De natuur is iets om trots op te zijn. Of je nu in het bos, aan zee of op de hei bent: een natuurlijke omgeving laat mensen weer helemaal opleven. De rustgevendheid en schoonheid van onze natuur is misschien wel de beste therapie tegen ons stressvolle leven. Kom tijdens het lezen van deze blog dus even helemaal tot jezelf en de natuur!

Plaats
Voor natuurfoto’s hoef je niet altijd ver weg. Zelfs in de meest stedelijke omgevingen is de natuur te vinden. Natuur wordt vaak omschreven als alles wat niet door de mens geproduceerd is. In de stad heb je vaak geweldige parken met mooie natuur. Om meer weidse foto’s te maken, moet je echter wel naar een natuurgebied. Bekijk van te voren welke plek je graag wilt fotograferen. Inspiratie nodig? In de buurt zijn vaak prachtige natuurgebieden, denk bijvoorbeeld aan de Ardennen, Wadden of Posbank.

Details of weidse uitzichten
Je kunt je bij natuurfotografie richten op de details of juist op het weidse landschap. Door details te fotograferen ontdek je hoe complex de natuur eigenlijk is. Een waterdruppel op de veren van een eend of de nerven van een groot blad: deze details geven aan hoe vernuftig de natuur is. De donkergroene nerven laten zien hoe de voedingsstoffen door de plant worden getransporteerd. De waterdruppels op de veren van een eend verraden hoe een eend goed kan blijven drijven, namelijk door de veren vet te houden met een ‘stuitklier’.

Door zo goed naar de natuur te kijken, leer je het beter kennen en waarderen. Je fotografeert de mooie details het beste door gebruik te maken van een lens met een hoog getal van brandpuntsafstand en met een grote diafragma (dus een klein diafragmagetal). Door gebruik te maken van een groter diafragma lijkt de achtergrond iets minder scherp en krijg je minder scherptediepte op de foto. Dit accentueert juist het detail dat je wilt fotograferen. Door een lens met een hoog getal brandpuntsafstand fotografeer je gemakkelijker details op een afstandje. Voor weidse uitzichten gebruik je juist een lens met een kleinere diafragma waardoor je meer scherptediepte creëert. Hierdoor is het weidse plaatje beter zichtbaar. Een week geleden schreven we nog over panoramafotografie: dit kan een leuke toevoeging zijn voor het fotograferen van de natuur.

Dierenrijk
Alhoewel het lastiger is om dieren in het wild te spotten en te fotograferen zijn er wel degelijk mogelijkheden om dit goed te doen. Het belangrijkste deel is geduld hebben. Een ree duikt niet zomaar op; je moet daar wat geduld voor hebben. Het kan helpen om in een jagershuisje te gaan zitten en ook door het dragen van camouflerende kleding val je minder op en heb je meer kans van slagen. Alhoewel het best lastig is om de instellingen van je toestel van te voren op de juiste manier in te stellen, kan dit je wel helpen om een goede foto te schieten. Maak bovendien gebruik van een korte sluitertijd om de bewegingen van een dier goed te ‘bevriezen’ en gebruik een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Wil je niet te lang wachten voordat er een dier in het wild voorbij komt? Je kunt het ook dichter bij zoeken door in de dieren in een park te fotograferen. Zie bijvoorbeeld eens de foto van de eend die ik in een park maakte. Verder zijn er tal van vogels die je op ieder moment kunt fotograferen. Of bezoek een plaatselijk weiland met mooie Schotse Hooglanders; het levert prachtige beelden op. Vooral in de lente zijn de kalfjes ware knuffelbeesten!

Prachtige producten met natuurfoto’s
Haal de natuur in huis met CEWE. Je kunt met de CEWE-software de mooiste CEWE Wanddecoraties ontwikkelen. Kijk welke natuurfoto’s goed bij je interieur past en ontwikkel ze vervolgens met CEWE.

 

Benieuwd naar onderwaternatuur? In het blog van volgende week belichten we de wereld van onderwaterfotografie!