Ben je van plan om over te stappen van compactcamera om je foto’s naar een hoger niveau te tillen? Of is je huidige spiegelreflexcamera gewoon aan vervanging toe? Lees dan vooral verder. In dit blog vertellen we jou de belangrijkste wetenswaardigheden voor jouw nieuwe instrument!

Gebruik en waarom een spiegelreflex?
Allereerst is het belangrijk om te weten waarvoor je de camera wilt gaan gebruiken. Voor het nemen van een paar simpele fotootjes is het niet aan te raden om een spiegelreflexcamera te kopen. Je kunt dan ook prima uit de voeten met een compactcamera of tegenwoordig zelfs met je telefoon. Wil je echter wat professionelere foto’s schieten, dan is het al snel aan te raden om een spiegelreflexcamera te kopen. Tegenwoordig heb je ook goede compactcamera’s met de mogelijkheid om een andere lens op te zetten. Deze zijn ideaal voor de fotograaf die veel onderweg is en de keuzevrijheid wil tussen compact en spiegelreflex.

Het is echter nog steeds aan te raden om als hobbyfotograaf of professionele fotograaf een spiegelreflex te kopen. Hiervoor is één simpele reden: in een compactcamera moet alles ‘compact’ zijn. Deze camera’s hebben bijvoorbeeld een kleinere sensor waardoor de beeldkwaliteit niet zo goed kan zijn als bij spiegelreflex. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er in een compacte camera vaak een kleine vertraging tussen het klikken en de foto zit; hierdoor kun je net het belangrijke fotomoment missen. Voor de spiegelreflextechniek is best wat ruimte nodig in de camera. Vooral bij sport- en dierenfotografie kan dit een groot gemis zijn. Je wilt immers geen vertraging wanneer een voetbal met een enorme vaart in het net schiet, of als het haasje er als een haasje vandoor gaat. Een compactcamera is voorzien van een LCD-scherm om het beeld al te zien tijdens het nemen van de foto. Dat klinkt misschien handig, maar als je de foto maakt in een zonnige omgeving is het over het algemeen lastig om het LCD-scherm goed te zien. Hierdoor verlang je al snel terug naar het kleine kijkgaatje van de spiegelreflex. Er zijn tegenwoordig ook spiegelreflexcamera’s die beide opties hebben, dat is natuurlijk helemaal handig!

Uitbreidingsmogelijkheden
Na het kopen van een spiegelreflex toestel is de kans groot dat het fotograferen je nog meer gaat bevallen. Je gaat proberen om je foto’s steeds professioneler vorm te geven. Waar je in het begin waarschijnlijk nog graag terugvalt op de auto-modus, ga je later steeds meer zelf de instellingen regelen. Zodra je alle opties hebt ontdekt wil je natuurlijk wel wat uitbreiden met betere lenzen. De standaardlens is immers niet meer afdoende voor het fotograferen van dat mooie zeiljacht die je ver aan de horizon ziet verschijnen. Het uitbreiden van de camera kan het beste bij merken die bekend staan als camerafabrikanten pur sang. Nikon en Canon zijn hierbij de beste en bekendste merken. De apparatuur van deze fabrikanten wordt ook gebruikt door de beste fotografen ter wereld en ze bieden dan ook uitbreidingsmogelijkheden tot het hoogste niveau.

Probeer verschillende camera’s
Door meerdere camera’s te proberen vind je vanzelf een camera die goed bij je past. Je kent vast wel wat mensen met een goede spiegelreflexcamera. Misschien dat je deze eens mag proberen om uit te vinden welke je fijn vindt. Valt de camera lekker in de handen? Vind je de knoppen fijn? Hoe vind je de gebruiksvriendelijkheid van het menu? Voor een dergelijke uitgave is het zeker de moeite waard om je goed te oriënteren.

Megapixel
Tegenwoordig is er al een camera met wel 50 megapixel. Handig voor als je naam James Bond is en oneindig wilt inzoomen op die ene foto van een verdachte plek, maar als consument heb je er niet heel veel aan. Bovendien is de prijsverhoging ook aanzienlijk. Dit geld kun je mooi investeren in een goede lens voor de camera. Natuurlijk heeft het nemen van foto’s met een hoge resolutie wel degelijk voordelen (scherpe foto’s, goede crop mogelijkheden), maar hiervoor heb je geen 50 megapixel nodig; met 12 megapixel kun je ook al prima uit de voeten. Het nemen van foto’s met een dergelijke resolutie is bovendien funest voor de opslagcapaciteit.

Uiteindelijk is het niet de camera die de foto neemt, maar jij. Hierdoor kun je met het meest simpele apparaat soms de mooiste foto maken. Blijf dus vooral onze blogs lezen voor tips en trucs en uiteindelijk betere foto’s!