Je merkt het aan alles; de dagen worden korter, het regent wat vaker en de temperaturen nemen af. De herfst doet zijn intrede. Toch zorgt de herfst ook voor heerlijke geuren en frisse luchten – en is het een prachtig seizoen om er met je camera op uit te trekken. Plan jezelf daarom een ochtend of een middag vrij en trek er op uit om te genieten van al het moois dat de herfst te bieden heeft. CEWE geeft je een aantal handige tips om dit mooie seizoen vast te leggen op camera.

Herfst

Pak het moment
De herfst is aan het begin van het seizoen op zijn mooist. De blaadjes aan de bomen verkleuren en de paddenstoelen komen op. Als je te lang wacht, dan is de kans groot dat de bladeren al van de bomen zijn gevallen en de paddenstoelen zijn vergaan. Een mooie herfstdag is er een met een strakblauwe lucht en niet al teveel wind. De zonnestralen zorgen voor een magisch effect op de kleurrijke bomen en struiken. Zorg er dus voor dat je dat moment pakt.

Paddenstoelen

Stel je camera goed in
Het kan goed zijn dat het je niet lukt om de beelden te vangen met de automatische stand van je camera. Om frustratie op de plek van bestemming te voorkomen, is het daarom verstandig om van tevoren goed na te denken over de instellingen van je camera. Om de warme herfstkleuren op een goede manier vast te leggen, is de witbalans bijvoorbeeld van groot belang. Veel camera’s beschikken over een standaard instelling waarmee je de witbalans kunt instellen, zoals ‘zonnig’, ‘avond’ en ‘bewolkt’. In de herfst is het al gauw verstandig om die laatste stand te gebruiken.

Wil je geen gebruik maken van de standaard instellingen, maar zelf de witbalans instellen? Houd dan de volgende richtlijnen aan; als er daglicht is, kies dan voor een witbalans van ongeveer 5000 tot 6.500 k. Is het een wat bewolkte dag, kies dan voor een witbalans rond de 6.500 tot 10.000 k (afhankelijk van de mate van bewolking. Hoe bewolkter, hoe hoger de witbalans). Zoals je begrijpt: iedere lichtsituatie is weer anders. Wat voor jouw foto werkt is zoals altijd afhankelijk van de situatie van dat moment. Experimenteer daarom met je witbalans en houd bovenstaande regel in het achterhoofd.

Let op de compositie
Vorige week bespraken we de gulden snede – een compositieregel die je ook in dit geval kunt toepassen. Zorg ervoor dat het onderwerp dat je wilt fotograferen, een mooie kleurrijke boom of een felrode paddenstoel, niet midden in het beeld staat, maar op of langs een van de lijnen van de gulden snede. Zo maak je de foto veel spannender.

Wil je een compleet bos op de foto zetten? Zorg ook in dat geval dat je duidelijke lijnen laat zien; een foto van een bosje struiken met veel takken en bladeren ziet er misschien met het blote oog mooi uit, maar de foto wordt al gauw rommelig en oninteressant. Loop je over een pad met aan weerszijden bomen? Maak dan gebruik van de symmetrische compositieregel. Bij een symmetrische compositie wordt een deel van het beeld gespiegeld rond een of meerdere symmetrieas(sen). Dat kan een horizontale of verticale as zijn, maar ook een diagonale as. Het is niet zo dat de compositie aan beide zijden van die as gelijk moet zijn. Bij een symmetrische compositie gaat het er om dat er een gelijkmatige verdeling aan de beide kanten van de as is, niet dat weerszijden identiek aan elkaar zijn. Zoek je de symmetrie op in je foto, dan zorgt dat voor rust in de foto.

Symmetrie-herfst

Overal herfst…
De meest voor de hand liggende plek om de herfst te fotograferen, is natuurlijk het bos. Maar ook buiten het bos vind je genoeg tekenen dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de bladeren op de stoep, de regendruppels op het raam, de verwarring van mensen met betrekking tot hun kledingkeuze (let maar eens op; vaak zie je in de herfst de een al met een dikke winterjas en sjaal om, waar een ander nog in luchtige ‘nazomerkleding’ rondloopt), typische herfstgroente en –fruit, kastanjes en eikels op de grond… Het is natuurlijk een traktatie om al die mooie kleuren in het bos te mogen vastleggen, maar ook die andere zaken zijn een prachtig onderwerp om te fotograferen.

Herfstfruit-groente

Mist
Hoewel een mooie herfstdag zorgt voor prachtige kleuren, kan een grauwe herfstdag ook een prachtig onderwerp zijn om te fotograferen. Ga bijvoorbeeld vroeg op pad en fotografeer de mist in de vroege ochtend. Denk daarbij aan een weiland waar je de mist als het ware ‘op’ ziet liggen of een bos in de mist. Zoek de mist op en je wordt niet zelden getrakteerd op prachtige, mystieke foto’s. En komt de zon tóch nog door? Fotografeer dan tegen de zon in of vanaf de zijkant; het resulteert gegarandeerd in stralende foto’s!

Geniet van de herfst; voor je het weet is hij weer voorbij.