Pasgeboren kindjes zijn sprookjesachtig mooi. Zelf ben ik onlangs voor het eerst tante geworden van een lief meisje. Ze is op het moment van schrijven drie dagen oud en oh, wat is ze klein, schattig en overweldigend kwetsbaar. De eerste dagen van een baby zijn natuurlijk heel bijzonder. Het kindje moet eraan wennen dat het niet meer 24/7 bij de moeder is. Met name in de eerste week krullen de baby’s zich nog helemaal op in dezelfde houding als in de baarmoeder. En daar kun je prachtige plaatjes van schieten!

Kwetsbaar en onschuldig
Een newborn shoot is een fantastische manier om de herinneringen aan de eerste weken van jouw (klein)kindje vast te leggen. Tijdens een newborn shoot fotografeer je het onschuldige en kwetsbare van een baby. Dat kun je op verschillende manier doen. Zo kun je gebruikmaken van accessoires en bijzondere achtergronden, maar natuurlijk ook gewoon van de details van de baby zelf. De kleine handjes, schattige voetjes of het kleine pruillipje – er valt genoeg te fotograferen. Neem bijvoorbeeld een foto van het kleine handje van de baby in de hand van de vader. Het contrast levert prachtige foto’s op.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Of je nu zelf de foto’s maakt of een professioneel fotograaf inhuurt om de foto’s te maken: het helpt enorm als je goed voorbereid bent voor de fotoshoot. Denk na over de accessoires die je al dan niet wilt gebruiken, of je een bepaald soort achtergrond wilt en waar en hoe je de baby wilt fotograferen. Is dat binnen of buiten? Ook is het van belang dat je je baby goed warm houdt. Wil je juist de naakte puurheid van de baby vastleggen? Zorg er dan voor dat je een kacheltje klaarzet die de baby warm kan houden, zorg dat de verwarming hoog staat of zorg voor voldoende dekens. Denk daarbij ook na over de kleuren. Wil je een zachte omgeving met veel wit en/of pasteltinten of wil je juist veel kleur? Door te variëren met verschillende kleuren dekens en accessoires kun je in een fotoshoot heel verschillende foto’s (laten) maken!

Het juiste moment – of juist niet
We kennen ze allemaal wel; de Anne Geddes foto’s waar schattige baby’s in een bloempakje worden gehesen, op een koolblad worden gezet of met andere accessoires worden aangekleed. Bijna allemaal liggen ze in de eerdergenoemde foetushouding. Zo’n foto lijkt wellicht verrassend eenvoudig, maar voor dit soort mooie foto’s is een goede timing cruciaal. Het beste moment om je baby te fotograferen is – logischerwijs – als het geen honger heeft, een schone luier heeft en gewoon lekker ligt te slapen. Heb je alle trucjes uitgehaald, maar blijft je baby wakker of erger: huilen? Zet dan het muziekje van de mobiel boven het bedje of de box aan en aai het kindje over zijn of haar neus. Het rustgevende muziekje en jouw vinger over het neusje, zorgen ervoor dat de baby de ogen sluit en slaperig wordt. Heb je echt alles geprobeerd, maar lukt het gewoonweg niet om je baby in slaap te krijgen of überhaupt rustig te houden? In dat geval moet je de humor er wellicht maar van inzien en juist de imperfectie laten zien. Het leven is nu eenmaal niet (altijd) zoals het geportretteerd wordt ;-).

Wees origineel
Veel newborn shoots lijken op elkaar. Dat is op zich niet erg, maar wil je het origineler aanpakken, dan vraagt dat toch een beetje van je creativiteit. Denk na over wat leuk is om mee te nemen in je shoot. Heeft de grootmoeder of overgrootmoeder misschien nog een bijzonder sieraad dat een bijzondere toevoeging is als accessoire op de foto? Of kun je iets met het beroep van de vader of moeder doen? Heeft een van de ouders een bijzondere hobby, bijvoorbeeld gitaar spelen? Het maakt de foto een stuk persoonlijker als je elementen van jullie leven toevoegt aan de foto.

Familiefoto’s
Wat is er leuker dan het prille nieuwe leven in jullie gezin verwelkomen met een speciale familie fotoshoot? Betrek eventuele broertjes, zusjes, opa’s, oma’s of andere dierbaren bij het maken van de foto’s. Naast dat het zorgt voor een enorm gezellige tijd, zal iedereen zo trots als een pauw zijn dat ze een mooie foto met het kersverse familielid hebben.

Jouw foto’s vereeuwigd
… aan de muur, in een boek of op een ander mooi fotoproduct: CEWE biedt je talloze mogelijkheden om jouw herinneringen aan de eerste weken vast te leggen. Een paar tips:
• Maak een leuke fotokalender van de mooiste foto’s van je kleintje en geef die kalender aan de kersverse opa en oma.
• Stel iedereen op de hoogte van de geboorte van je kindje, door een geboortekaartje met foto te sturen.
• Kies de allermooiste foto uit en laat ‘m afdrukken op een groot canvasdoek. Leuk voor in de woonkamer of op jullie slaapkamer.
Veel plezier met het maken van de newborn foto’s :).