Konnichiwa!! Eens in de zoveel tijd besteedt CEWE aandacht aan een land of een plaats in de wereld die zeker de moeite waard is om eens te bezoeken. In dit blog vertellen we je meer over het land van de rijzende zon; Japan. Dit mooie land heeft de liefhebber voor fotografie veel te bieden. Wat zijn de highlights en wat mag je zeker niet overslaan bij een bezoek aan dit prachtige land? Lees hieronder onze fotografietips voor dit bijzondere land.

Natuur
Japanners leven, net als de Nederlanders, veel samen met water. De natuur van Japan bestaat deels ook uit geweldige koraalriffen en prachtige eilanden. De twee mooiste eilandgebieden van Japan zijn misschien wel de Ogasawara en de Yaeyama eilanden. Vanaf deze eilanden worden mooie boottochten naar goede duikplekken georganiseerd. Door gebruik te maken van een onderwatercamera, maak je hier geweldige onderwaterfoto’s! Voor wie liever het hoofd boven water houdt, hebben deze eilanden ook genoeg te bieden. Het zijn echte relax-eilanden waar je jezelf vooral druk moet maken over of je nog een lekker drankje zal bestellen vanuit de hangmat. Naast de eilanden heeft het binnenland van Japan ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur. Japan staat bijvoorbeeld bekend om zijn vulkanen. De grootste uitblinker is de Fuji-vulkaan. Deze enorme slapende vulkaan is bijna 3.800 meter hoog. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 1707, maar omwonenden van de vulkaan vrezen de slapende reus iedere dag. Bij het fotograferen kun je gebruikmaken van het prachtige Yamanakako meer door de weerspiegeling van de Fuji op het water te benutten. Het kan niet op voor de natuurliefhebber want Japan bezit ook nog fantastische nationale parken zoals het Shiretoko en het Kirishima park.

Cultuur
Japanners zijn erg beleefd en netjes. Ze zijn niet gewend aan een directe vorm van communiceren en zijn bang om iemand te kwetsen. Een Japanner zal niet snel ‘nee’ zeggen maar zet liever ‘misschien’ wat dan alsnog ‘nee’ betekent. Geef een japanner geen hand maar buig even kort voor de ander. Er zijn nog veel meer van deze regels in Japan. Over het algemeen zal een Japanner je echter wel begrijpen als je je als buitenlander hier niet helemaal aan houdt. Japanners houden verder graag de oude tradities in ere. Dit komt waarschijnlijk doordat Japan eerder erg afgesloten was van de buitenwereld. Hierdoor zijn er nog maar weinig buitenlandse invloeden te zien in de cultuur. In Japan is de kimono het bekendste kledingstuk. Het kledingstuk bestaat vaak uit minimaal twaalf items en is dus niet zo gemakkelijk aan te trekken. Extra bijzonder dus als je in Japan iemand in een kimono ziet lopen en zeker iets wat je vast wilt leggen op de foto. Vraag dan wel even of de drager van de kimono hiermee akkoord gaat.

Ondanks dat Japan een tijdje afgesloten was van andere landen, is het land nu niet meer afgesloten waardoor er steeds meer buitenlandse invloeden over worden genomen. Het meest vreemde voorbeeld van Japanners met buitenlandse invloeden is misschien wel het Nederlandse dorp ‘huis ten Bosch’ in Nagasaki waar je onder andere een replica kunt vinden van de Domtoren, Amsterdam Centraal en van kasteel Nijenrode. Zeker de moeite waard om te bezoeken en leuk om te fotograferen!

Japans eten en drinken is heerlijk!
Verse vis, heerlijke groentes of zelfs vlees van een gemasseerd rund; zoals je waarschijnlijk weet heeft Japan een wereldberoemde lekkernij: de sushi. Sushi kent grofweg drie basisingrediënten: rijst, zeewier en vis(of schaal- en schelpdieren). Om sushi te rollen zijn er ook drie manieren: sushi in een rolletje (Makizushi), een kokertje (Temakizushi) en als een bundeltje(nigirizushi). Deze lekkernij vind je op vele plekken in Japan. In Japan kun je sushi kookcursussen volgen. Dit is gelijk een uitgelezen kans om mooie foto’s te maken van al dat lekkers. Lees hier het blog waarin we tips geven voor het fotograferen van eten. Ook Wagyu vlees is een echte Japanse traktatie. Voor dit vlees moet je wel even in de buidel tasten. Wagyu rund laat zich alvorens het slachten verwennen met massages en bier! Deze voorkeursbehandeling is terug te zien in de prijs: het vlees kan tot wel €800,- per kilo kosten. Naast lekker eten kent Japan ook een echte theecultuur. Bezoek een theeveld en fotografeer de prachtige theevelden van Japan. Het mooiste is als je ook de medewerkers op de theevelden op de foto zet tijdens het oogsten van de thee.

Andere fotowaardige bezienswaardigheden
Als je in Japan bent is een bezoek aan de hoofdstad zeker de moeite waard. Wist je dat Tokio de stad is met de meeste inwoners ter wereld? Er wonen bijna 40 miljoen mensen in deze stad! Tokio heeft veel mooie tempels waaronder de boeddhistische Senso-Ji tempel. Ook Japanse tuinen zijn de moeite waard om te bekijken. Vaak zijn dit tuinen die aangelegd zijn bij een tempel en waarbij veel gebruik wordt gemaakt van water en vijvers waarin de bekende Koikarpers zwemmen. Doordat water zo kenmerkend is aan een Japanse tuin, is het belangrijk dat je dit op een foto laat terugkomen. Probeer gebruik te maken van de gouden uurtjes vlak na zonsopkomst en voor zonsondergang. Ook close-ups van bloemen en planten in een Japanse tuin kunnen erg goed uitpakken. Lees hier meer over hoe je dit goed aanpakt.  Een bezoek aan één van de twee gebombardeerde steden is erg aangrijpend en indrukwekkend. In Hiroshima vind je het vredesmonument en bovendien ook een museum over deze vreselijke dag in de geschiedenis.

Wat te doen met jouw reisfoto’s van Japan
Bij CEWE maak je met het grootste gemak de mooiste fotoproducten. Maak van je Japanreis een speciaal fotoboek of ontwikkel één van de Japanse tuinfoto’s op een wanddecoratie voor binnen of juist voor buiten in je eigen tuin!