen, dan op de foto die zij schoot.

Esmeralda Holman

Vijfde prijs
In Brugge mag Georgios Kossieris gaan genieten van zijn welverdiende vijfde prijs. Hij wint een stedentrip naar dit pittoreske stadje voor zijn prachtige, pittoreske foto van onze eigen hoofdstad. Het jurycommentaar: “Echt een beeld met schitterend gevangen licht. Romantischer kan bijna niet. De fietsen, de weerspiegeling hebben allen een functie in deze foto en hierdoor wordt het een sterk sfeervol beeld en met recht magical.”

Georgios Kossieris

Vierde prijs
“Hollandse humor met voorbedachten rade, hoe Nederlands wil je het hebben! Het Hollandse weer zit in deze foto gevangen in het detail en dat geeft deze foto extra kracht. Een mooi opgebouwde foto en respect voor het model!”, oordeelde de jury enthousiast over de foto van Ilse Kootkar. Hiermee sleepte ze de vierde prijs binnen. Wij zijn benieuwd of ze het model, dat de foto mede mogelijk maakte, meeneemt op haar stedentrip naar Brugge, om te genieten van haar welverdiende vierde prijs.

Ilse Kootkar

Derde prijs
Erik van Kordelaar verraste de jury met zijn foto van het typische Hollandse (of eigenlijk Friese) fierljeppen (polsstokspringen): “Een dynamisch beeld en in al zijn simpelheid heel herkenbaar Nederlands. Het lijnenspel is heel simpel, maar hierdoor en door de samensmelting van de onderwerpen, zorgt de foto toch dat je gaat nadenken of fantaseren. Letterlijk en figuurlijk met je hoofd in de wolken!” Door dit commentaar zit Erik waarschijnlijk ook met zijn hoofd in de (Franse) wolken: hij wint een stedentrip voor twee personen naar Parijs.

Erik van Kordelaar

Tweede prijs
De jury was laaiend enthousiast over de toegepaste fototechnieken van Cor Boers, die met zijn foto een prachtige tweede plek verdiende in de CEWE Photo Awards. “Een foto met een lijnenspel waar je naar blijft kijken! De totale compositie klopt. Een foto om trots op te zijn. Compositie, kleur, lijnenspel, aan alles lijkt gedacht bij deze foto.”, zo oordeelde de jury. Cor mag in Barcelona gaan genieten van zijn tweede prijs.

Cor Boers

Eerste prijs
De absolute prijswinnaar van de CEWE Photo Awards 2017 is Trudy Sonneveld, die ontzettend trots op zichzelf kan zijn. Met haar bijzondere foto wist ze de jury te overrompelen: “In deze winnende foto zijn een paar keuzes heel bewust gemaakt. De vastgelegde beweging en de bewuste onscherpte geven de foto een grote dynamiek. Voor- en achtergrond passen in deze moderne tijd perfect bij elkaar. Foto is dicht op de actie gemaakt en toch één geheel en zeer herkenbaar. Je blijft er naar kijken!” Trudy mag in Italië bijkomen van deze lovende woorden en het feit dat zij van meer dan 2.700 inzendingen de winnende foto heeft gemaakt. Met het winnen van de eerste prijs, krijgt Trudy namelijk een geweldige reis voor twee personen aangeboden naar het fotogenieke Cinque Terre.

Trudy Sonneveld

Namens de jury en het hele team van CEWE willen we alle deelnemers heel hartelijk bedanken voor hun inzendingen. We hebben genoten van de prachtige foto’s van typisch Hollandse tafereeltjes.