In deze periode waarin de lente al zichtbaar in aankomst is, krijg je vast alweer zin om een vakantie te boeken. Mocht je zelf nog niet gedacht hebben aan je zomervakantie, dan word je er wel vriendelijk naar verwezen in de vele tv-reclames. Wat wordt het dit jaar? Buiten- of binnenland? Appartement of tent? Auto of vliegtuig? Met zoveel keuzes is het niet gemakkelijk om te kiezen. CEWE vertelt je graag waarom het Alpengebied de moeite van het overwegen waard is!

De indrukwekkende natuur
Ben je een echte natuurliefhebber? Dan kun je een vakantie in de Alpen vast waarderen! Met recordhoogtes van meer dan 4000 meter behoren de Alpentoppen tot de hoogste van heel Europa. Van oudsher staan de Alpen bekend om hun gezonde lucht en verfrissende kracht. Dit uitgestrekte gebied loopt van Slovenië tot aan Frankrijk en is ruim 200.000 km2 groot! De Alpen hebben de natuurliefhebber veel te bieden: verschillende meren en rivieren, weiden met bijzondere kruidensoorten, besneeuwde bergtoppen, Alpenkoeien of wat meer excentrieke diersoorten zoals gems, moeflons of de Alpenkauw.

De Alpen prikkelen je om in beweging te komen
Stilzitten in de Alpen is bijna onmogelijk. Zowel in de winter als in de zomer is dit gebergte voor veel mensen de ultieme inspiratie om in beweging te komen. In de winter kenmerkt dit gebied zich door de uitgestrekte skigebieden met voor ieder niveau skiër wat wils. Maar niet alleen in de winter zijn de Alpen een prachtig natuurgebied; ook in de zomer is het hier heerlijk vertoeven; of je nou van bergbeklimmen houdt of liever een flinke wandeling maakt door de bergen. Ook voor de actieve fietser geven de Alpen genoeg uitdagingen. Voor veel fietsers is er niets mooier dan het bedwingen van een mooie kronkelweg in de Alpen. Ook op het gebied van mountainbiken hebben de Alpen veel te bieden: verspreid over de hele Alpen is er altijd wel een mooie route in de buurt te vinden. Kortom: de prachtige wegen met de mooie natuur stellen de actieve fietser niet teleur! Mocht je toch wat minder een sportieveling zijn, dan zijn er gelukkig kabelbanen aangelegd. Daarnaast kun je natuurlijk ook “gewoon” met de auto of motor omhoog rijden.

Het uitzicht is adembenemend!
Sommige bergtoppen hoger dan 4000 meter. De hoogste Alpentop, de Mont Blanc, is zelfs ruim 4800 meter hoog. Voor je beeldvorming: dat zijn zestien eiffeltorens op elkaar gestapeld! Zulke hoogtes staan garant voor een mooi uitzicht. De bergpassen lopen vaak langs fraaie vergezichten op het dal, waarbij kiekjes van bijvoorbeeld de gereden kronkelweg mooie beelden opleveren. Eenmaal boven aangekomen zie je op een heldere dag in de Alpen de andere bergtoppen goed liggen; geweldig om te zien! Hieronder lees je meer over fotograferen in de Alpen.

Perfect plaatje
De Alpen bieden een prachtdecor voor jouw foto’s. De uitdaging bij het fotograferen van bergen is om de diepte goed te fotograferen: je wilt natuurlijk jouw uitzicht terugzien op de foto. Alle mooie omgevingsfactoren van de Alpen zoals de frisse lucht en het geluid van de bellen van Alpenkoeien krijg je natuurlijk niet op de foto. Je kan er echter wel voor zorgen dat je thuis een goed plaatje hebt van het uitzicht van bijvoorbeeld de Stelviopas in de Italiaanse Alpen (zie bovenstaande foto). Zoals bij de bovenstaande foto zichtbaar is, maakt de fotograaf gebruik van de lagen in het landschap. Hierdoor creëert hij meer diepte in de foto. Je ziet de weg breder worden naarmate de weg dichterbij komt. Deze truc is toepasbaar op alle foto’s van bergen. Door een stukje voorgrond mee te nemen in de foto creëer je perspectief waardoor het grootste geheel en het imposante uitzicht zichtbaar wordt op de foto.

 

Probeer ook rekening te houden met wat je op de voorgrond fotografeert. De voorgrond is belangrijk voor een mooie bergfoto, maar let op de objecten die je liever niet op de foto wilt. Staat er bijvoorbeeld niet een lelijke elektriciteitsmast in de weg? Breng de voorgrond groot in beeld; door de rotspartij op de voorgrond groot op de foto te zetten creëer je diepte in de achtergrond. Probeer in de bergen foto’s te maken vanuit verschillende invalshoeken; je vindt op deze manier vanzelf een goede combinatie tussen voor- en achtergrond.  

 

Alvast veel succes met de keuze van je vakantiebestemming!