Muziek voor de ogen? Ja, je hoort het goed, muziek voor de ogen! Ook al zijn we bij CEWE erg visueel ingesteld, zelfs wij kunnen niet ontkennen dat geluid een prachtige beleving is. Iedereen heeft wel een lied of muziekstuk waar hij of zij van houdt. De ene muziek doet je denken aan een treurig moment en andere muziek doet je weer denken aan een moment van vreugde en blijdschap. Muziek heeft wat dat betreft veel gemeen met fotografie; emoties zie je terug op foto’s maar ervaar je ook tijdens het luisteren naar muziek. Vandaar dat we bij CEWE in dit blog aandacht schenken aan het fotograferen van muziek!

Fotografeer je favoriete instrument
Of je nou saxofoon speelt of liever harde tikken uitdeelt op het drumstel, je favoriete instrument heb je lief. Je vindt het niet alleen geweldig om dit instrument te bespelen, maar het is ook een pareltje als je er naar kijkt. Een mooie opgepoetste trompet of een glanzende gitaar, die wil je wel fotograferen! Deze foto’s kun je vervolgens weer ontwikkelen en aan de muur van je (muziek)kamer hangen. Maar hoe maak je nou een goede foto van je favoriete muziekinstrument? Je kunt het instrument voor een deel fotograferen of in zijn geheel. Als je het hele instrument wilt fotograferen dan is het leuk om een stoere achtergrond te zoeken. Op de achtergrond moeten bij voorkeur geen andere objecten zichtbaar zijn, zodat de focus op het instrument wordt gelegd. Je kunt hiervoor bij voorkeur een cement- of betonmuur gebruiken, of een achtergrond zoals in bovenstaande afbeelding.

Als je het instrument iets meer in detail wilt fotograferen, dus bijvoorbeeld alleen de knoppen van de saxofoon of alleen de snaren van de gitaar, dan kun je gebruikmaken van een groter diafragma. Hierdoor creëer je meer focus op één deel van het instrument. Je kunt dan bijvoorbeeld de lijn van de snaren naar beneden fotograferen, waarbij het eerste deel nog scherp is maar de scherpte van het beeld van de snaren steeds vager wordt. Je krijgt zo een mooi diepte effect en het accentueert de details van het instrument.

Fotograferen op een festival/concert
Iedereen gaat wel eens naar een concert of een festival. Van André Rieu tot de beste deejays ter Wereld: Nederland heeft het allemaal. Of je nou onze Limburgse orkestleider bezoekt of toch liever naar Armin van Buuren gaat, een mooie foto zorgt ervoor dat je de ervaring niet snel vergeet. Waar let je op tijdens het fotograferen? Allereerst kunnen we ons voorstellen dat je niet met een spiegelreflexcamera naar een festival of een optreden van Armin van Buuren gaat. Bij André Rieu daarentegen is het best mogelijk dat je een spiegelreflexcamera meeneemt. De afstand van het podium is vaak behoorlijk. Zorg ervoor dat je een lens hebt die deze afstand voldoende kan overbruggen; gebruik een lens met een groot brandpuntsafstand. Een hogere ISO-waarde kan je helpen om een goed beeld van het podium te krijgen wanneer het al donker is. Bij een optreden van bijvoorbeeld Armin van Buuren neem je waarschijnlijk eerder een zakcamera mee. Hier zitten gelukkig ook erg veel hulpmiddelen op, waaronder ISO. Door gebruik te maken van deze opties worden de foto’s, ook bij een zakcamera, een stuk beter.  

Afhankelijk van het type festival dat je bezoekt, kun je bij de rustigere festivals vaak wel een spiegelreflex camera meenemen. Bij het fotograferen van deze festivals is de sfeer erg belangrijk. Benadruk deze sfeer extra door de expressie van de gezichten van de mensen te fotograferen. Iemand die zijn ogen dicht doet bij het horen van de muziek of iemand die wat danspasjes aan het doen is, je ziet op een festival veel emotie en ontspannen plezier. Door het fotograferen van deze emotie laat je de sfeer zien van een festival. Kijk hier nog even terug naar de blog over portretfotografie hoe je deze mensen het beste kunt fotograferen.

Fotografeer zowel muzikant als instrument
Voor het fotograferen van een muzikant gelden dezelfde regels als voor portretfotografie. Het kan nuttig zijn om een korte sluitertijd te gebruiken. Muzikanten bewegen over het algemeen veel en deze beweging moet niet te wazig zijn. Ook hier geldt weer dat de emotie van de muzikant het mooiste is om te fotograferen. De bekendste foto’s van oude jazzmuzikanten zijn foto’s met veel expressie. Een saxofonist die de ogen dicht heeft en helemaal opgaat in de muziek of een drummer die, met zweetdruppels op zijn voorhoofd, zijn drumstel een pak slaag geeft.

Of je nou Armin van Buuren, André Rieu of een straatmuzikant fotografeert: de passie en emotie die bij muziek komt kijken is geweldig om te ervaren. De foto’s die jij hiervan maakt stellen je zeker niet teleur!