In de fotografie hoor je ze vaak: speciale begrippen waarbij je af en toe even weer moet nadenken wat ze ook alweer betekenen en wat je er mee kunt. In de blogs van CEWE proberen we deze instellingen uit te leggen en vertellen we je wat je met deze instellingen kunt doen. Eerder behandelden we onder andere al instellingen als ISO en witbalans. In dit blog besteden we aandacht aan de sluitertijd. Wat is sluitertijd en hoe kun jij het toepassen?

Wat is het?

Sluitertijd geeft de tijd aan dat het licht op de sensor valt; de tijd tussen het openen en het sluiten van de lens. De sluiter is een onderdeeltje in de camera die opengaat wanneer jij een foto maakt. Als de sluiter langer open is dan is de sluitertijd ook langer. Dit heeft als gevolg dat de sensor, die zich achter de sluiter bevindt, meer licht opvangt. Daardoor bevat het beeld dat vastgelegd wordt, de gebeurtenissen van een langere tijd. Het resultaat van een dergelijke foto kun je zien als een heel kort filmpje dat op één foto wordt geplakt. De bewegende beelden worden samengevat tot één beeld.

 

 

Hoe stel je een sluitertijd in?

Om de sluitertijd juist in te stellen is het eerst goed om te weten welke verschillende sluitertijden je hebt en waar je deze vindt op je camera. De meeste camera’s hebben sluitertijden variërend tussen de 30 en de 1/1000 seconden. Een instelling van een halve seconde sluitertijd geeft in feite weer dat de sensor een halve seconde open is. Dit is een lange sluitertijd als je bedenkt dat de kortste sluitertijd 1/1000 is. Je vindt de instelling voor de sluitertijd vaak onder de noemer ‘S’ of ‘Tv’ van de draaiknop van je camera.

 

Wat kun je ermee?

Doordat er maar een hele korte tijd licht op de sensor wordt geprojecteerd, kun je echte momentopnames fotograferen. Hierbij kun je denken aan het fotograferen van sportende mensen of een rijdende auto. Als je deze auto of de sporter echt op één beeld wilt zien en niet in een wazig bewegend beeld dan is een snelle sluitertijd essentieel; je bevriest als het ware één moment.

Bij bewegende beelden kan het juist ook gewenst zijn om de beweging wel te fotograferen. Doordat je een lange sluitertijd kiest, krijg je een creatief effect op de foto. Misschien heb je wel eens eerder een foto gezien met het bewegende licht van autolampen of van een ander bewegend voorwerp. Zoals je ook in het voorbeeld hierboven kan zien, blijft de achtergrond hetzelfde, maar zie je wel duidelijk “de verplaatsing” van het licht doordat de autolampen als één streep op de foto staan. Een dergelijke foto is gemaakt met een lange sluitertijd. Je kunt dit effect ook creëren bij andere stromende en bewegende beelden zoals een waterval. Je maakt foto’s hiermee erg dynamisch.

Eigenlijk is het belangrijkste voordeel van de sluitertijd dat je bewegende beelden op één foto kunt krijgen. Doordat camera-producenten deze optie hebben toegevoegd op hun camera’s, kun jij hele creatieve effecten creëren op je foto’s. Maak er dankbaar gebruik van!

Laat je creativiteit de vrije loop en ga aan de slag met sluitertijd!