Puzzelen: we doen het al eeuwen lang. Ook tegenwoordig is het onder veel mensen nog razend populair. Zodra de puzzel uitdagend genoeg is, dan kan puzzelen bijna verslavend werken. Ieder stukje is er weer één en net als je het bijna niet meer ziet, vind je vaak weer een stukje dat wél past. Juist dat maakt de uitdaging compleet; ieder puzzelstukje brengt je dichter bij het totaalplaatje.

De geschiedenis van puzzelen
Heb jij je ooit afgevraagd waar het puzzelen begonnen is? Eén van de eerste puzzels was de Tangram, vernoemd naar de Tang-dynastie die van 618 tot 907 over China regeerde. Deze puzzel bestaat uit zeven stukjes die bij elkaar een vierkant moeten vormen. De zeven stukjes zijn weer onderverdeeld in vijf driehoeken, één parallellogram en een vierkant. Voordat je denkt dat het leggen van deze zeven stukjes kinderspel is; dat is niet het geval. Met de zeven puzzelstukjes is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk verschillende figuurtjes maakt zoals een poppetje, een vis of een hond. Het gebruik van alle zeven stukjes in het figuurtje is de enige regel voor het maken van de puzzel. Je raakt met de Tangram eigenlijk niet uitgespeeld, want de mogelijkheden voor figuurtjes zijn eindeloos.

De eerste echte legpuzzel kwam pas een aantal eeuwen na de Tangram in de belangstelling. In de 18e eeuw kwam de graveur ‘John Spilsbury’ met de eerste legpuzzel als hulpmiddel om kinderen te helpen met aardrijkskunde. Deze puzzel was gemaakt in de vorm van een landkaart en zo leerden de kinderen snel de ligging van vele landen en plaatsen. De vorm van de puzzelstukjes leken niet op de huidige puzzelstukjes: ze waren gemaakt in de vorm van het land en de landen bij elkaar vormden een totale landkaart van bijvoorbeeld Europa.  

Puzzelen is erg nuttig!
Puzzelen is een bezigheid die voor zowel jong als oud uitdagend kan zijn. Vanaf kinds af aan leer je puzzelen met kleine puzzels van circa tien stukjes. Voor volwassenen kan dit aantal wel oplopen tot meer dan 40.000 stukjes! Een kind leert door het maken van een puzzel logische stappen te nemen en te ordenen. Ook draagt puzzelen bij aan de verstandelijke ontwikkeling van een kind. Naarmate de kinderen ouder worden en het aantal puzzelstukjes toenemen, kan er ook gebruik worden gemaakt van een andere inhoud van de puzzel: zoals een moderne versie van John Spilsbury’s landkaart. Naast de educatieve functie die puzzelen heeft, is puzzelen bovendien ook erg rustgevend. Even een momentje voor jezelf, weg van het stressvolle leven.

CEWE fotopuzzel
Puzzelen wordt nog leuker met een persoonlijke fotopuzzel van CEWE. De CEWE fotopuzzels kun je eenvoudig bestellen met onze gebruiksvriendelijke bestelsoftware: lees hier hoe je die software installeert. Als je de software hebt geïnstalleerd, klik je onder het kopje ‘speelgoed’ op ‘puzzel’. Vervolgens kies je de afmeting van jouw voorkeur. Je komt vervolgens in het ontwerpscherm voor de puzzel. Kies onder het kopje ‘foto en video’ linksonder de juiste foto(’s) rechtstreeks van je computer. Links onderin vind je ook de verschillende opties voor het bewerken van de puzzel. Voeg hier bijvoorbeeld leuke cliparts toe, voorzie je puzzel van een mooi kader of gebruik een andere indeling zodat je meerdere foto’s op één puzzel kan plaatsen. Gebruik je liever een staande foto in plaats van een liggende? Maak dan de foto passend door bij het kopje ‘indeling’ in de grijze balk de foto te draaien. In dezelfde grijze balk vind je ook de optie om eenvoudig een tekst toe te voegen. Bestel jouw puzzel uiteindelijk door op ‘in het winkelmandje leggen’ te klikken.

Veel puzzelplezier!