Hoewel de temperaturen veelal boven nul blijven, we nog geen sneeuwvlokje hebben gezien en er nog maar een aantal keren autoruiten schoon gekrabd zijn, is het vandaag toch écht winter! Hoewel de witte tafereeltjes prachtig zijn om vast te leggen, kun je ook zonder sneeuw prachtige winterse foto’s maken. Om een beetje in winterse sferen te komen, geven we je graag wat fotografietips voor de winter.

kale-boom

Fotograferen in de kou
Hoewel het nu nog wel meevalt met de kou, is het toch belangrijk om je goed aan te kleden als je buiten gaat fotograferen. Als je op pad gaat om te fotograferen sta je immers veel stil en lig je soms in onmogelijke posities op de koude grond om die ene perfecte foto te maken. Thermokleding is in zo’n geval geen overbodige luxe, evenals handschoenen, een extra trui, een winddicht jack, een warme (ski)broek en een paar warme (gevoerde) laarzen, schoenen of zelfs snowboots.

Geef je camera liefde, geen warmte
Je camera kan prima tegen de kou, maar heeft wel een liefdevolle (en vooral juiste) behandeling nodig als je ermee gaat fotograferen. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen met je eigen adem. Doordat je warme adem uitblaast kan het zijn dat je LCD-scherm, zoeker of lens beslaat. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen, door je adem even in te houden als je jouw hoofd dichtbij de lens, zoeker of het LCD-scherm hebt.

Als je ergens de warmte opzoekt, dan kan je lens ook beslaan bij het naar binnengaan. Zorg er dan voor dat je camera niet te snel opwarmt. Houd je daar geen rekening mee, dan kun je de elektronica van je toestel beschadigen. Als je naar binnen gaat met je camera, doe ‘m dan buiten al in je cameratas en laat de camera ‘wennen’ aan de warmere temperatuur. Dat doe je door je camera liefst eerst even een tijdje in een koudere ruimte te zetten, waar de verwarming niet op 20+ graden staat. Is dat niet mogelijk, houd dan de tas eerst een tijdje gesloten en open de tas steeds een beetje verder, zodat de warmte geleidelijk de camera bereikt.
De batterijen van je camera ontladen sneller bij kou – en kunnen dus wel wat warmte gebruiken. Neem dus altijd extra batterijen mee en stop ze weg op een warme plek, bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas.

Winter windmill landscape in Holland

Sta vroeg op
Hoewel het heel tegennatuurlijk voelt in de winter, kun je het beste vroeg opstaan om de mooiste winterfoto’s te schieten. ’s Ochtends vroeg zijn de landschappen in de winter vaak gehuld in een mistsluier. Een prachtig tafereel, dat vooral heel mooi tot zijn recht komt als de zon gaat schijnen. Die zon kun je ook gebruiken als tegenlicht, waardoor je een bijzonder effect creëert in je foto. Heeft het gesneeuwd? Dan is het helemaal zaak om er vroeg bij te zijn en te zorgen dat de sneeuw nog niet gesmolten of vertrapt is.

Onderbelichting
Als je een winters tafereel wilt fotograferen, dan kan het zijn dat je foto al snel onderbelicht is. De automatische belichtingsmeter van een camera gaat altijd op zoek gaat naar grijs voor een neutrale belichting. Als je veel sneeuw of ijzel – en dus veel helder wit – wilt fotograferen, kan het zijn dat de foto onderbelicht wordt, waardoor er een soort blauwe gloed over je foto valt. Niet wat je in gedachten had bij het fotograferen van een wit landschap. Om dit te voorkomen, kun je spelen met de witbalans. Op veel camera’s heb je automatische witbalansfuncties (daglicht, schaduw, gloeilamp) etc. Welke functie je het beste kunt gebruiken, hangt een beetje af van de situatie (de hoeveelheid licht). Speel met de verschillende opties ‘daglicht’ of ‘flitslicht’ om te kijken welke optie voor jouw foto het beste is. Natuurlijk kun je de witbalans ook handmatig instellen. Dit werkt vaak vele malen nauwkeuriger. Je kunt de witbalans ijken door een grijskaart te gebruiken.
Ook is de belichtingscompensatieknop een handige functie om de belichting van je foto te regelen. In het geval van de blauwe gloed over je foto, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om voor een +1 belichtingscompensatie te kiezen.

Winterse tafereeltjes
Kale bomen, vogeltjes die hun voer halen bij een vetbol, bevroren takken; er zijn ook in de niet-zo-witte winter toch nog genoeg winterse tafereeltjes te vinden. Toch hopen we bij CEWE wel dat er binnenkort wat wits uit de lucht komt vallen. Zou een witte kerst er nu eindelijk wel een keertje inzitten?