Glühwein, kerstkraampjes en heel veel lichtjes: de pleinen in Europa vullen zich vlak voor de kerstdagen met gezellige kerstmarkten. Een bezoekje aan een kerstmarkt zorgt ervoor dat je helemaal in de kerstsferen komt. Maar waar moet je naartoe? CEWE zocht de leukste kerstmarkten in Nederland en België voor je op!

kerstmarkt

Delft
De Donkere Dagen van Delft zijn de gezelligste dagen van de stad. De periode met vele activiteiten, lichtjes en gezelligheid gaat traditioneel van start op Lichtjesavond op dinsdag 13 december. Tijdens deze avond wordt de kerstboom verlicht en is er een heel avondprogramma voor jong en oud. De donkere dagen van Delft duren tot en met zondag 15 januari. In deze tijd zijn er uiteenlopende kerstconcerten en -activiteiten en is er eveneens een reuze schaatsbaan te vinden. De kerstmarkt van Delft is geopend van 16 t/m 18 december.

kerstmarkt-maastricht

Maastricht
Maastricht is een van de oudste steden van Nederland en is – ook buiten de kerst om – een prachtige stad om te bezoeken. Toch is het een absolute aanrader om Maastricht te bezoeken in de decembermaand: de kerstmarkt – die van 2 december t/m 1 januari 2017 is geopend – is een prachtige, magische belevenis. Naast de kerstmarkt worden er door de hele stad activiteiten georganiseerd vanwege het Magisch Cultuur Festival. In theaters, musea en zelfs in cafeetjes vind je tal van exposities en andere culturele activiteiten. Ook in Maastricht kan de schaatsbaan niet missen; deze vind je natuurlijk op het bekendste plein van Maastricht: het Vrijthof!

Valkenburg
Kan je geen genoeg krijgen van kerstmarkten? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Valkenburg – of eigenlijk aan Kerststad Valkenburg. Waar vind je nu een kerstmarkt in een grot? De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Tal van stalletjes met ambachtelijke producten en gezellige kerstmuziek maken van deze kerstmarkt een geweldige belevenis. Maar ook de kerstmarkt in de Fluweelengrot is een aanrader. En in een stad die zichzelf ‘ Kerststad’ noemt kun je natuurlijk vele kerstconcerten verwachten. Toch blijft de meest bijzondere activiteit van Valkenburg toch wel de Christmas Parade: vanaf 19 november trekt er twee keer per week een betoverende parade van praalwagens door het centrum van Valkenburg. De dansers in hun prachtige kostuums nemen je mee in de betovering die Kerst heet. Dit mag je niet missen!

Leuven

Leuven
De Leuvense kerstmarkt is een van de oudste kerstmarkten van België en staat in de top drie van de lijst met gezelligste kerstmarkten van Europa. De ruim 140 kraampjes maken dat je hier uren kunt rondslenteren en de mooiste (kerst)spulletjes kunt bewonderen. In het speciaal ingerichte Provinciaalse dorp kun je terecht voor uiteenlopende lekkernijen en drankjes zoals warme chocolade, glühwein, warme wafels en pannenkoeken. Ook de kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Leuvense markt; kunstenaars en vaklieden tonen er hun vakwerk. En last but not least: de Kerstman mag op zo’n mooie markt natuurlijk niet ontbreken. Hij ontvangt bezoek in zijn huisje middenin het Sterrenbos. De kerstmarkt van Leuven is geopend van 8 december t/m 21 december.

Brussel
Verreweg de grootste kerstmarkt van België vind je in Brussel. Een speciale kerstmarktwandelroute van 2,5 kilometer leidt je langs de mooiste kraampjes en door het historische centrum van Brussel. Maar er is meer: naast ruim 240 kraampjes vind je op de Brusselse kerstmarkt ook een schaatsbaan en kermisattracties. Tip: woon je niet in (de buurt van Brussel), boek dan een overnachting. Het is zeker de moeite waard om twee dagen over de Brusselse kerstmarkt te struinen: genoeg te zien en te beleven. Het leuke is dat deze kerstmarkt ook tijdens de kerstdagen is geopend. Je kunt er terecht vanaf 25 november tot en met 1 januari 2017.

Brugge

Brugge
Brugge is van zichzelf al een magisch stadje, met haar romantische straatjes en prachtige gebouwen. Je kunt je voorstellen dat het er rondom de kerst nóg gezelliger en knusser uitziet. De kerstmarkt van Brugge bevindt zich in het midden van het centrum van Brugge, op de Grote Markt. In het midden van de markt vind je een prachtig verlichte schaatsbaan en daarom heen staan talloze houten kerstkraampjes. En dat is nog niet alles, want even verderop, op het Simon Stevinplein, vind je nóg een kerstmarkt. Deze bevindt zich in het winkelgebied van Brugge, waardoor je er genoeg mooie kerstcadeaus voor je familie, vrienden of gewoon voor jezelf kunt vinden. Was je toch al van plan om eens op citytrip te gaan naar dit romantische stadje? Dan is het een absolute aanrader om dit in de periode tussen 25 november en 2 januari te doen, want in die tijd is de kerstmarkt geopend.

De kerst fotograferen
De gezelligheid, warmte en pracht en praal van de kerstmarkten wil je natuurlijk wel vastleggen op de gevoelige plaat. Daarom een paar snelle tips van CEWE.

Ga je naar een kerstmarkt, dan is de kans groot dat je daar ’s avonds of aan het einde van de middag naartoe gaat. Het is dan schemerig of zelfs donker. Toch geven de lichtjes op de kerstmarkt voldoende licht om zonder flitser te fotograferen. Met een flitser haal je de hele sfeer weg uit de foto en vaak is er voldoende licht om mooie foto’s te maken. Speel liever wat met de witbalans, door je camera in de ‘daglicht’ of ‘ gloeilamp’ stand te zetten, afhankelijk van de hoeveelheid licht.

Daarnaast lenen de kerstsferen en vele lichtjes zich perfect voor een kleine scherptediepte. Door met een groot diafragma te fotograferen, zorg je ervoor dat het voorwerp op je foto scherp in beeld komt en dat de achtergrond vervaagt.

Veel plezier!