Een artistieke duizendpoot, zo kunnen we Erik Kessels misschien het beste omschrijven. Erik is medeoprichter en artistiek directeur van het Amsterdamse reclamebureau KesselsKramer, maar daarnaast ook actief als artdirector, fotograaf, uitgever en maker van fotoboeken en curator van internationale tentoonstellingen. Bovendien is hij fanatiek verzamelaar van fotografie. Van 12 augustus tot en met 5 november 2017 toont Erik zijn belangrijkste werken van de afgelopen twintig jaar, tijdens een expositie in het NRW-forum in Düsseldorf.

Erik Kessels & Friends
Erik is al vele jaren actief in de marketing- en reclamewereld. Een wereld waar alles draait om het perfecte plaatje. Toch vindt Erik al die perfecte foto’s maar saai; hij is meer geïnteresseerd in de mislukte foto’s. De weergaven van de werkelijkheid die niet zo mooi als het geposeerde en voorbedachte. Denk aan foto’s die overbelicht en wazig zijn, foto’s waar de fotograaf een vinger voor de lens houdt of de onoplettende momenten voor of na een pose. Erik is gefascineerd door deze momenten, doordat ze een ‘zwakte’ vertegenwoordigen – en daarmee menselijk zijn.

Het bijzondere aan het werk van Erik Kessels is dat hij in zijn eigen, maar ook in andermans albums speurt op zoek naar die imperfectie. Ook het internet is voor Erik een dankbare bron van inspiratie. Hij verzamelt de foto’s, maar verandert ze niet. Wel sorteert hij zijn gevonden pareltjes en vertelt de (humoristische) verhalen rondom zijn collectie. De ene keer zijn dit zeer persoonlijke verhalen, maar ook zijn het vaak verhalen van volslagen vreemden.

In het NRW-forum worden gedurende drie maanden de verzamelingen van Erik van de afgelopen twintig jaar geportretteerd. Daarnaast kun je er ook het werk van zijn bevriende artistieke vrienden, waaronder Paul Kooiker, Joan Fontcuberta, Peter Piller, Joachim Schmid en Ruth van Beek, bewonderen.

NRW-forum & CEWE
De tentoonstelling van Erik Kessels wordt mede mogelijk gemaakt door CEWE. Sinds 2016 zijn we namelijk partner van het NRW-Forum in Düsseldorf. Dat houdt in dat we samen met het museum bijvoorbeeld gezamenlijke projecten in cultureel onderwijs realiseren. Zo werden er in 2016 bijvoorbeeld fotoboekworkshops aangeboden in combinatie met alle grote tentoonstellingen. In 2017 staan er diverse in- en outdoor tentoonstellingen op het programma, op basis van culturele onderwijsprojecten. Wij zorgen voor de afdrukmogelijkheden en leveren de displays voor in het museum.

Aanrader
Houd je van fotografie en heb je in de komende maanden tijd om naar Düsseldorf af te reizen, dan raden we je zeker aan om de expositie van Erik Kessels te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van het NRW-forum. We zijn benieuwd naar je ervaringen!