We hebben inmiddels alweer een aantal maanden van kou en winterse toestanden achter de rug en de lente staat voor de deur. Hoewel het nog steeds vrij koud is, begint het rond deze tijd bij veel mensen wat te kriebelen: waar gaan we dit jaar naartoe op vakantie? Twee weekjes in een tentje in Frankrijk klinken heel aantrekkelijk, maar als je bedenkt dat er nog zoveel andere landen zijn om te ontdekken, dan word je daar bijna een beetje onrustig van. CEWE heeft een lijstje van drie prachtbestemmingen uit drie continenten voor je samengesteld, die de moeite van een bezoek waard zijn. Oh enne… op deze vakantiebestemmingen kun jij je camera volop gebruiken!

Zuid-Afrika
Liefhebbers van natuurfotografie kunnen hun lol in Zuid-Afrika wel op. Naast dat je de meest prachtige landschappen voor je lens krijgt, is er natuurlijk ook heel veel wild life te vinden. In Zuid-Afrika komen zo’n 400 verschillende diersoorten voor. De bekendste daarvan zijn de big five: olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels. Maar ook antilopen, zebra’s en hyena’s kun je zomaar ‘tegen het lijf lopen’ in dit bijzondere land. Om deze prachtige dieren vast te leggen op de gevoelige plaat, geven we je een aantal tips:

  • Wil je dieren fotograferen, richt je dan op één dier in het specifiek. Zie je een groep zebra’s bij elkaar, focus dan op één zebra. Hoewel het misschien lijkt alsof je meer kans hebt als je continu zoekt naar een zebra die net even rustig staat te grazen, levert de focus op een dier vaak meer op. Daardoor leer je het gedrag van het dier namelijk een beetje kennen, waardoor je op den duur de bewegingen enigszins kunt voorspellen. Doe je dat niet en let je op alle dieren, dan is de kans groot dat je iedere keer nét een goed fotomoment mist. Daarmee stel je niet alleen je eigen geduld, maar ook dat van je gezelschap op de proef.
  • Maak gebruik van het gouden uurtje. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds net voor zonsondergang heb je het mooiste licht, waardoor je foto’s een mooie gloed krijgen. Bovendien heb je meer kans om wilde dieren te spotten. Waar ze overdag vooral in de schaduw zitten en wegkruipen, zijn ze actiever als de zon net opkomt of bijna ondergaat.
  • Vergeet niet zelf te kijken. Natuurlijk wil je mooie foto’s maken om later nog eens terug te zien op je tijd in Zuid-Afrika, maar je bent natuurlijk vooral in het land om die fantastische dieren in het echt te bewonderen. Dan is het zonde dat je ze alleen maar door de lens van je camera ziet en drukker bent met het maken van de perfecte foto dan met het bekijken van het dier.

Thailand
Thailand is al lang geen onontdekt tropisch oord meer. Vele toeristen bezoeken jaarlijks dit prachtige land dat zich kenmerkt door heerlijk eten, vriendelijke mensen en een indrukwekkende cultuur. Een land vol pracht en praal, zo kun je wel stellen, want de ene tempel is nog mooier dan de andere. Een lust voor het fotografenoog. Drie tips:

  • ’s Ochtends in alle vroegte gaan Thaise monniken op pad. Ze kleuren het straatbeeld in hun zoektocht naar eten. Daarvoor zijn ze volledig afhankelijk van wat ze van de bevolking krijgen. Dit tafereel levert natuurlijk prachtige plaatjes op, maar daarvoor moet je wel vroeg op: rond 5:00 in de ochtend verlaten de meeste monniken hun tempel om rond 7:00 weer terug te keren. Zeker de moeite waard als je in Thailand verblijft!
  • Highlights in Thailand zijn niet voor niets highlights: de ene bezienswaardigheid is nog mooier dan het andere. Dat betekent ook dat er drommen toeristen in, op en om de kunstige tempels en buddha’s te vinden zijn. Ook om die reden is het een goed idee om ’s ochtends vroeg je wekker te zetten, want vaak is het in de vroege ochtend en in de namiddag nog niet zo druk. Bovendien kun je dan gebruik maken van het gouden uurtje. Dat levert, in combinatie met die prachtige tempels en andere bezienswaardigheden, mooie plaatjes op!
  • Een van de andere dingen waar Thailand bekend om staat, is het heerlijke eten. De Thai eten werkelijk de hele dag door. Wil je thuis een fotoboek maken van dit prachtige land, dan mag een bord groene curry of Pad Thai zeker niet ontbreken. Ook de bereiding van dit eten gebeurt vol overgave en concentratie, dus vergeet vooral niet de koks van het lekkerste street food te fotograferen. Vraag van tevoren wel even of je diegene op de foto mag zetten; jij zou het ook niet zo leuk vinden als een wild vreemde ineens een camera op je richt!

Cuba
Als je aan Cuba denkt, denk je waarschijnlijk aan Fidel Castro, Cubaanse sigaren en Amerikaanse oldtimers. Dat beeld klopt aardig, maar wordt – tijdens een reis aan Cuba – aangevuld met prachtige landschappen, gezellige kleurige pleintjes, oude (en vaak vervallen) gebouwen en prachtige kathedralen. Drie fotog• rafietips:

  • Salsa speelt een belangrijke rol in het Cubaanse leven. Overal waar je komt, hoor je vrolijke klanken door (soms decennia oude) boxen schallen. In je fotoreportage van Cuba mag dans dan ook niet ontbreken. Zoek ’s avonds een muziekcafé op en kies een fijn plekje met goed zicht op de dansvloer. Vraag van tevoren wel even aan de café-eigenaar of je foto’s mag maken van de swingende heupen van de Cubanen.
  • Wat goed is om te weten als je op reis gaat in Cuba, is dat je niet alles zomaar mag fotograferen. Zo is het ten strengste verboden om militaire objecten (vliegvelden, kazernes, etc.) en politiefunctionarissen en militairen in uniform te fotograferen. Maar ook openbare gebouwen, fabrieken en scholen mag je zomaar niet vastleggen op de gevoelige plaat. Lees je goed in voordat je naar Cuba afreist en vraag – als je het niet zeker weet – ter plekke aan iemand of het bezwaarlijk is dat je een foto maakt.
  • Fotografeer de mensen. Naast de prachtige natuur en de iconische taferelen, zijn de Cubanen zelf ook prachtige onderwerpen van fotografie. Leg bijvoorbeeld vast hoe mensen zich door de stad bewegen, hoe ze hun handelswaar verkopen of hoe ze hun middagdutje midden op straat doen. De meeste mensen vinden het niet erg om op de foto te gaan, maar kijk niet raar op als ze je een bijdrage vragen. Tja, soms moet je nu eenmaal iets over hebben voor het perfecte plaatje :)!