We zijn alweer halverwege de maand juli. Grote kans dat jij je zomervakantie al geboekt hebt. Mocht je nog geen zomervakantie in de planning hebben, of wil je misschien nog eens er tussenuit, overweeg dan eens om Ierland te bezoeken. Hoge kliffen, historische gebouwen en vooral veel Ierse gezelligheid: je vindt het er allemaal! Lees hieronder waarom ook jij Ierland moet bezoeken.

Natuur
De natuur van Ierland is overweldigend. Ierland kent zes nationale parken. Deze parken kenmerken zich door een uitgestrekt weidelandschap, meren, kliffen en rotsen. Vooral het onder Dublin gelegen Wicklow mountains is met haar mooie valleien een echte aanrader. Erg kenmerkend aan de natuur van Ierland zijn natuurlijk de kliffen die , als enorme rotsen, oprijzen uit zee. De meest bekende en imposante klif vind je in het graafschap Clare, genaamd de Moher kliffen. Deze kliffen gaan tot wel 210(!) meter boven zeeniveau. Mocht je de cliffs of Moher bezoeken, dan kan je niet om nationaal park Burren heen. Dit park grenst namelijk aan de kliffen. Je fotografeert de natuur van Ierland het beste bij bewolkt weer waarbij de zon af en toe door de wolken breekt en over het uitgestrekte landschap valt. Hierdoor krijgt het landschap iets mysterieus, doordat felle zonnestralen bepaalde delen extra belichten. Dit mooie lichteffect zie je ook op de foto hierboven.

Skellig- en Aran-eilanden
Skellig betekent in het Iers rotsachtig en dat is precies wat de Skellig-eilanden zijn. Als je vanaf het water kijkt, zijn het twee spitse rotsen die uit het water ‘opduiken’. Alhoewel ‘little Skellig’ – het kleinste Skellig-eiland – niet toegankelijk is voor bezoekers, kun je aan het grotere broertje wel een bezoek brengen. Op Great Skillig is een klooster te vinden die al in de 9e eeuw bewoond werd. Er worden vanaf het vasteland van Ierland boottochten georganiseerd naar de twee eilanden. Beiden zijn opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Qua fotografie krijg je de mooiste foto’s door de eilanden vanaf de boot te fotograferen, maar ook vanaf het vaste land kun je prachtige plaatjes schieten. Probeer ook een paar mooie kiekjes te maken van één van de zes vogelsoorten die leven op het eiland.

De Aran-eilanden zijn, in tegenstelling tot de Skellig-eilanden, iets minder verlaten. In totaal wonen hier zo’n 1.200 mensen en de belangrijkste inkomstenbron van deze eilanders is de visserij en het houden van schapen. De eilanden zijn bekend vanwege de Aran-trui; een trui die gemaakt is van schapenwol van de schapen op dit eiland. Je verkent de eilanden het beste per fiets. Het kenmerkende van deze eilanden zijn de vele stenen muren. Deze muren functioneren als afrastering van de vele schapen en andere dieren op het eiland. Een mooie foto van deze muren mag dan ook niet ontbreken in jouw collectie vakantiefoto’s uit Ierland.

Dublin en Cork
De twee grootste plaatsen in Ierland zijn beide de moeite van een bezoekje waard. Alhoewel Dublin iets bekender is dan Cork, is ook Cork een mooie plaats. Deze stad is bekend vanwege één van de grootste natuurlijke havens ter wereld en kenmerkt zich door mooie gotische gebouwen en gezellige pubs. Fotografeer de ‘City Gaol’ of het sierlijke universiteitsterrein. In het grotere Dublin vind je, net als in Cork, ook fantastische pubs met veel gezelligheid. Je hoeft je hier niet te vervelen: bezoek de brouwerij van het befaamde Guinness-bier, ervaar de prachtige Saint Patrick’s cathedral en proef de geschiedenis in het Dublin castle. Je fotografeert beide steden het beste door je te focussen op de mooie donkergrijze en vaak eeuwenoude gebouwen. Daarnaast is het pub-leven één met de Ieren; drink een pintje met de Ieren en schiet ondertussen je kiekjes van de donkerbruine, Ierse cafés.

Mystieke plaatsen
Ierland staat bekend vanwege haar mystiek. Spookverhalen en oude legendes kenmerken het land. Zo zijn er verhalen over onverklaarbare gebeurtenissen bij of in oude kastelen. Daarnaast geven de oude graftombes en vreemde bouwwerken die het land rijk is genoeg inspiratie voor complotdenkers. Newgrange is ook zo’n plek. Op deze plaats is een enorme graftombe te vinden die waarschijnlijk al ca. 5200 jaar oud is. In Ierland zijn meer van deze graftombes te vinden. De plaatsen zijn overblijfselen uit prehistorie en daarom, des te meer, bijzondere objecten om te fotograferen.

Ben je enthousiast geworden en heb je je ticket al bijna geboekt naar aanleiding van dit verhaal? Dan wensen we je namens CEWE veel plezier en ontvangen we natuurlijk graag een aantal van jouw kiekjes!