Hoewel het toch redelijk vaak voorkomt, wordt bijna iedereen er toch altijd weer door verrast: een regenboog. Het blijft een magisch fenomeen, zo’n boog met prachtige kleuren dat zomaar opdoemt. Met een beetje geluk, zie soms zelfs twee of meer regenbogen. Hoe je dit mooie natuurverschijnsel vastlegt, leggen we je uit!

Hoe ontstaat een regenboog?
Om een regenboog te kunnen fotograferen, is het ook van belang om te weten hoe deze ontstaat. Want wist je dat het goed kunnen waarnemen van een regenboog ook afhankelijk is van jouw eigen positie? Op het moment dat de zon tegen een nevel van waterdruppeltjes aanschijnt, dan ontstaat een optisch effect. Dat komt door de breking en weerspiegeling van het licht in de waterdruppels. Dit effect kun je dus vooral goed waarnemen als de zon zich achter je bevindt.

Compositie
Als je de door jou gespotte regenboog op de foto wilt zetten, dan is het goed om na te denken over de compositie. Het mooiste is natuurlijk om, als een regenboog een duidelijk begin en einde heeft, de regenboog volledig op de foto te zetten en de symmetrie op te zoeken. Toch is het vaak zo dat je slechts een gedeelte van de regenboog ziet. Dan is het interessant om te experimenteren met de regel van derden of de gulden snede (voor meer tips lees ons blog ‘De gulden snede voor een foto van goud’). Door de regenboog op de onderste of bovenste lijn van de gulden snede te laten vallen, krijg je een spannendere foto dan wanneer je de regenboog precies in het midden fotografeert.

Voor- en achtergrond
Hoewel je er niet altijd invloed op hebt, is het ook belangrijk om na te denken over datgene dat voor en achter de regenboog gebeurt. Kies je ervoor om bijvoorbeeld alleen de lucht te laten zien of fotografeer je de regenboog in een mooi weiland, met op de voorgrond een koe of een schaap? Niet zelden gaat een regenboog gepaard met donkere luchten. De regenboog steekt dan prachtig af tegen de donkergrijze lucht en dat levert geweldige plaatjes op. Kijk dus goed rond in je omgeving om de voor jou beste voor- en achtergrond op te zoeken.

De camera-instellingen
Om een echt goede foto te maken, is het verstandig om je camera handmatig in te stellen. De automatische stand is geschikt voor ‘standaard’ situaties, maar bij het fotograferen van een regenboog kan het prettiger zijn om handmatig in te stellen. Hoe je jouw camera instelt, is geheel afhankelijk van de situatie en van je wensen. Is het bijvoorbeeld heel donker of schijnt de zon fel? Hoe ver is de regenboog weg en hoe scherp wil je de regenboog op de foto zetten?

Met de diafragmawaarde bepaal je de grootte van de lensopening – dus hoeveel licht er op de sensor valt – en daarmee de scherptediepte. De scherptediepte is de afstand waarbinnen het onderwerp op de foto scherp wordt weergegeven. Een grotere diafragmawaarde zorgt voor een grotere scherptediepte, maar het vergroot ook de kans op een bewogen foto. Dat komt doordat de diafragmawaarde ook van invloed is op de sluitertijd, dus hoe lang het licht op de sensor valt. Op het moment dat je kiest voor een grotere diafragmawaarde (en daarmee voor minder licht), moet je de sluitertijd verlengen om op die manier dezelfde belichting van het onderwerp te krijgen.

Maak je een foto met een grote scherptediepte, dan kan het zijn dat je beweging krijgt in je foto. Daarom is ook de ISO-waarde van belang; daarmee bepaal je de lichtgevoeligheid. Je kunt de diafragma ook met een iets hogere ISO-waarde compenseren. Het nadeel van een hoge ISO-waarde is weer dat er ruis kan ontstaan op de foto. Bedenk daarom eerst wat voor foto je precies wilt maken, zodat je de instellingen van je camera aan kunt passen op de situatie en op jouw smaak.

Gebruik een statief
Werk je met een grote scherptediepte, dan kan de kleinste beweging al zorgen voor beweging in je foto. Heb je een statief, dan is het verstandig om die mee te nemen. Heb je geen statief, dan kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld een muurtje of paaltje, waar je je armen of de camera op laat rusten.

CEWE tip
Heb je een paar mooie foto’s van verschillende regenbogen gemaakt? Druk ze af op een retroprint en hang ze op een plankje of aan een waslijntje. Op die manier creëer je een kleurrijke en volledig zelfgemaakte decoratie, die je kunt ophangen in je woonkamer, hal of toilet. Daar word je toch vrolijk van?