De onderwaterwereld is een mooie en intrigerende omgeving. We weten bijna nog meer over ons sterrenstelsel dan over onze eigen onderwaterwereld en ontdekken elk jaar nog weer nieuwe vissoorten. Wie weet wat voor zeemonsters zich nog schuilhouden op de bodem van onze diepe oceanen?! Lees gauw onderstaande blog, trek je zwembroek of wetsuit aan, neem je onderwatercamera mee en ga op avontuur in deze sprookjesachtige wereld!

Uitrusting

Voor het fotograferen van het onderwateravontuur heb je niet genoeg aan je zwembroek, bikini of badpak. Waar moet je dan op letten? Afhankelijk van hoe diep je gaat heb je meer uitrusting nodig. Als je de zeeëgels of -sterren gaat fotograferen zijn een paar goede waterschoentjes en een spatwaterdichte camera vaak al afdoende. Deze beesten leven namelijk al in redelijk ondiep water. Bij het fotograferen tijdens een duik- of snorkeltrip zijn er  wat meer dingen die je moet weten. Allereerst kies je zorgvuldig je camera: niet alle onderwatercamera’s zijn namelijk geschikt voor het duiken. Bij het snorkelen kun je nog gebruikmaken van een waterdichte wegwerpcamera of ‘waterproof’ compact camera. Als je een meer ervaren duiker bent en je wilt dieper de zee in, dan heb je zeker een andere onderwatercamera nodig. Er zijn speciale actiecamera’s op de markt die erg diep onder water kunnen. De kwaliteit van de foto’s zijn bij deze camera’s echter wel iets minder dan bij je normale camera. Het gebruik van een ‘onderwaterhuis’ is daarom nog meer aan te raden. Daardoor hoef je geen andere camera te kopen en kun je gewoon met je eigen camera onder water. Op die manier behoud je de kwaliteit die je gewend bent.

Wat is er te fotograferen?

De natuur omvat wel het grootste deel van onderwaterfotografie. Onder het zeeoppervlak is, vooral in de tropische kustgebieden, een grote verscheidenheid aan prachtig gekleurde vissen en koraal te vinden. Probeer je rustig voort te bewegen tussen deze vissen, zodat ze niet te veel schrikken. Zo krijg je de mooiste beelden. Naast het fotograferen van de onderwaternatuur zijn je mededuikers of een oud scheepswrak natuurlijk ook een leuk onderwerp om te fotograferen.

 

 

Hoe fotografeer je onder water?

Zorg van te voren dat je alle opties van de camera goed kent. Duiken is vaak vrij duur en je kunt maar een bepaalde tijd onder water doorbrengen. Je wilt hier maximaal van genieten en niet de hele tijd bezig zijn met het nemen van de foto’s. Zorg er daarom voor dat je camera al goed is ingesteld. Onder water moet je werken met een hogere witbalans om de kleuren goed op de foto te krijgen. Duik je dieper? Dan moet je ook je flitser gebruiken om de kleuren van bijvoorbeeld het koraal nog goed te kunnen fotograferen. Het gebruik van een externe flitser is hierbij aan te raden; je kunt op die manier beter de sterkte van de flits reguleren. Bedenk wel dat het gebruiken van een externe flitser extra veel moeite kost om af te stellen en ook niet zo gemakkelijk is mee te nemen onder water.

Je kunt er ook voor kiezen om de foto’s te maken in RAW. Door de foto’s in RAW te nemen, heb je op het droge de mogelijkheid om meer bewerkingen door te voeren dan normaal. Let er wel op dat fotograferen in RAW meer geheugen kost dan normaal. Een grotere geheugenkaart of het verwijderen van oude foto’s voordat je gaat duiken voorkomt dat je zonder geheugen komt te zitten. Laad je camera voldoende op voordat je het water betreedt; een lege batterij is zonde als je net die mooie school gekleurde vissen spot.  

Fotografeer in het water altijd met het licht mee. Fotografeer je tegen het licht in een voorwerp, dan wordt de foto te donker. De continue modus van je compact camera kan je helpen om beter te anticiperen op bewegende vissen.

Vergeet vooral niet om te genieten van de veelzijdige onderwaterwereld en maak ook boven het water foto’s van je duik-, snorkel- of zwemsessie!