Net als we bij CEWE denken dat we over alle soorten fotografie wel hebben geschreven komt er weer iets nieuws om de hoek kijken. Soms is het iets onbekends en, in het geval van dit blog, verbazen we ons erover dat we eigenlijk nog nooit echt specifiek over het onderwerp hebben geschreven. Natuurlijk hebben we vaak genoeg geschreven over het fotograferen van natuur, maar nog nooit echt over wildlife fotografie. Ga daarom met CEWE mee “into the wild”!

Locaties om ‘wildlife’ fotograferen
Het hertenkamp bij je in de buurt is natuurlijk erg leuk voor jou en voor de de kleine kinderen, maar het is nou niet bepaald wat wordt verstaan onder wildlife. Waar vind je deze echt woeste omgevingen waar de dieren in hun natuurlijke habitat leven en de natuur nog onaangetast en ruig is? Eigenlijk dichterbij dan je zou denken. Alhoewel ook jij waarschijnlijk in een (relatief) dichtbevolkt gebied woont, zijn er tal van natuurgebieden waar je als wildlife-fotograaf terecht kan. Het waddengebied is bijvoorbeeld zo’n plek. Hier leeft een grote variatie aan dieren en is er, op veel plekken, nog maar weinig aanpassing door de mens geweest. Ook in door de mens (her)ontwikkelde natuurgebieden, zoals de Veluwe, Hoge Kempen (BE) en de Oostvaardersplassen, is tal van wild te spotten. Deze natuurgebieden zijn weer teruggegeven aan de natuur en je ziet dat het evenwicht onder de dieren en planten zich er langzaam herstelt. Naast de genoemde plaatsen zijn er nog veel meer van deze natuurgebieden waar het wilde leven echt te ervaren is. Voor een overzicht van de Belgische natuurgebieden klik dan hier, het Nederlandse staatsbosbeheer heeft een soortgelijk overzicht.

Bevind jij je in de luxepositie dat je in het buitenland vlakbij een wereldbekend nationaal park op vakantie bent? Laat dan de kans om dit vast te leggen met je camera niet schieten. Normaal gesproken zouden we je nu een top 10  geven van de mooiste nationale parken ter wereld. Dit doen we echter niet. De natuur is overal zo overweldigend mooi dat we hier geen keuze in kunnen maken. Mits je niet perse een bepaald nationaal park in het buitenland wilt bezoeken, zoek dan eerst het land uit voor je vakantie en pas dan het nationaal park. Werkelijk ieder land heeft wel ergens verborgen natuurschatten! We geven je geen top 10, maar wel een top 100 aan foto’s van nationale parken.

Hoe fotografeer ik deze wilde natuurwonderen?
Nadat je een gebied hebt uitgekozen, is het natuurlijk zaak om zo snel mogelijk op safari te gaan met je camera. Gelukkig voor jou is het fotograferen van de natuur niet voor alle parken anders. Of je nu op de hoge Veluwe een mooie ree fotografeert, of in het Serengeti park de zebra’s: de techniek verschilt niet erg veel van elkaar. Je kijkt natuurlijk wel goed uit dat je niet te dicht bij de roofdieren komt. Om je optimaal voor te bereiden op de safari heb je een aantal dingen nodig. Zorg er allereerst voor dat je één wordt met je omgeving. Laat je gekleurde Hawaii blouse maar thuis, want daar schrik je die dieren mee af (en wellicht niet alleen de dieren 😉 )! Het is verstandiger om camouflerende kleding te dragen. In een bosrijke omgeving trek je groene kleding aan en in de sneeuw gebruik je witte (en vooral warme) kleding. Doordat je minder opvalt, kom je dichter bij de dieren. Camoufleer niet alleen jezelf, maar ook je uitrusting. Je kunt dit doen door gebruik te maken van camouflerende doeken, maar er zijn bijvoorbeeld ook speciale camouflage hoezen voor je camera te verkrijgen.

De mooiste foto’s van dieren zijn gemaakt van dichtbij. Alhoewel dit niet altijd praktisch of mogelijk is, zijn er wel methodes om dit voor elkaar te krijgen. Een telelens is hiervoor vaak niet de juiste optie. Beroepsfotograaf David Yarrow vergelijkt het met portretfotografie. Hierbij fotografeer je ook niet van veraf. Om te zorgen dat je toch dichtbij de wilde dieren kan komen, gebruiken deze fotografen vaak een afstandsbediening (remote control). Dit is een handige oplossing om toch dichtbij te fotograferen als de dieren bang zijn voor jou (of andersom natuurlijk). Met de afstandsbediening kun je op een afstand het fototoestel bedienen. Let wel op dat je de camera op een plaats zet waar de dieren het niet snel kapot maken. Het zal niet de eerste keer zijn dat een camera wordt vertrapt door een dier zoals een olifant. Wat bovendien opvalt aan de manier van fotograferen door fotografen als David, is dat ze vaak laag bij de grond fotograferen. Helemaal bij machtige dieren zoals olifanten is het belangrijk dat de foto van onder de kop van het dier is gemaakt. Hierdoor lijkt het dier machtig en komt het beter tot zijn recht.

Houd foto’s van wild bovendien puur. Probeer om onnatuurlijke dingen, zoals een afrastering, gebouwen op de achtergrond, of auto’s niet op de foto te zetten. De mooiste foto’s maak je bovendien tijdens de gouden uren. Ook in de nacht en schemering zijn prachtige foto’s te maken van de natuur. Helemaal omdat sommige dieren in de nacht  juist actief worden. Zorg ervoor dat je de instellingen van je camera van te voren  instelt. Een flitser schrikt de dieren natuurlijk af. Je kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld een hogere ISO-waarde gebruiken om toch het één en andere zichtbaar te maken.

Leer van de professionals
Frans Lanting, David Yarrow en Yann Arthus Bertrand zijn zomaar drie bekende natuurfotografen. Deze fotografen zijn een ware inspiratiebron voor vele andere (amateur)fotografen. Hun liefde voor de natuur en fotografie is zo enorm dat je wel uren naar hun foto’s kunt kijken. Vaak zeggen beelden veel meer dan woorden. Deze en andere fotografen laten zien waarom wij zo zuinig moeten omspringen met deze kwetsbare natuur. Doordat we niet meer in en met de natuur leven, zijn we de binding soms een beetje verloren. Het respect en ontzag krijg je terug door naar deze fantastische foto’s te kijken.